Καιρός Χριστούγεννα: Σενάριο ψυχρής εισβολής με χιόνια και στην Αθήνα...

Καιρός Χριστούγεννα: Σενάριο ψυχρής εισβολής με χιόνια και στην Αθήνα...

Καιρός Χριστούγεννα: Νέο σενάριο από το αμερικανικό καιρικό προγνωστικό μοντέλο GFS φέρνει χιόνια και στα πεδινά, συμπεριλαμβανομένης της Αθήνας...

Κι αν τα προηγούμενα 24ωρα εμφάνιζε για το διάστημα 15-20 Δεκεμβρίου το απόλυτο... τίποτα, πλέον από τις 15 Δεκέμβρη και έως τις 22 φέρνει τη χώρα μας στο ψυχρό μέτωπο και μάλιστα με την εμφάνιση «σούπερ» βαρομετρικού χαμηλού, το οποίο φέρνει χιονοπτώσεις έως και τα πεδινά τμήματα της κεντρικής και βόρειας Ελλάδας, συμπεριλαμβανομένης και της Αθήνας.

Το βίντεο έχει και συλλεκτική αξία, καθώς πρόκειται για ένα σενάριο που σπάνια εμφανίζεται σε προγνωστικά δεδομένα, έχει όμως την αξία του ως μακροπρόθεσμη τάση καθώς το συγκεκριμένο προγνωστικό μοντέλο, το GFS διατηρεί αρκετά καλά ποσοστά επιτυχιών στο να «πιάνει» την τάση για ψυχρή εισβολή στη χώρα μας αρκετά 24ωρα πριν.

Στον πρώτο χάρτη παρακολουθείτε την πορεία των αερίων μαζών πάνω από την Ευρώπη με τη μπλέ απόχρωση να φτάνει έως και τη χώρα μας από τις 16 Δεκεμβρίου και μετά.

Στον δεύτερο χάρτη ακολουθεί η κίνηση των βαρομετρικών χαμηλών πάνω από την Ελλάδα, όπου βλέπετε το πολύ ισχυρό βαρομετρικό χαμηλό πάνω από τη χώρα μας να μετατρέπεται ουσιαστικά σε χιονοχαμηλό από τις 17 Δεκεμβρίου...

Και στον τρίτο χάρτη βλέπετε τη χιονοκάλυψη της χώρας έως και τις 22 Δεκεμβρίου...

Επαναλαμβάνουμε, πάντως, πως όπως τα προηγούμενα 24ωρα δεν υπήρχε τίποτα επικίνδυνο στο συγκεκριμένο χρονικό διάστημα, έτσι και τώρα που εμφανίζεται αυτή η τάση, δεν σημαίνει πως θα είναι και αυτό που τελικά θα δούμε να συμβαίνει το επίμαχο διάστημα. Τα προγνωστικά δεδομένα αλλάζουν, όμως δεδομένο πρέπει να θεωρείται πως μέχρι τα Χριστούγεννα θα προκύψει για την Ελλάδα η πρώτη σοβαρή κάθοδος ψυχρών αερίων μαζών.