Κορονοϊός: Δήμαρχος έκανε αίτημα να μπουν σε καραντίνα δύο χωριά της Μακεδονίας (vid)

Κορονοϊός: Δήμαρχος έκανε αίτημα να μπουν σε καραντίνα δύο χωριά της Μακεδονίας (vid)
Wikipedia

Κορονοϊός: Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης και καραντίνα ζητά να κηρυχθούν δύο χωριά της Μακεδονίας ο δήμαρχος Βοΐου, λόγω μετάδοση της νόσου σε 10 από τους 60 κατοίκους

Ο δήμαρχος Βοϊου, κ. Χρήστος Ζευκλής περιγράφει την κινητικότητα που έχει προκαλέσει ο κορωνοϊός.

Τα χωριά Δαμασκηνιά και Δραγασιά της περιφέρειας Μακεδονίας να τεθούν σε καραντίνα αιτείται ο κ. Ζευκλής την ίδια στιγμή που προετοιμάζεται μηχανισμός τροφοδοσίας των χωριών με τρόφιμα και φάρμακα δεδομένου ότι τα κρούσματα έφτασαν τα 10 στους 60 κάτοικους που μένουν εκεί συνολικά.

Δείτε όσα είπε στο Open.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις.

Η δαμασκηνιά...

Η Δαμασκηνιά είναι ορεινός οικισμός του νομού Κοζάνης. Βρίσκεται στο βορειοδυτικό τμήμα του νομού, στην πρώην επαρχία του Βοΐου, κοντά στά όρια με τον νομό Καστοριάς στις ανατολικές πλαγιές (Όντρια) του Άσκιου όρους, 82 χλμ. βορειοδυτικά της πόλης της Κοζάνης.

Έως το 1928 ονομαζόταν Βεδυλούστιον. Αποτελείται από 7 συνοικίες (μαχαλάδες) και είναι στο κέντρο δεκαπέντε οικισμών που το περιβάλλουν. Σήμερα οι κάτοικοι έχουν μειώθει πολύ και φθάνουν τους 120 το χειμώνα και τους 400 το καλοκαίρι, ενώ παλαιότερα στην περίοδο του 1940 ξεπερνούσαν τους 740. Οι κάτοικοι ασχολούνται με την κτηνοτροφία, την γεωργία και την μαστορική καθώς και την παραγωγή κάστανων που είναι ένα προϊόν εξαιρετικής ποιότητας. Λόγω αυτής της παράγωγης τον Οκτώβριο γίνεται και η καστανογιορτή η οποία συγκεντρώνει πολύ κόσμο και θεωρείται γενικώς ένα από τα πιο σημαντικά πολιτιστικά γεγονότα του δυτικού Βοΐου.

Η δραγασιά

Η Δραγασιά είναι χωριό του νομού Κοζάνης. Αποτελεί τοπική κοινότητα, της δημοτικής ενότητας Τσοτυλίου, του δήμου Βοϊου, στην Περιφερειακή Ενότητα Κοζάνης.

Είναι χτισμένη στους πρόποδες των Οντρίων. Οι κάτοικοι του χωριού σήμερα είναι περίπου 50 ενώ το 1940 είχαν φθάσει τους 430. Το καλοκαίρι οι κάτοικοι είναι περίπου 100. Οι περισσότεροι είναι ντόπιοι ενώ υπάρχουν και πολλοί μετανάστες οι οποίοι ασχολούνται με την γεωργία και την κτηνοτροφία. Ο πληθυσμός που έχει μεταναστέψει από το χωριό έχει εγκατασταθεί στη Καστοριά, τη Θεσσαλονίκη , στην Αθήνα καθώς και στη Γερμανία, στον Καναδά και στην Αυστραλία.

Πηγή πληροφοριών Wikipedia.