Δραματική προειδοποίηση: Ο Ιανός είναι η αρχή της εποχής των τυφώνων για την Ελλάδα

Δραματική προειδοποίηση: Ο Ιανός είναι η αρχή της εποχής των τυφώνων για την Ελλάδα

Κραυγή αγωνίας για το αύριο και μια δραματική προειδοποίηση για την πιθανότητα ο Ιανός να αποτελεί την απαρχή μιας εποχής τυφώνων για την Ελλάδα, από τον Διδάκτωρ Γεωλογίας του Πανεπιστημίου Πατρών, Πέτρο Πετρούνια.

Με συνέντευξή του στο ethnos.gr ο κ. Πετρούνιας με βεβαιότητα τονίζει πως κάθε φορά τα φαινόμενα εμφανίζουν στην Κεφαλονιά, στην οποία και διαμένει, ολοένα και αυξανόμενη ένταση.

Ο ίδιος έζησε τη σφοδρότητα με την οποία ο Ιανός χτύπησε την Κεφαλονιά και ξεκάθαρα θέτει προ των ευθυνών της την πολιτεία, ώστε να αρχίσει να σχεδιάζει το μέλλον με την προοπτική της καθιέρωσης εμφάνισης ακραίως φαινομένων.

Τονίζει δε πως ο Ιανός είναι η απαρχή της εμφάνισης τέτοιων ακραίων φαινομένων, τα οποία θα βλέπουμε ολοένα και πιο συχνά και ιδιαίτερα στα νησιά του Ιονίου.

«Με βεβαιότητα σας λέω πως κάθε φορά έχουμε όλο και μεγαλύτερη ένταση των φαινομένων. Ολο αυτό δεν είναι τυχαίο. Εχει αύξηση με γεωμετρική πρόοδο και έχουμε φτάσει στην εποχή των δυνατών κυκλώνων που κάποτε ήταν ένα φαινόμενο άγνωστο ή πολύ σπάνιο. Οπως ανέλυσα και τις προηγούμενες ημέρες ο Ιανός σε ορισμένες χρονικές στιγμές και σε ορισμένα σημεία που ευνοήθηκε από τις συνθήκες άγγιξε τις τιμές τυφώνα. Για να χαρακτηριστεί τυφώνας θα πρέπει η μέγιστη σταθερή ταχύτητα των ανέμων να είναι ≥74 μίλια / ώρα (≥118 χλμ. / ώρα), δηλαδή να φτάσει τα 12 Μποφόρ (≥33 μέτρα / δευτερόλεπτο ή ≥64 κόμβους). Δεν τρομοκρατώ κανέναν αλλά είναι μαθηματικά επιβεβαιωμένο πως ο επόμενος "Ιανός" θα είναι ακόμα πιο σφοδρός και δεν θα αργήσουμε να μιλάμε και επίσημα για εποχή τυφώνων στη Μεσόγειο και στον ελλαδικό χώρο», είπε στο ethnos.gr ο Πέτρος Πετρούνιας και συνέχισε:

«Το σφοδρό χτύπημα του κυκλώνα Ιανού στην Κεφαλονιά - όπου έχω πιο ξεκάθαρη εικόνα - θα πρέπει να αποτελέσει μια καλή παρακαταθήκη γνώσης και εμπειρίας σε όλους μας, καθώς σύντομα θα έρθουν νέα εξίσου ισχυρά φαινόμενα στον μεσογειακό χώρο, ως απόρροια της κλιματικής αλλαγής, τα οποία συχνά θα παρουσιάζουν απρόβλεπτη πορεία αλλά και χαρακτηριστικά. Πρέπει όλοι να ενστερνιστούμε ότι η κλιματική αλλαγή δεν αποτελεί απλώς ένα "trendy" της εποχής καθώς θα βιώνουμε ολοένα και περισσότερο τις επιπτώσεις της, όπως αντιληφθήκαμε και με το ακραίο φαινόμενο του κυκλώνα "Ιανός"».

Συνεχής ενημέρωση - Καιρός.

Ειδήσεις και νέα απ' την Ελλάδα και τον κόσμο στο Dokari.gr.

Ακολουθήστε το Dokari και στο κανάλι μας στο YouTube.

Ακολουθήστε το Dokari και στο Pinterest.