Καιρός: Νέα δεδομένα για τον χειμώνα και τις χιονοπτώσεις στην Ευρώπη

Καιρός: Νέα δεδομένα για τον χειμώνα και τις χιονοπτώσεις στην Ευρώπη

Καιρός: Ανανέωσαν την εκτίμησή τους για τον επερχόμενο χειμώνα τα προγνωστικά καιρικά μοντέλα...

Σύμφωνα με το νέο δημοσίευμα του SevereWeather διατίθενται νέα δεδομένα προβλέψεων για τον Χειμώνα 2022/2023 και αυτά φανερώνουν μια αυξανόμενη επιρροή της τρίτης φάσης του φαινομένου La Nina.

Ένα σύστημα αποκλεισμού υψηλής πίεσης προβλέπεται να αναπτυχθεί στον Βόρειο Ειρηνικό, τροποποιώντας το ρεύμα αεριων μαζών πάνω από τη Βόρεια Αμερική. Η τελευταία πρόβλεψη δείχνει επίσης περισσότερες πιθανότητες χιονόπτωσης σε όλες τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Πολλοί παράγοντες ενώνονται για να επηρεάσουν τη χειμερινή περίοδο κάθε χρόνο. Αλλά φέτος, ένας από τους κύριους παράγοντες είναι το κρύο La Nina στις περιοχές ENSO του ισημερινού Ειρηνικού.

Πώς όμως μπορούν οι ωκεανοί να έχουν τέτοιο αντίκτυπο στον χειμερινό καιρό; Αρχικά θα εξετάσουμε πώς λειτουργεί το La Nina και πώς προβλέπεται ότι θα αλλάξει η επιρροή του καθώς πλησιάζουμε στη χειμερινή σεζόν 2022/2023.

Τώρα θα δούμε επίσης την πραγματική πρόβλεψη του μοντέλου, που ενημερώθηκε πρόσφατα αυτόν τον μήνα, και τις συμβουλές τους για τον Χειμώνα 2022/2023.

Σε αυτήν την ενημέρωση, εστιάσαμε σε τρία εποχιακά μοντέλα. Το ECMWF από την Ευρώπη, το CFSv2 από τις Ηνωμένες Πολιτείες και το καναδικό μοντέλο CanSIPS. Τα γραφικά προέρχονται από το έργο Copernicus Climate, το CPC/NCEP και τα τροπικά στοιχεία.

Όλες αυτές οι προβλέψεις είναι μια μέση εικόνα τριών μετεωρολογικών χειμερινών μηνών (Δεκέμβριος-Ιανουάριος-Φεβρουάριος) και δείχνουν τα γενικά επικρατούντα καιρικά μοτίβα.

Ακόμα κι αν τα μοντέλα ήταν 100% ακριβή, δεν σημαίνει ότι τέτοιες καιρικές συνθήκες θα διαρκούσαν τρεις μήνες στη σειρά. Υποδηλώνει μόνο πώς μπορεί να φαίνονται οι καιρικές συνθήκες τις περισσότερες φορές.

Η Ευρώπη παρουσιάζει ασθενέστερες θερμές ανωμαλίες στα δυτικά, με την επίδραση της κοντινής περιοχής χαμηλής πίεσης. Θερμότερες ανωμαλίες προβλέπονται σε περιοχές της κεντρικής Ευρώπης, με άνοδο προς τα βορειοανατολικά.

Κοιτάζοντας την πρόβλεψη για την πιθανότητα θερμοκρασίας της επιφάνειας στην Ευρώπη, βλέπουμε ένα ενδιαφέρον μοτίβο. Το μεγαλύτερο μέρος της κεντρικής και δυτικής ηπείρου βρίσκεται στο μέσο εύρος θερμοκρασίας. Ωστόσο, υψηλότερη πιθανότητα θερμότερων από το μέσο όρο θερμοκρασιών διαφαίνεται στις νότιες και βόρειες περιοχές.

Εξετάζοντας την πρόβλεψη βροχοπτώσεων, μπορούμε να δούμε την Ευρώπη να έχει ως επί το πλείστον μέτριο σήμα βροχόπτωσης, με ορισμένες ξηρότερες περιοχές στα δυτικά-κεντρικά τμήματα. Περισσότερες βροχοπτώσεις προβλέπονται στη Μεσόγειο και την μακρινή βόρεια Ευρώπη.

Όπως πάντα, δημιουργήσαμε μια ειδική πρόβλεψη χιονόπτωσης από τα δεδομένα του ECMWF που παρέχονται από το έργο Copernicus-EU. Στην Ευρώπη, βλέπουμε χιονοπτώσεις κάτω του μέσου όρου, κάτι που προκαλεί έκπληξη δεδομένης της έλλειψης ισχυρών θερμών ανωμαλιών και της κανονικής βροχόπτωσης. Αυξημένη πιθανότητα χιονόπτωσης προβλέπεται σε μικρές περιοχές της κεντρικής Ευρώπης.

Η επόμενη εικόνα δείχνει την αλλαγή στην πρόβλεψη βάθους χιονιού μεταξύ των πιο πρόσφατων δεδομένων μοντέλου και της προηγούμενης εκτέλεσης μοντέλου. Μπορούμε να δούμε ότι η τελευταία πρόβλεψη του ECMWF δείχνει περισσότερες χιονοπτώσεις στην κεντρική και δυτική Ευρώπη σε σύγκριση με την πρόβλεψη του περασμένου μήνα.

Η Ευρώπη αναμένεται να έχει σχεδόν μέσες θερμοκρασίες στα περισσότερα από τα δυτικά-κεντρικά τμήματα της ηπείρου. Θερμοκρασίες πάνω από τις κανονικές ενδείκνυνται στα βόρεια και νότια τμήματα.

Αυτό υποδηλώνει ότι μπορεί να υπάρξουν περίοδοι με περισσότερα κρύα μέτωπα και ψυχρότερες μέρες σε μέρη της δυτικής και κεντρικής Ευρώπης. Η ουδέτερη έως αρνητική πρόβλεψη NAO από το ECMWF στις αρχές του χειμώνα υποστηρίζει αυτήν την ιδέα.

Ένα τέτοιο μοτίβο μπορεί να επιτρέψει μια ευκολότερη κατανομή του προτύπου και μια βόρεια ροή προς την κεντρική Ευρώπη αργότερα μέσα στο έτος και στις αρχές του επόμενου έτους.

Τα μοντέλα δεν συμφωνούν 100% για το μοτίβο στον Βόρειο Ατλαντικό. Το κύριο κλειδί είναι η θέση και η ισχύς των συστημάτων πίεσης πάνω από την Ισλανδία/Γροιλανδία σε σχέση με το πρότυπο της Βόρειας Αμερικής.

Όσον αφορά στη βροχόπτωση, προβλέπονται συνθήκες κυρίως μέτριες έως ξηρότερες στην κεντρική και δυτική Ευρώπη. Περισσότερες βροχοπτώσεις εμφανίζονται στα νότια τμήματα της ηπείρου. Η πρόγνωση χιονόπτωσης δείχνει λιγότερες χιονοπτώσεις στην Ευρώπη, με ορισμένα κεντρικά μέρη να προβλέπονται με περισσότερες χιονοπτώσεις από το μέσο όρο.

Πηγή: Severe-Weather