Καιρός - Αρναούτογλου: Κάτι... καλό ετοιμάζει ο χειμώνας στο τέλος του 1ου δεκαημέρου του Δεκεμβρίου

Καιρός - Αρναούτογλου: Κάτι... καλό ετοιμάζει ο χειμώνας στο τέλος του 1ου δεκαημέρου του Δεκεμβρίου

Σταθερός στο... ραντεβού του με την αναλογική μέθοδο εκτίμησης των καιρικών εξελίξεων, ο Σάκης Αρναούτογλου κατέγραψε μια πρώτη τάση για το πώς θα κινηθεί ο καιρός στη χώρα μας έως και το πρώτο δεκαήμερο του Δεκέμβρη.

Ο έμπειρος προγνώστης καιρού της ΕΡΤ τονίζει πως με την αναλυση των δεικτών της ταλάντωσης MJO δείχνει πιθανό κάτι καλό και άκρως... χειμωνιάτικο, προς τα τέλη του πρώτου δεκαημέρου του Δεκέμβρη.

Αναλυτικά όσα αναφέρει ο Σάκης Αρναούτογλου στην

Με τη βοήθεια της αναλογικής μεθόδου, (ανάλυση των δεικτών της ταλάντωσης Madden-Julian (MJO) που αποτελεί και το μεγαλύτερο στοιχείο της ενδοεποχιακής μεταβλητότητας στην τροπική ατμόσφαιρα, (και τα πήγε πολύ καλά στο ότι ήταν το μόνο που δεν είδε καμια ψυχρή εισβολή προσφατα στη χώρα μας αλλά και στις διατάξεις μεχρι και τις 23/11), θα προσπαθήσω να δώσω τις πιθανές διατάξεις στην Ευρώπη και στη χώρα μας μέχρι και τις 5-6 Δεκεμβρίου (μέχρι το τέλος της προγνωστικής περιόδου των παγκόσμιων προγνωστικών μοντέλων για σήμερα)!

Αν κυλησουν τα πράγματα μέχρι τότε σε γενικές γραμμές σύμφωνα με την αναλογική μέθοδο τότε το ενδιαφέρον για τους φίλους του χειμώνα στη χώρα μας ίσως μεγαλώσει πολύ για τέλη του πρώτου δεκαήμερου του Δεκέμβρη...

Όπως όμως έχω εξηγήσει, τέτοιες εκτιμήσεις εκτός ότι χρειάζονται πολύ χρόνο, βρίσκονται σε εντελώς πειραματικό στάδιο και δεν θα πρέπει σε καμία περίπτωση να ληφθούν υπόψη για προγραμματισμό εργασιών ή δραστηριοτήτων.

Για να ερμηνεύσετε του χάρτες:

Πολύ πολύ ΓΕΝΙΚΑ: Οι πορτοκαλί προς το κόκκινο αποχρώσεις υποδηλώνουν όλο και καλύτερο καιρό από πλευράς φαινόμενων!

Αντίθετα αυτές από το κίτρινο προς το πράσινο υποδηλώνουν αλλαγή του καιρού και κυρίως αυτές προς το μωβ- μπλε έως και κακοκαιρία με χαμηλές μάλιστα θερμοκρασίες. Οταν βλέπετε τις λευκές γραμμές (με τους αριθμούς) να πολύ κοντά μεταξύ τους πάνω από την περιοχή σας, τότε αυτό σημαίνει και ανέμους. Οσο πιο κοντά είναι οι γραμμές μεταξύ τους τόσο πιο δυνατοί οι άνεμοι».