Η Ανταρκτική εκπέμπει SOS: Δραματική η μείωση των πάγων...

Η Ανταρκτική εκπέμπει SOS: Δραματική η μείωση των πάγων...

Η περιοχή του θαλάσσιου πάγου γύρω από την Ανταρκτική έχει φτάσει σε ιστορικό χαμηλό, με τους επιστήμονες να αναφέρουν ότι «δεν έχουν ξαναδεί τέτοια ακραία κατάσταση».

Η έκταση του πάγου αναμένεται να συρρικνωθεί ακόμη περισσότερο πριν τελειώσει η φετινή καλοκαιρινή περίοδος τήξης.

Ο αντίκτυπος της κλιματικής κρίσης στο λιώσιμο των θαλάσσιων πάγων στην Αρκτική είναι ξεκάθαρος στα αρχεία που χρονολογούνται από το 1979.

Σύμφωνα με ανάλυση της εφημερίδας Guardian....

«Οι θαλάσσιοι πάγοι της Ανταρκτικής ποικίλλουν πολύ περισσότερο από χρόνο σε χρόνο, γεγονός που έχει καταστήσει πιο δύσκολο να δούμε τις επιπτώσεις από την παγκόσμια θέρμανση.

Ωστόσο, οι «αξιοσημείωτες» απώλειες πάγου της Ανταρκτικής τα τελευταία έξι χρόνια δείχνουν ότι τα επίπεδα ρεκόρ θερμότητας τώρα στον ωκεανό και οι σχετικές αλλαγές στα καιρικά πρότυπα μπορεί να σημαίνουν ότι η κλιματική κρίση τελικά εκδηλώνεται στην κορύφωσή της.

Οι επιστήμονες ανησυχούσαν ήδη πολύ για τον πάγο της Ανταρκτικής. Τα κλιματικά μοντέλα υπέδειξαν ήδη από το 2014 ότι το γιγάντιο στρώμα πάγου της Δυτικής Ανταρκτικής (WAIS), το οποίο βρίσκεται στην ήπειρο, ήταν καταδικασμένο να καταρρεύσει λόγω των επιπέδων παγκόσμιας θέρμανσης που είχαν ήδη παρατηρηθεί τότε.

Η αυξανόμενη απώλεια θαλάσσιου πάγου εκθέτει τα φύλλα πάγου και τους παγετώνες τους σε κύματα που επιταχύνουν την αποσύνθεση και το λιώσιμο τους, προειδοποίησαν οι ερευνητές. Μια πρόσφατη μελέτη εκτίμησε ότι το WAIS θα οδηγούσε σε σταδιακή κατάρρευση - και τέσσερα μέτρα άνοδο της στάθμης της θάλασσας - με μια παγκόσμια αύξηση της θερμοκρασίας έως και 1 C, ένα σημείο που έχει ήδη περάσει.

«Δεν έχω ξαναδεί μια τόσο ακραία κατάσταση χωρίς πάγο εδώ στο παρελθόν», είπε ο καθηγητής Karsten Gohl, από το Κέντρο Πολικής και Θαλάσσιας Έρευνας Helmholtz στο Ινστιτούτο Alfred Wegener, Γερμανία και ο οποίος επισκέφτηκε για πρώτη φορά την περιοχή το 1994.

Ο Gohl, στο ερευνητικό σκάφος Polarstern στην Ανταρκτική, είπε: «Η υφαλοκρηπίδα, μια περιοχή στο μέγεθος της Γερμανίας, είναι πλέον εντελώς απαλλαγμένη από πάγο. Είναι ανησυχητικό να αναλογιστεί κανείς πόσο γρήγορα έγινε αυτή η αλλαγή».

Ο καθηγητής Κρίστιαν Χάας, επίσης στο Κέντρο Χέλμχολτς, δήλωσε: «Η ταχεία μείωση του θαλάσσιου πάγου τα τελευταία έξι χρόνια είναι αρκετά αξιοσημείωτη, αφού το κάλυμμα του πάγου δεν άλλαξε σχεδόν καθόλου τα προηγούμενα 35 χρόνια από αυτήν την εξαετία».

Επιστήμονες στο Εθνικό Κέντρο Δεδομένων Χιονιού και Πάγου στις ΗΠΑ ανέφεραν επίσης ότι έχει σημειωθεί νέο χαμηλό ρεκόρ. Είπαν ότι η έκταση του θαλάσσιου πάγου της Ανταρκτικής έπεσε στα 1,91m τετραγωνικά χιλιόμετρα στις 13 Φεβρουαρίου, κάτω από το προηγούμενο ρεκόρ που είχε σημειωθεί στις 25 Φεβρουαρίου 2022.

Ο θαλάσσιος πάγος λιώνει το καλοκαίρι της Ανταρκτικής πριν αρχίσει να αναπτύσσεται ξανά καθώς φτάνει το φθινόπωρο. «Τα προηγούμενα χρόνια, το ετήσιο ελάχιστο σημειώθηκε μεταξύ 18 Φεβρουαρίου και 3 Μαρτίου, επομένως αναμένεται περαιτέρω πτώση», ανέφεραν οι ερευνητές του NSIDC. «Μεγάλο μέρος της ακτής της Ανταρκτικής είναι απαλλαγμένο από πάγο. Προηγούμενες μελέτες έχουν συνδέσει τη χαμηλή θαλάσσια κάλυψη πάγου με τάσεις που προκαλούνται από τα κύματα στα πλωτά ράφια πάγου που περιβάλλουν την ήπειρο, οδηγώντας σε διάσπαση πιο αδύναμων περιοχών».

Οι Γερμανοί επιστήμονες είπαν ότι το «έντονο λιώσιμο» θα μπορούσε να οφείλεται στις ασυνήθιστα υψηλές θερμοκρασίες του αέρα στα δυτικά και ανατολικά της χερσονήσου της Ανταρκτικής, οι οποίες ήταν περίπου 1,5 βαθμό Κελσίου πάνω από τον μακροπρόθεσμο μέσο όρο. Επιπλέον, υπήρξαν ισχυροί δυτικοί άνεμοι, που αυξάνουν την υποχώρηση των πάγων στη θάλασσα. Το αποτέλεσμα είναι «εντατικό λιώσιμο των στρωμάτων πάγου, που οδηγεί σε μια ουσιαστική πτυχή της μελλοντικής παγκόσμιας ανόδου της στάθμης της θάλασσας», είπαν οι ερευνητές.

Τα ιστορικά αρχεία δείχνουν επίσης δραματικές αλλαγές στην Ανταρκτική. Το βελγικό ερευνητικό σκάφος Belgica παγιδεύτηκε σε τεράστιους πάγους για περισσότερο από ένα χρόνο το καλοκαίρι της Ανταρκτικής πριν από 125 χρόνια, ακριβώς στην ίδια περιοχή όπου το σκάφος Polarstern πλέει τώρα σε εντελώς απαλλαγμένα από πάγο νερά.

Ο καθηγητής Carlos Moffat, στο Πανεπιστήμιο του Ντέλαγουερ, στις ΗΠΑ, και πρόσφατα επέστρεψε από μια ερευνητική κρουαζιέρα στον Νότιο Ωκεανό, είπε στο Inside Climate News: «Η εξαιρετική αλλαγή που είδαμε φέτος είναι δραματική. Ακόμη και ως κάποιος που κοιτάζει αυτά τα μεταβαλλόμενα συστήματα για μερικές δεκαετίες, έμεινα έκπληκτος από αυτό που είδα».