Αρναούτογλου: Ακραίο ατμοσφαιρικό μποτιλιάρισμα και «Θόλος Ζέστης» προκαλούν τον πολυήμερο καύσωνα

Αρναούτογλου: Ακραίο ατμοσφαιρικό μποτιλιάρισμα και «Θόλος Ζέστης» προκαλούν τον πολυήμερο καύσωνα

Για μια ακόμη φορά ο Σάκης Αρναούτογλου εξηγεί με όσο γίνεται πιο απλή και κατανοητή από όλους «γλώσσα», το μετεωρολογικό αίτιο που προκαλεί τον παρατεταμένο καύσωνα που θα πλήττει τη χώρα μας έως και (τουλάχιστον) τις 5 Αυγούστου.

Ο έμπειρος προγνώστης καιρού της ΕΡΤ εξηγεί, λοιπόν, πώς το ακραίο ατμοσφαιρικό μποτιλιάρισμα που δεν επιτρέπει στα βαρομετρικά χαμηλά του Ατλαντικού να φτάσουν στην περιοχή μας, προκαλεί το σχηματισμό «Θόλου Ζέστης» πάνω από τα Βαλκάνια, με αποτέλεσμα να εγκλωβιστούν στην ευρύτερη περιοχή οι πολύ θερμές αέριες μάζες από την Αφρική.

Ο Σάκης Αρναούτογλου τονίζει πώς θα πρέπει να δοθεί ιδιαίτερη προσοχή και στο φαινόμενο της Αστικής Θερμικής Νησίδας, καθώς λόγω της πολυήμερης διάρκειας του καύσωνα, αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα να «υπερθερμανθούν» τα κτήρια.

Παράλληλα, ενημερώνει πως τα αισιόδοξα χθεσινά μηνύματα για μερική υποχώρηση του καύσωνα την ερχόμενη Τρίτη δεν επαληθεύονται και σήμερα, με αποτέλεσμα το πρώτο σημάδι υποχώρησης να μετατίθεται για τις 5 Αυγούστου και μετά...

Αναλυτικά όσα γράφει στην εξαιρετική ανάλυσή του ο Σάκης Αρναούτογλου:

Ακραίο «Ατμοσφαιρικό Μποτιλιάρισμα» με εκτεταμένο σχηματισμό «Θόλου Ζέστης» και έντονο το φαινόμενο της Αστικής Θερμικής Νησίδας!

Ενα ασυνήθιστο «Ατμοσφαιρικό Μποτιλιάρισμα» ή αλλιώς «κόλλημα» του καιρού (ένα αέρινο τείχος πάνω απο την την Ανατολική Μεσόγειο και τα Βαλκάνια) συνεχίζουν να δίνουν και τα τελευταία προγνωστικά στοιχεία εμποδιζοντας τα βαρομετρικά χαμηλά και μαζί δροσερότερες αέριες μάζες από τον Ατλαντικό, όχι μόνο να κινηθούν και να φτάσουν στην περιοχή μας, αλλά να συμβάλουν με την ανατολική-βορειοανατολικη κίνησή τους πάνω απο την Ευρώπη στην δημιουργία υψηλών πιέσεων ή πιο απλά ενός "Θόλου Ζέστης" πάνω απο την περιοχή μας.

Ο συγκεκριμένος λοιπόν “Θόλος Ζέστης”αναμένεται, δεδομένης και της εποχής, όχι μόνο να προσελκύσει αλλά κυρίως να παγιδέψει πάρα πολύ θερμές βορειοαφρικανικές αέριες μάζες διατηρώντας τες παράλληλα εγκλωβισμένες πάνω από την ευρύτερη γεωγραφική μας ζώνη για αρκετές ημέρες!

Αποτέλεσμα, η θερμοκρασία σε αρκετές κυρίως ηπειρωτικές περιοχές να αναμένεται να βρεθεί γύρω στους 10-12 βαθμούς πάνω από τον μέσο όρο για την περίοδο που διανύουμε, καθιστώντας την επικείμενη θερμή εισβολή όχι μόνο ανυπόφορη αλλά και επικίνδυνη για τις ευπαθείς πληθυσμιακές ομάδες καθώς θα συνδυάζεται και με αρκετη δυσφορία κατά τόπους.

Στα μεγαλύτερα αστικά κέντρα, έντονο θα είναι το φαινόμενο της αστικής θερμικής νησίδας με τα απορροφητικά υλικά όπως η άσφαλτος και το μπετόν καθώς και την απορρόφηση θερμότητας από τα σταθμευμένα αυτοκίνητα να μετατρέπουν τα κτίρια και τα αυτοκίνητα σε «θερμοσυσσωρευτές» οι οποίοι και θα εκλύουν κατά τη διάρκεια της νύχτας τη θερμότητα την οποία έχουν απορροφήσει.

Τα σημερινά πρωινά προγνωστικά στοιχεία δυστυχώς “πήραν πίσω” την χθεσινή αισιόδοξη προγνωστική νότα για κάποια σταδιακή εξασθένηση του καύσωνα σε κάποιες περιοχές την Τρίτη, μεταθέτοντας την σταδιακή υποχώρηση του (αν δεν υπάρξουν αλλαγές στα προγνωστικά στοιχεία) απο την Πέμπτη 5 Αυγούστου πρώτα στα δυτικά και βορεια! Θα σαν ενημερώνω όμως μέσα απο εδώ, τη σελίδα μου στο facebook https://www.facebook.com/SakisArnaoutoglouForecasts
για τις οποιες εξελίξεις υπάρξουν….

Με εκτίμηση

Σάκης Αρναούτογλου

Δείτε τον χάρτη που εξηγεί το φαινόμενο: