Καιρός: Χωρίς ψυχρές εισβολές έως αρχές Δεκεμβρίου! Η εκτίμηση του Νίκου Γκίκα (photo)

Καιρός: Χωρίς ψυχρές εισβολές έως αρχές Δεκεμβρίου! Η εκτίμηση του Νίκου Γκίκα (photo)

Καιρός: Τη μακροπρόθεσμη εκτίμησή του για την εξέλιξη των καιρικών συνθηκών έως και τις αρχές του Δεκέμβρη έδωσε στη δημοσιότητα ο Νίκος Γκίκας.

Σε αυτή τονίζει, μεταξύ άλλων, πως η περιοχή των Βαλκανίων, συμπεριλαμβανομένης και της χώρας μας, θα μπει το επόμενο χρονικό διάστημα στο θερμό μέτωπο της ατμοσφαιρικής κυκλοφορίας, κάτι που ουσιαστικά σημαίνει πως δεν αναμένονται σοβαρές καταβάσεις ψυχρών αερίων μαζών προς την Ελλάδα.

Αναλυτικά όσα τονίζει στην ανάλυσή του ο Νίκος Γκίκας:

Έστω και κάπως ετεροχρονισμένα κοινοποιώ την γραπτή μεσοπρόθεσμη εκτίμηση που έγραψα το βράδυ της Τρίτης προς Τετάρτη και δημοσίευσα αρχικά στη σελίδα του ºUmeteo. Θα βρειτε επίσης και μια περισσότερο εξειδικευμένη εκτίμηση για σήμερα και το Σαββατοκύριακο.

Εδώ, θα ήθελα να γράψω κυρίως για το "μετά" και το πώς πάμε σχετικά με την κυκλοφορία των συστημάτων σε Ευρώπη και Β. ημισφαίριο.
Αν και η εβδομάδα που διανύουμε χαρακτηρίζεται από τις αυξημένες συννεφιές σε αρκετά τμήματα της χώρας με βροχές κυρίως στο Ιόνιο/Δυτικά και πρόσκαιρα και σε άλλες περιοχές, συμπεριλαμβανομένης και της Αττικής. Τα φαινόμενα οφείλονται γενικότερα στην αστάθεια που προκαλείται από τον συνδυασμό της θερμής θάλασσας του Ιονίου σε σχέση με τις κάπως χαμηλότερες θερμοκρασίες στη μέση τροπόσφαιρα και του ασθενούς Ν/ΝΔ ρεύματος σε αυτά τα ύψη.

Γενικότερα το πεδίο των γεωδυναμικών (πιέσεις σε μέσα/ανώτερα τροποσφαιρικά στρώματα) είναι αρκετά ομαλό, όπως επίσης και το θερμοκρασιακό πεδίο ως αποτέλεσμα της απουσίας οργανωμένων συστημάτων. Η κυκλοφορία των μέσων γεωγραφικών πλατών όπως αποτυπώνεται και στον αεροχείμμαρο είναι αρκετά βόρεια (και αυτό ισχύει για όλο το βόρειο ημισφαίριο) σε γ.πλάτη άνω των 50° κατά μέσο όρο. Νοτιότερα, ο υποτροπικός αεροχείμμαρος είναι στη γνωστή ζώνη μεταξύ 20-25°.

Αυτή η κατάσταση φαίνεται να αλλάζει σιγά-σιγά από την επόμενη εβδομάδα: Εάν κάποιος παρατηρήσει έναν χάρτη αεροχειμάρρων του βορείου ημισφαιρίου θα διαπιστώσει πως θα έχουμε 1) μια γενική αύξηση της ταχύτητάς τους και 2) μια ελαφρώς νοτιότερη μετατόπισή τους. Αυτό σε γενικές γραμμές υποδηλώνει μεν περισσότερο ζωνική ροή στα μέσα γ.πλάτη όμως τα πράγματα δεν είναι τόσο απόλυτα: Ένας κυματισμός που θα μονοπωλήσει το ενδιαφέρον είναι αυτό που θα συμβεί στο βόρειο Ατλαντικό και ΒΔ Ευρώπη. Ήδη από σήμερα ξεκινάει η ανάπτυξη έντονων εμποδιστικών τάσεων στον βορειοδυτικό/βόρειο Ατλαντικό από τις ΒΑ πολιτείες των ΗΠΑ / Καναδά μέχρι και τη Γροιλανδία, οι οποίες θα προκαλέσουν τελικά μια σχετική διάσπαση των πολικών αερίων μαζών στην κλασική περιοχή Ισλανδίας / Γροιλανδίας την Τρίτη 23 Νοεμβρίου με περεταίρω ενίσχυση του εμποδιστή και τελική κατάληξη την ψυχρή εισβολή σε βόρειο και δυτικό τμήμα της Ευρώπης φτάνοντας όπως φαίνεται και στη δυτική Μεσόγειο.

Το γεγονός αυτό, αυτομάτως τοποθετεί την ανατολική Μεσόγειο (Βαλκάνια και Αν. Ευρώπη) στον θερμό τομέα της κατάστασης κάτι που γενικά σημαίνει μια γενικευμένη επέλαση θερμών υποτροπικής προέλευσης αερίων μαζών. Σε αυτή τη φάση αυτό που φαίνεται δεν είναι κάποια θερμή εισβολή και υπερβολικές θερμοκρασίες, αλλά μια πιο ήπια εκδοχή. Εκτιμώ πως θα έχουμε και διαταραχές από τα δυτικά (ψυχρά μέτωπα - shortwaves) που θα κινούνται στην περιφέρεια του κεντρικού αυλώνα και ως είθισται θα δίνουν φαινόμενα κυρίως σε Δ/ΒΔ και λιγότερο ή καθόλου στις υπόλοιπες περιοχές. Αν και ο συνδυασμός που ανέφερα δεν φαίνεται να καταρρέει έτσι εύκολα (μια ακόμη εμμονή του καιρού…), η προοπτική μέχρι αρχές Δεκεμβρίου είναι πως τελικά οι χαμηλές πιέσεις θα μετακινηθούν και σε πιο κεντρικά τμήματα της Ευρώπης, κάτι που σημαίνει και διαδοχικά περάσματα βροχερών μετώπων ή ακόμη και πιο οργανωμένων συστημάτων και σε εμάς.

Να είστε όλοι/όλες καλά,
Καλό υπόλοιπο ημέρας και καλό ΣΚ
http://umeteo.com
http://umeteo.com/arahovameteo/meteomaps.html