Καιρός: Εκτακτη προειδοποίηση Μαρουσάκη, ακόμα και για κίνδυνο πρόκλησης καταστροφών

Καιρός: Εκτακτη προειδοποίηση Μαρουσάκη, ακόμα και για κίνδυνο πρόκλησης καταστροφών

Καιρός: Εκτακτη προειδοποίηση εξέδωσε ο Κλέαρχος Μαρουσάκης για τις επόμενες ώρες και ημέρες, εφιστώντας την προσοχή για τον κίνδυνο πρόκλησης νέων καταστροφών από την επερχόμενη κακοκαιρία.

Βάζει, μάλιστα, μέσα στις περιοχές που ενδεχομένως να χτυπηθούν σφοδρά από ισχυρές καταιγίδες και την Αττική.

Αναλυτικά όσα αναφέρει στην έκτακτη προειδοποίησή του για την επερχόμενη επιδείνωση του καιρού ο μετεωρολόγος του Open, Κλέαρχος Μαρουσάκης:

ΔΙΑΔΟΧΙΚΑ ΚΥΜΑΤΑ ΚΑΚΟΚΑΙΡΙΑΣ ΕΤΟΙΜΑΖΟΝΤΑΙ ΝΑ "ΧΤΥΠΗΣΟΥΝ" ΤΗ ΧΩΡΑ ΜΑΣ ΑΠΟ ΤΙΣ ΕΠΟΜΕΝΕΣ ΩΡΕΣ

Οικογένεια βαρομετρικών χαμηλών συνοδευόμενα από μέτωπα κακοκαιρίας κινούνται αργά ανατολικά νοτιοανατολικά από την κεντρική Ευρώπη. Έτσι διαδοχικά κύματα κακοκαιρίας θα μας επηρεάζουν μέχρι και τις αρχές της άλλης εβδομάδας και είναι σε θέση να προκαλέσουν σημαντικά προβλήματα....

Στον πρώτο χάρτη παρουσιάζεται η κίνηση των νεφών από την περιοχή της Ιταλίας που συνοδεύουν αυτό το κύμα κακοκαιρίας έτσι όπως αποτυπώνεται στις διαδοχικές δορυφορικές εικόνες που πήραμε πριν από λίγο.

Στον δεύτερο χάρτη παρουσιάζονται οι βροχοπτώσεις έτσι όπως αποτυπώνονται από τα προγνωστικά μας συστήματα και οι οποίες θα ξεκινήσουν μέσα στη νύχτα σήμερα στα βορειοδυτικά.

Έτσι λοιπόν αύριο όπως φαίνεται στον τρίτο επισυναπτόμενο χάρτη ισχυρές καταιγίδες θα απασχολήσουν μεγάλο μέρος της χώρας και δυστυχώς περιοχές που χτυπήθηκαν από τον Μεσογειακό κυκλώνα και που ακόμα δεν έχουν συνέλθει όπως η Θεσσαλία, η δυτική ηπειρωτική χώρα και τα νησιά του Ιονίου πελάγους. Μετατοπιζόμενη αυτή η κακοκαιρία ανατολικότερα θα χτυπήσει και την βορειοανατολική Ελλάδα όπου και εδώ ο κίνδυνος πλημμυρών είναι αρκετά υψηλός.

Ισχυρές βροχές θα πλήξουν και τη Θεσσαλονίκη προς το απόγευμα ενώ και η Αττική θα δεχτεί ισχυρές καταιγίδες με έμφαση τα δυτικά, κεντρικά και βόρεια τμήματα. Ας δείξουμε μια προσοχή σε περιοχές με ιστορικό όπως η Μάνδρα. Στο καλό της υπόθεσης η σχετικά μικρή διάρκεια των φαινομένων όπως και το ότι υπάρχει ένα ενδεχόμενο να κινηθούν λίγο πιο δυτικά και να μην μας επηρεάσουν σημαντικά τουλάχιστον. Παρόλα αυτά η εμπειρία έχει δείξει ότι η "ουρά" του συστήματος καταφέρνει να "ξεμπλέξει" από τους ορεινούς όγκους της κεντρικής Πελοποννήσου και να οργανωθεί ξανά προσεγγίζοντας τον Σαρωνικό οπότε και θα πρέπει και η Αττική να συμπεριληφθεί στις επικίνδυνες περιοχές. Σε αυτό με οδηγεί και η χαμηλή τιμή του δείκτη αστάθειας "Showalter" σε συνδυασμό και με την προβλεπόμενη ώρα που αναμένονται τα φαινόμενα. Τονίζεται ότι στις περιοχές που θα επηρεαστούν δεν αποκλείεται να συναντήσουμε χαλάζι, έντονους και πολλούς κεραυνούς, ανεμοστρόβιλους ή υδροστρόβιλους.

Την Κυριακή ο καιρός θα βελτιωθεί πρόσκαιρα στις περισσότερες περιοχές όπως φαίνεται και στον τέταρτο χάρτη όπου υποχωρούν οι χρωματισμοί.

Την Δευτέρα όμως και από τα δυτικά αναμένουμε και πάλι ισχυρές βροχές σε Ιόνιο και δυτικά, κεντρικά και βόρεια ηπειρωτικά ικανές να προκαλέσουν και σε αυτή την περίπτωση καταστροφές.

Από Τρίτη μεσημέρι και μετά πάμε σε σταδιακή υποχώρηση της κακοκαιρίας με την ελπίδα το "ταμείο" να είναι υπερ μας αυτή τη φορά, και για να το πετύχουμε αυτό ακολουθούμε τις οδηγίες της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας που αναφέρονται σε αυτές τις καταστάσεις.
Να είστε όλες και όλοι καλά και μεγάλη προσοχή!!!

Δείτε τα βίντεο:

Συνεχής ενημέρωση - Καιρός.

Ειδήσεις και νέα απ' την Ελλάδα και τον κόσμο στο Dokari.gr.

Ακολουθήστε το Dokari και στο κανάλι μας στο YouTube.

Το Dokari και στο Pinterest.

Διαβάστε επίσης:

Η απίθανη αλλαγή στο λουκ της Ιωάννας Μαλέσκου - Όλο και πιο... κοντά στη Μενεγάκη (pics)

Δημήτρης Σκουλός: Η πρώτη αντίδραση για τη φωτογράφιση δίπλα από άστεγο (video)