Καιρός: Πώς δημιουργούνται οι χαλαζοπτώσεις;

Καιρός: Πώς δημιουργούνται οι χαλαζοπτώσεις;

Καιρός - Χαλάζι: Πώς δημιουργούνται οι μικρές μπάλες πάγου που προκαλούν τεράστιες καταστροφές σε καλλιέργειες και όχι μόνο; 

Το μεγαλύτερο καταγεγραμμένο χαλάζι στον κόσμο είχε διάμετρο πάνω από 15 εκατοστά και βάρος 700 γραμμάρια.

Οι σβώλοι χαλαζίου συνήθως σχηματίζονται από υπερψυγμένες σταγόνες νερού σε μεγάλα σύννεφα. Το υπερψυγμένο νερό είναι υγρό παρόλο που η θερμοκρασία του είναι κάτω από το μηδέν και μπορεί να μην παγώσει μέχρι τους -48°C.

Τα σταγονίδια αυτά δεν παγώνουν επειδή αποτελούνται από πολύ καθαρό νερό, χωρίς τους πυρήνες πυρήνωσης γύρω από τους οποίους αρχίζουν να αναπτύσσονται κρύσταλλοι πάγου, όπως ένας μικροσκοπικός κόκκος σκόνης μέσα στη σταγόνα.

Αλλά αν οι σταγόνες διαταράσσονται από έντονη κίνηση καθώς λαμβάνει χώρα ψύξη, ο σχηματισμός κρυστάλλων πάγου μπορεί να συμβεί ακόμη και χωρίς πυρήνες πυρήνωσης.

Η ατμοσφαιρική θερμοκρασία μειώνεται με το ύψος, έτσι τα έντονα ανοδικά ρεύματα θα μπορούσαν να στείλουν τα σταγονίδια νερού σε υψόμετρα με θερμοκρασίες κάτω από 0°C.

Τα μεγάλα σύννεφα καταιγίδας μπορούν να έχουν ύψος έως και 12 χιλιόμετρα, έτσι ώστε η θερμοκρασία στη συντριπτική πλειονότητα του νέφους να είναι κάτω από το μηδέν.

Όταν τα υπερψυγμένα σταγονίδια στο σύννεφο συγκρούονται, η διαταραχή αρχίζει να σχηματίζει κρυστάλλους πάγου. Οι πρώτοι κρύσταλλοι παράγουν έναν μικροσκοπικό πυρήνα γύρω από τον οποίο σχηματίζονται περισσότεροι κρύσταλλοι. Από εκεί το χαλάζι θα αναπτυχθεί γρήγορα καθώς συγκρούεται με περισσότερες υπερψυγμένες σταγόνες νερού, μέχρι να είναι τόσο βαρύ που πέφτει στο έδαφος.