Κακοκαιρία «EVA»: Νέο έκτακτο δελτίο από την ΕΜΥ για τις περιοχές που θα πληγούν

Κακοκαιρία «EVA»: Νέο έκτακτο δελτίο από την ΕΜΥ για τις περιοχές που θα πληγούν

Νέο επικαιροποιημένο έκτακτο δελτίο επικίνδυνων καιρικών φαινομένων, με τα τελευταία στοιχεία, εξέδωσε η ΕΜΥ.

Νέο επικαιροποιημένο Έκτακτο Δελτίο Επικίνδυνων Καιρικών Φαινομένων εξέδωσε η ΕΜΥ για την κακοκαιρία «EVA», ενώ τα φαινόμενα ήδη έχουν ξεκινήσει από νωρίς το πρωί σήμερα να κάνουν την εμφάνισή τους.

Επικίνδυνα καιρικά φαινόμενα θα εκδηλωθούν κατά τόπους στη χώρα μας σήμερα Σάββατο (05-11-22) και αύριο Κυριακή (06-11-22). Η κακοκαιρία θα έχει ως κύρια χαρακτηριστικά τα μεγάλα ύψη βροχής, τις μεγάλες ραγδαιότητες και τη μεγάλη συχνότητα κεραυνών.

Πιο αναλυτικά:

Σήμερα Σάββατο (05-11-2022) τα ισχυρά και κατά τόπους επικίνδυνα καιρικά φαινόμενα που ήδη επηρεάζουν τα βορειοδυτικά (το βόρειο Ιόνιο και την Ήπειρο) από το μεσημέρι και μετά θα επεκταθούν στο νότιο Ιόνιο, τη δυτική Στερεά και τη δυτική Πελοπόννησο.

Από το βράδυ τα ισχυρά φαινόμενα θα επεκταθούν ανατολικότερα και θα επηρεάσουν την ανατολική Πελοπόννησο, την κεντρική Στερεά, τη Θεσσαλία, τη δυτική και κεντρική Μακεδονία (συμπεριλαμβανομένης της πόλης της Θεσσαλονίκης) και κατά τη διάρκεια της νύχτας την ανατολική Στερεά (συμπεριλαμβανομένης της Αττικής) και την Εύβοια.

Την Κυριακή (06-11-2022) ισχυρές βροχές και καταιγίδες θα εκδηλώνονται:

α) μέχρι το μεσημέρι στο Ιόνιο,
β) μέχρι το απόγευμα στην ηπειρωτική χώρα (πλην της Θράκης),
γ) από τις πρωινές ώρες στις Κυκλάδες, τη δυτική Κρήτη και τις
Σποράδες και
δ) από νωρίς το απόγευμα στην περιοχή Σάμου-Ικαρίας και στα
Δωδεκάνησα.

Σημειώνεται ότι τα φαινόμενα θα είναι κατά τόπους ιδιαίτερα έντονα στην κεντρική Μακεδονία, τη Θεσσαλία, τις Σποράδες, την ανατολική Στερεά (συμπεριλαμβανομένης της Αττικής), την ανατολική και νότια Πελοπόννησο και τη δυτική Κρήτη. Η Αττική θα επηρεαστεί κατά διαστήματα από αργά το βράδυ του Σαββάτου (05-11-2022) έως νωρίς το απόγευμα της Κυριακής (06-11-2022).

Το βαρομετρικό αυτή την ώρα βρίσκεται πάνω από τη δυτική Ελλάδα και ειδικότερα στο Ιόνιο, όπου από τις πρώτες βραδινές ώρες έχουν ξεκινήσει τα φαινόμενα με κάποιες πρόσκαιρες καταιγίδες.

Το σύστημα όσο περνάνε οι ώρες θα ενισχύεται και θα αναδιοργανώνεται όσο θα προχωράει προς τα ανατολικά, ενώ θέλει πολύ μεγάλη προσοχή σύμφωνα με τον μετεωρολόγο Κλέαρχο Μαρουσάκη.

Δείτε LIVE μέσα από το WINDY που χρησιμοποιεί τα προγνωστικά μοντέλα GFS, ECMWF και NEMS, πώς κινείται κάθε στιγμή το βαρομετρικό κυκλώνοντας την Ελλάδα:

Σημειώνεται ότι τα φαινόμενα θα είναι κατά τόπους ιδιαίτερα έντονα στη δυτική και την κεντρική Μακεδονία, την ανατολική Θεσσαλία και τις Σποράδες. Ωστόσο, ιδιαίτερη προσοχή χρειάζεται και στις υπόλοιπες περιοχές , οι οποίες αν και δεν θα δεχτούν τόσο μεγάλα ύψη βροχής , τα φαινόμενα θα έχουν μεγάλες ραγδαιότητες κυρίως μέχρι τις απογευματινές ώρες της Κυριακής. Επισημαίνονται ως περιοχές ιδιαίτερης προσοχής η Δυτική Κρήτη, η νότια Πελοπόννησος και τμήμα του Ανατολικού Αιγαίου.

Σε ό,τι αφορά την Αττική το δύσκολο διάστημα θα είναι από αργά τη νύχτα του Σαββάτου μέχρι και αργά το απόγευμα της Κυριακής, ενώ συστήνεται πολύ μεγάλη προσοχή καθώς πρόκειται να πέσει πολύ μεγάλος όγκος βροχής στο λεκανοπέδιο.Όπως ανέφερε ο κ. Μαρουσάκης, στην περιοχή της Αττικής χρειάζεται μεγάλη προσοχή κυρίως στα δυτικά και βορειοδυτικά τμήματα του νομού καθώς το μέτωπο καταιγίδων θα μείνει για αρκετές ώρες στις περιοχές αυτές, ενώ και τα νότια τμήματα του νομού χρειάζονται ιδιαίτερη προσοχή.

Πώς θα κινηθεί η κακοκαιρία τις επόμενες ώρες

Το βαρομετρικό ξεκίνησε από τη Δυτική Ελλάδα, ερχόμενο από την Ιταλία και θα συνεχίσει την πορεία του τις επόμενες ημέρες. Το Σάββατο το βράδυ θα φτάσει στην Αττική.

Ήχησαν τα πρώτα μηνύματα του 112

Ενεργοποιήθηκε χθες (4/11) το 112 για την κακοκαιρία «Eva», με τους πολίτες σε Ιόνιο, Δυτική Ελλάδα, Μεσσηνία και Ήπειρο να λαμβάνουν μηνύματα στα κινητά τους.

Σύμφωνα με την ειδοποίηση, οι πολίτες καλούνται να περιορίσουν τις μετακινήσεις τους και να ακολουθούν τις οδηγίες των Αρχών.