Καιρός: Η πιο θερμή Πρωτοχρονιά στην Ευρώπη - Και μετά, τι;

Καιρός: Η πιο θερμή Πρωτοχρονιά στην Ευρώπη - Και μετά, τι;

Καιρός: Το πλέον σπάνιο φαινόμενο, μιας πανευρωπαϊκά ζεστής Πρωτοχρονιάς πήρε θέση στην ιστορία της μετεωρολογίας. Τι ακολουθεί; 

Η πρώτη μέρα του νέου έτους του 2023, χαρακτηρίστηκε από πολύ υψηλές για την εποχή θερμοκρασίες, σημειώνοντας αποκλίσεις εώς και 18-20°C πάνω από τα κανονικά για την εποχή επίπεδα. Καταγράφοντας έτσι την πιο θερμή Πρωτοχρονιά στα χρονικά σε αρκετές περιοχές της Δυτικής και Κεντρικής Ευρώπης.

Εκατοντάδες μηνιαία και εθνικά ρεκόρ θερμοκρασίας καταρρίφθηκαν για το μήνα Ιανουάριο στις 1 Ιανουαρίου 2023 στην Ευρώπη. Στη Γαλλία σημειώθηκαν περισσότερα από 113 ρεκόρ θερμοκρασίας, σε μετεωρολογικούς σταθμούς οι οποίοι διαθέτουν ιστορικά δεδομένα ακόμη και από το 1880!

Στην Πολωνία η θερμοκρασία την Κυριακή, 1 Ιανουαρίου 2023 ξεπέρασε του 19°C. Πιο συγκεκριμένα στη Βαρσοβία σημειώθηκε ένα άνευ προηγουμένου ακραίο μετεωρολογικό γεγονός. Η μέγιστη θερμοκρασία των 18.9°C που καταγράφηκε το μεσημέρι της Πρωτοχρονιάς στην πρωτεύουσα της Πολωνίας, αποτελεί την υψηλότερη μέγιστη θερμοκρασία για το μήνα Ιανουάριο, καταρρίπτοντας το προηγούμενο ρεκόρ κατα 5.1°C.

Σε αρκετές χώρες της Δυτικής και Κεντρικής Ευρώπης καταγράφηκε η πιο ζέστη ημέρα Ιανουαρίου. Μερικές από αυτές (μέχρι στιγμής):
• Πολωνία
• Δανία
• Λευκορωσία
• Λετονία
• Λιθουανία
• Ολλανδία

Το πρωτοφανές αυτό γεγονός, αποτελεί ένα από τα πιο ακραία περιστατικά αποκλίσεων θερμοκρασίας για την Ευρώπη τα τελευταία χρόνια.

Πηγή: Climatebook.gr

Τι ακολουθεί;

Στις μετεωρολογικές υπηρεσίες της Ευρώπης, όλοι οι επιστήμονες αναμένουν με εξαιρετικό ενδιαφέρον τη συνέχεια, καθώς με βεβαιότητα μιλούν για αποκατάσταση της ισορροπίας της φύσης.

Αυτό που δείχνουν όλα τα καιρικά προγνωστικά μοντέλα, έχει να κάνει με την τάση για κάθοδο πολύ ψυχρών αερίων μαζών στην Ευρώπη από τις 10 Ιανουαρίου και μετά, χωρίς να προσδιορίζεται ακόμα η ακριβής πορεία του πολικού ψύχους.