Καιρός: Το σπάνιο φαινόμενο θερμής εισβολής τον Γενάρη και η ανάλυση του Αρναούτογλου

Καιρός: Το σπάνιο φαινόμενο θερμής εισβολής τον Γενάρη και η ανάλυση του Αρναούτογλου

Καιρός: Θερμή εισβολή αναμένεται στη χώρα μας το Σαββατοκύριακο και ο Σάκης Αρναούτογλου μας δίνει όλες τις λεπτομέρειες για το σπάνιο (ακόμα και για τη νότια Ελλάδα) φαινόμενο...

Είθισται ο Γενάρης να είναι ο μήνας με τις ψυχρές εισβολές, ωστόσο για... αρχή αναμένεται μια ισχυρη (για τα δεδομένα της εποχής) θερμή εισβολή, το διήμερο 9-10 Ιανουαρίου. Ο Σάκης Αρναούτογλου κάνει την ιστορική αναδρομή, αναλύει το φαινόμενο και τα ρεκόρ υψηλών θερμοκρασιών Ιανουαρίου, όπως καταγράφηκαν την Πρωτοχρονιά του 2010 και πλέον απομένει να δούμε αν αυτά θα σπάσουν στις 10 Ιανουαρίου 2021, οπότε και αναμένεται η κορύφωση της θερμής εισβολής που θα κάνει την εμφάνισή της στην Ελλάδα.

Αναλυτικά όσα τονίζει ο Σάκης Αρναούτογλου στην εξαιρετικά ενδιαφέρουσα ανάλυσή του για την ιστορική αναδρομή στις... θερμές εισβολές του Γενάρη.

Φίλες και φίλοι καλησπέρα και χρόνια πολλά!

«Το να ανέβει η θερμοκρασία τον Ιανουάριο πάνω από τους 25oC ­ είναι ασυνήθιστο ακόμη και για τη Νότια Ελλάδα. Το 1987 σημειώθηκαν πολύ υψηλές θερμοκρασίες τον Ιανουάριο και αυτό συνέβη στα τέλη του και πιο συγκεκριμένα στις 29 Ιανουαρίου του 1987 όπου στην Πελοπόννησο έκανε πραγματικά ζέστη με 27oC στην Πυργέλα Αργους 27,8oC στο Λεωνίδιο, 25oC στην Χαλκίδα, 23oC στην Αθήνα και 21oC στη Θεσσαλονίκη.

Άκρως όμως εντυπωσιακή ήταν η θερμή εισβολή που έλαβε χώρα στην χώρα μας την Πρωτοχρονιά του 2010 όπου σε αρκετές περιοχές της Βόρειας Κρήτης η θερμοκρασία ξεπέρασε και τους 25 βαθμούς Κελσίου ενώ στο Ηράκλειο ο υδράργυρος εκτινάχθηκε στους απίστευτους καλοκαιρινούς 29,8 βαθμούς Κελσίου!!! (δείτε στον πίνακα τις μέγιστες θερμοκρασίες εκείνης της ημέρας σε διάφορες πόλεις της χώρας).
Εξίσου εντυπωσιακή δείχνει όμως και η επικείμενη θερμή εισβολή προς τα τέλη της εβδομάδας, οπως τόνισα και σε προηγούμενη ανάρτηση, η κορύφωση της οποίας φαίνεται να λαμβάνει χώρα στις 10 του μηνός.

Κατά πάσα πιθανότητα την Κυριακή το βράδυ θα μάθουμε λοιπόν αν θα υπάρξουν ανάλογες οι πιο υψηλές θερμοκρασίες από τις δύο προαναφερθείσες θερμές εισβολές, αν και δεν αποκλείεται σχετικά υψηλές θερμοκρασίες στη νότια Ελλάδα να σημειωθούν και τη Δευτέρα 11 του μηνός! Οψόμεθα!

Για τις φίλες και φίλους που μου στέλνετε μηνύματα για να μάθετε τις νέες ώρες μετάδοσης των 15 λεπτών δελτίων καιρού της ΕΡΤ3, αυτά μεταδίδονται καθημερινά στις 17:30 το απόγευμα και στις 20:00 το βράδυ εκτός αν υπάρχουν αθλητικές μεταδόσεις!

Με εκτίμηση
Σάκης Αρναούτογλου

Δείτε τις θερμοκρασίες που καταγράφηκαν την 1η Ιανουαρίου 2010:

Ειδήσεις και νέα απ' την Ελλάδα και τον κόσμο στο Dokari.gr.

Μάθετε πρώτοι όλα όσα συμβαίνουν στο Survivor

Ακολουθήστε το Dokari και στο κανάλι μας στο YouTube.

Ακολουθήστε το Dokari και στο Pinterest.

Διαβάστε επίσης

Big Brother: Αποκάλυψη πρώην παίκτη – «Η σχέση Κεχαγιά - Σοφίας ήταν θέατρο»

Άννα Βίσση: Δείτε το «παλάτι» της στην Εκάλη (video)