Καιρός: Οπισθοδρομούν χαμηλό: Το σπάνιο φαινόμενο και η εξήγηση Κολυδά (vids)

Καιρός: Οπισθοδρομούν χαμηλό: Το σπάνιο φαινόμενο και η εξήγηση Κολυδά (vids)

Καιρός: Για τη σπανιότητα του φαινομένου και το οπισθοδρομούν χαμηλό έγραψε ο διευθυντής της ΕΜΥ, Θοδωρής Κολυδάς, στο News247.gr.

Ακολουθεί η ανάλυση του μετεωρολόγου της ΕΜΥ...

Ακολουθήστε το Dokari και στο κανάλι μας στο YouTube.

Η μεταβολή του καιρού οφείλεται σε ένα οπισθοδρομούν (ή ανάδρομο-Retrograded) χαμηλό στην ανώτερη ατμόσφαιρα (500 hPa) το οποίο κινείται προς την αντίθετη κατεύθυνση από την συνήθη και τυπική κλιματολογικά κίνησή του. Αυτό το σύστημα όπως θα παρατηρήσετε στο βίντεο που ακολουθεί, κινείται από τα Βορειοανατολικά προς τα Νοτιοδυτικά.

Στα μεσαία γεωγραφικά πλάτη, όλοι γνωρίζουμε ότι τα συστήματα πίεσης τείνουν να κινούνται γενικά από τα δυτικά προς τα ανατολικά. Αυτή είναι η ίδια γενική κατεύθυνση που κινούνται οι άνεμοι στην ανώτερη ατμόσφαιρα. Εδώ όμως έχουμε να κάνουμε με μια όχι τόσο συνηθισμένη κατάσταση.

Γιατί προκαλείται αυτή η μεταβολή

Ένα οπισθοδρομούν χαμηλό είναι πιο πιθανό να συμβεί όταν οι άνεμοι στα ανώτερα στρώματα είναι ασθενείς και η ροή μετατοπίζεται πιο κοντά στον πόλο. Αυτή η έλλειψη διεύθυνσης μπορεί όχι μόνο να συμβάλει στην ανάδρομη κίνηση, αλλά μπορεί επίσης να οδηγήσει τα συστήματα πίεσης να κινούνται αργά ή να σταματούν για αρκετές ημέρες.

Όταν τα συστήματα πίεσης σταματούν ή σχεδόν σταματούν, η διάταξη αυτή αναφέρεται ως μοτίβο εμποδισμού ή μπλοκαρίσματος (blocking). Πολύ συχνά δημιουργούν την διάταξη REX για την οποία θα αναφερθούμε παρακάτω αναλυτικά. Τόσο τα συστήματα υψηλής όσο και χαμηλής πίεσης μπορούν να αναδρομηθούν ή να σταματήσουν.

Όταν το σύστημα διεύθυνσης του jet stream μετατοπίζεται πολύ βόρεια όπως στο παραπάνω βίντεο, όπου το σύστημα διεύθυνσης στα μεσαία γεωγραφικά πλάτη τείνει να δημιουργήσει αυτού του τύπου την ροή , τότε επηρεάζει και το μοτίβο των ανώτερων ανέμων. Κλιματολογικά η διάταξη αυτή μπορεί να δημιουργήσει την διάταξη REX BLOCK όπως είχαμε πέρσι περίπου τέτοια εποχή όπου συστήματα παρουσίαζαν εμμονή .

Ένας σπάνιος τύπος εμποδισμού

Πολλές φορές μετά από ένα οπισθοδρομούν χαμηλό διατηρείται η διάταξη του φαινομένου “REX” αν και αυτή είναι συχνότερη στη Δυτική Ευρώπη εμφανίζεται σε κάποιες περιπτώσεις και στη περιοχή μας. Αξίζει να σημειώσουμε ότι το "Rex Blocking" είναι πράγματι ένα φαινόμενο άξιο αναφοράς αλλά όχι στην συγκεκριμένη περίπτωση για τυχόν έντονα φαινόμενα, αλλά για τη σπανιότητα με την οποία εμφανίζεται στα κεντρικά.

Η διάταξη αυτή θα λέγαμε πως μοιάζει αρκετά σαν τη διάταξη της Μεσημβρινής κυκλοφορίας, το λεγόμενο "Omega Block", με την διαφορά ότι η διάταξη "Rex" μπορεί να ανατροφοδοτεί μία ύφεση μέσης ή μεγάλης έκτασης σχεδόν στάσιμη πάνω από μια περιοχή , γύρω από τα πεδία υψηλών πιέσεων και να δίνει παρατεταμένα φαινόμενα. Αυτό δεν φαίνεται άμεσα να συμβεί στην περιοχή μας , αλλά οι πιθανότητες εμφάνισής του είναι αυξημένες.

Πηγή: News247.gr