Καιρικό... σασπένς και διχογνωμία για σοβαρή ψυχρή εισβολή στην Ελλάδα! Η ανάλυση του Αρναούτογλου

Καιρικό... σασπένς και διχογνωμία για σοβαρή ψυχρή εισβολή στην Ελλάδα! Η ανάλυση του Αρναούτογλου

Τα παγκόσμια καιρικά προγνωστικά μοντέλα εξακολουθούν να βλέπουν σοβαρή ψυχρή εισβολή στην Ευρώπη, στα μέσα Νοεμβρίου, εμφανίζουν ωστόσο διαφορετικές τάσεις για την ακριβή πορεία των αερίων μαζών.

Υπάρχουν 2 προγνωστικά μοντέλα που επιμένουν πως το «σκάψιμο» και η δημιουργία του βαρομετρικού χαμηλού θα προκύψουν πάνω από την Ελλάδα και άλλα 2 που επιμένουν ότι αυτό θα συμβεί στη δυτική Ευρώπη.

Ο Σάκης Αρναούτογλου καταγράφει με ενημέρωσή του αυτές τις διαφορετικές τάσεις των προγνωστικών καιρικών μοντέλων, τονίζοντας αυτήν ακριβώς τη «διαφωνία» για την εξέλιξη του καιρού στη χώρα μας, μετά τις 15 Νοεμβρίου.

Αναλυτικά όσα γράφει ο Σάκης Αρναούτογλου:

«Φίλες και φίλοι. Πάρα πολλά τα ερωτήματα σας για την εξέλιξη του καιρού για τις επόμενες ημέρες του Νοεμβρίου, ο οποίος ομολογουμένως έδειξε και δείχνει ένα ιδιαίτερα ήπιο και υγρό πρόσωπο μέχρι στιγμής. Τα τελευταία παρόλα αυτά "τρεξίματα" των παγκόσμιων προγνωστικών μοντέλων αν και συμφωνούν σε γενικές γραμμές για την εξέλιξη του καιρού της ερχόμενης εβδομάδας, διαφωνούν αρκετά όσον αφορά στην εξέλιξη αυτού από τις 15 Νοεμβρίου και μετέπειτα.

Για παράδειγμα το ευρωπαϊκό μοντέλο (ΕCMWF), πάνω αριστερά για τις 15 Νοεμβρίου προβλέπει τη δημιουργία ενός βαρομετρικού χαμηλού (X) σχεδόν πάνω από την Ελλάδα και κάθοδο αρκετά ψυχρών- χειμωνιάτικου τύπου- αέριων μαζών (μπλε βέλη) κυρίως όμως για τα κεντρικά και τα βόρεια τμήματα της χώρας. Παρόμοια εικόνα δείχνει και το καναδικό προγνωστικό μοντέλο (GEM) πάνω δεξιά .

Αντίθετα το Αμερικανικό μοντέλο (GFS), κάτω αριστερά, προβλέπει τη δημιουργία βαρομετρικού χαμηλού (X) πολύ πιο δυτικά από την Ελλάδα και θερμότερες - ανοιξιάτικες αέριες μάζες (κόκκινα βέλη) πάνω από τη χώρα μας.

Δείτε τους σχετικούς χάρτες:

Παραθέτω στη φάση αυτή και την εκτίμηση της αναλογικής μου (Κάτω δεξιά)- πειραματικής προσπάθειας που βασίζεται στη μελέτη και την ανάλυση των δεικτών της ταλάντωσης Madden-Julian (MJO) και στην λεπτομερή ανάλυση και σύγκριση της διάταξης των βαρομετρικών συστημάτων τα τελευταία 70 χρόνια στην Ευρώπη και η οποία θέλει το χαμηλό (Χ) να βρίσκεται...βόρεια της Μαύρης Θάλασσας!

Η αναλογικη΄μου εκτίμηση για τον μήνα Νοέμβρη είναι εδώ
Μεγάλο λοιπόν το καιρικό σασπένς όσον αφορά στο ποια εκτίμηση θα επικρατήσει από τα μέσα του μήνα και μετά, καθώς τίποτα δεν είναι σίγουρο ακόμα, και το οποίο και θα αναλυουμε καθημερινά στην ΕΡΤ3: ΔΕΥ-ΠΑΡ στς 16:45 & 22:45 αλλά φυσικά και από εδώ, τη σελίδα μου στο Facebook!».