Καιρός: Γιατί δεν χιονίζει όπως παλιά στη βόρεια Ελλάδα; Η εξήγηση του Σάκη Αρναούτογλου

Καιρός: Γιατί δεν χιονίζει όπως παλιά στη βόρεια Ελλάδα; Η εξήγηση του Σάκη Αρναούτογλου

Καιρός: Πολλοί κάτοικοι της Θεσσαλονίκης και άλλων περιοχών της βόρειας Ελλάδας αναρωτιούνται γιατί ο φετινός χειμώνας είναι εξαιρετικά ήπιος από πλευράς χιονοπτώσεων και ο Σάκης Αρναούτογλου έσπευσε να δώσει μια πρώτη εξήγηση.

Ο έμπειρος προγνώστης καιρού της ΕΡΤ με ανάρτηση στη σελίδα του στο Facebook εξηγεί τους λόγους για τους οποίους όχι μόνο στη βόρεια Ελλάδα, αλλά και σε πολλές ακόμα περιοχές της Ευρώπης αγνοούνται φέτος τα χιόνια:

«Πολλοί Θεσσαλονικείς αλλά και βορειοελλαδίτες αναρωτιούνται τι γίνεται και δεν χιόνισε μέχρι σήμερα, όπως συνήθως χιονίζει στα βορειότερα τμήματα της χώρας.

Χωρίς, όμως, χιονοπτώσεις κύλησε και κυλά ο φετινός Χειμώνας όχι μόνο στη βόρεια Ελλάδα, φίλες και φίλοι, αλλά και στις περισσότερες περιοχές της Ευρώπης με τους εργαζόμενους, μάλιστα, στο μικρό θέρετρο Schnepfenried της Γαλλίας, να πρέπει να μεταφέρουν χιόνι από το βουνό (δείτε το βίντεο) για να εξασφαλίσουν ότι τα λιφτ του σκι παραμένουν προσβάσιμα.

Η θερμοκρασία το 2021 σε αρκετές περιοχές της Γαλλίας ήταν κατά δέκα βαθμούς υψηλότερη από το μέσο όρο!

Η επίδραση της κλιματικής αλλαγής ήταν ισχυρότερη στις χειμερινές θερμοκρασίες, καθιστώντας το χιόνι όλο και πιο σπάνιο στα χιονοδρομικά κέντρα κάτω από τα 1.500 μέτρα.

Ακόμα χειρότερη η κατάσταση στην Ιβηρική Χερσόνησο όπου επικρατεί εμμονική ανομβρία καθώςεκεί όχι μόνο δεν χιονισε ούτε στα βουνά, αλλά έχει να βρέξει σχεδόν από την αρχή του χειμώνα!!»