Καιρός: Συνεπές το «γαϊδουροκαλόκαιρο» στην Ελλάδα. Η ανάρτηση του Αρναούτογλου

Καιρός: Συνεπές το «γαϊδουροκαλόκαιρο» στην Ελλάδα. Η ανάρτηση του Αρναούτογλου

Καιρός: Ερχεται το... «γαϊδουροκαλόκαιρο» του Αγίου Δημητρίου στην Ελλάδα και ο Σάκης Αρναούτογλου δίνει το στίγμα του...

Με ανάρτησή του στη σελίδα του στο Facebook, ο έμπειρος προγνώστης καιρού της ΕΡΤ κάνει λόγο για αισθητή κατά τόπους άνοδο της θερμοκρασίας την επόμενη εβδομάδα, ενώ καταγράφει και το πώς ονομάζεται το «γαϊδουροκαλόκαιρο» του Οκτώβρη σε πολλές περιοχές του κόσμου.

Αναλυτικά όσα έγραψε ο Σάκης Αρναούτογλου:

«Συνεπές στο ραντεβού του το καλοκαιράκι του Αγ. Δημητρίου ή "γαϊδουροκαλόκαιρο" τις πρώτες ημέρες της επόμενης εβδομάδας με αισθητή κατά τόπους άνοδο της θερμοκρασίας!

Ανάλογη θερμή περίοδος του φθινοπώρου ονομάζεται "Indian Summer" (ινδιάνικο καλοκαίρι) στις ΗΠΑ και τη Μ. Βρετανία, "Altweibersommer" ( καλοκαίρι των ηλικιωμένων γυναικών) στη Γερμανία, την Αυστρία, την Ελβετία, τη Λιθουανία, την Ουγγαρία , και την Εσθονία, ενώ σε ορισμένες σλαβόφωνες χώρες -για παράδειγμα, στην Τσεχική Δημοκρατία, την Ουκρανία, την Πολωνία, τη Σλοβακία, τη Ρωσία και τη Σλοβενία- είναι γνωστή ως "(παλιό) γυναικείο καλοκαίρι".

Στη Βουλγαρία είναι γνωστό ως "καλοκαίρι των τσιγγάνων" ή "καλοκαίρι των φτωχών", ενώ στη Σερβία είναι γνωστό ως "Miholjsko leto", επειδή ο Άγιος Μιχαήλ ή "Miholjdan" γιορτάζεται στις 12 Οκτωβρίου.

Στη γαελική Ιρλανδία, το φαινόμενο ονομάζεται (μικρό φθινόπωρο των χηνών). Στις εύκρατες περιοχές της Νότιας Αμερικής -όπως στη νότια Βραζιλία, τη Αργεντινή, τη Χιλή και την Ουρουγουάη- το φαινόμενο είναι γνωστό ως "Veranico", "Veranito" ή "Veranillo" (κυριολεκτικά, "μικρό καλοκαίρι") και συνήθως συμβαίνει στις αρχές του φθινοπώρου, μεταξύ τέλους Απριλίου και μέσων Μαΐου, οπότε είναι γνωστό ως ("μικρό καλοκαίρι του Μαΐου") ή ως "Veranito de San Juan" ("μικρό καλοκαίρι του Αγίου Ιωάννη").

Η έναρξη και η διάρκειά του συνδέονται άμεσα με την εμφάνιση του El Niño.Σε άλλες χώρες, συνδέεται με φθινοπωρινές ονομαστικές εορτές ή ημέρες αγίων, όπως η Τερέζα της Αβίλα (Πορτογαλία, Ισπανία και Γαλλία), το καλοκαίρι του Αγίου Μαρτίνου (Ισπανία, Γαλλία, Ιταλία, Πορτογαλία και Μάλτα), (το καλοκαίρο του Αγ Μιχαήλ)" σε Σερβία, Μαυροβούνιο και Βοσνία-Ερζεγοβίνη, (ημέρα του Αγ. Μαρτίνου) στις Κάτω Χώρες και την Ιταλία), , Bridget of Sweden στη Σουηδία.

Στην Τουρκία, ονομάζεται pastırma yazı, που σημαίνει "καλοκαίρι του παστουρμά", καθώς ο μήνας Νοέμβριος θεωρούνταν η καλύτερη εποχή για την παρασκευή του παστουρμά!

Για την εξέλιξη του καιρού μέχρι και τις 26 Οκτωβρίου κάντε κλικ εδώ: