Καιρός: Ψυχρή εισβολή μέσω... Ελλάδας περιμένουν οι Ιταλοί μετεωρολόγοι

Καιρός: Ψυχρή εισβολή μέσω... Ελλάδας περιμένουν οι Ιταλοί μετεωρολόγοι

Καιρός: Σοβαρή ψυχρή εισβολή στα μέσα του Νοέμβρη «βλέπουν» οι Ιταλοί μετεωρολόγοι...

Σύμφωνα με τους Ιταλούς μετεωρολόγους: «Η πρώτη εισβολή ψυχρού αέρα από τη Ρωσία θα μπορούσε να πραγματοποιηθεί στα μέσα του μήνα».

Αυτή είναι η πιο ενδιαφέρουσα υπόθεση που προέκυψε από τα Υπολογιστικά Κέντρα πρόγνωσης καιρού τις τελευταίες ώρες: οι μεγάλες κινήσεις ημισφαιρικής κλίμακας θα μπορούσαν να ευνοήσουν την άφιξη των αρκτικών ρευμάτων προς την Ιταλία γύρω στις 15 Νοεμβρίου με άμεσες συνέπειες σε πολλές από τις περιοχές της γειτονικής χώρας. Στους σχετικούς χάρτες που δημοσιεύουν, προβλέπουν οι ψυχρές μάζες να φτάνουν στην Ιταλία έχοντας περάσει και από τον ελλαδικό χώρο.

Σύμφωνα με το ilmeteo, μια ψυχρή εισβολή με αρκτικής προέλευσης αέριες μάζες στα μέσα Νοέμβρη δεν πρέπει να θεωρείται μη φυσιολογική για την εποχή. «Από στατιστική-κλιματική άποψη, οι τελευταίες εβδομάδες του Νοεμβρίου αντιπροσωπεύουν τη μεταβατική φάση μεταξύ της φθινοπωρινής και της χειμερινής περιόδου, με τις πρώτες κρύες εισβολές από τη Βόρεια Ευρώπη και το χιόνι που αρχίζει σιγά σιγά να ασπρίζει τα βουνά μας. Οι μέσες θερμοκρασίες στις κύριες ιταλικές πόλεις κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου υφίστανται επίσης δραστική πτώση: με λίγα λόγια, είναι η στιγμή που γενικά βγαίνουν τα πιο βαριά ρούχα.

Λοιπόν, παρά το γεγονός ότι προερχόμαστε από μια πολύ μεγάλη περίοδο που χαρακτηρίζεται από μια ανώμαλη ζέστη, αυτή η «κλιματική παράδοση» θα μπορούσε να επιβεβαιωθεί και φέτος: με λίγα λόγια, οι προβλέψεις για τα μέσα Νοεμβρίου είναι σαν τις πρώτες χειμωνιάτικες ψύχρες.

Η υπόθεση, που πρέπει βέβαια να επιβεβαιωθεί, είναι ότι από την Τρίτη 15 Νοεμβρίου οι καιρικές συνθήκες ενδέχεται να υποστούν απότομη στροφή προς το κρύο λόγω της άφιξης ψυχρής αέριας μάζας Αρκτικής προέλευσης που από τη Ρωσία θα γλιστρήσει πρώτα προς την Κεντρική Ευρώπη, τα Βαλκάνια και στη συνέχεια θα έχει στόχο την Ιταλία. Εάν αυτό επιβεβαιωθεί, είναι λογικό να αναμένεται κατακόρυφη πτώση των θερμοκρασιών με μέγιστες τιμές πολύ κάτω από τους κλιματικούς μέσους όρους, ειδικά στα βόρεια και τις περιοχές της Αδριατικής: θα ήταν το πρώτο πραγματικό κρύο με χειμερινά χαρακτηριστικά. Υπάρχει πολύς καιρός ακόμα και ως συνήθως προτρέπουμε προσοχή, αλλά τα σημάδια για πρόωρο Χειμώνα υπάρχουν αυτή τη στιγμή».

Ακολουθήστε το Dokari και στο κανάλι μας στο YouTube.

.