Επίθεση με βιτριόλι: Η εικόνα της Ιωάννας σήμερα και η καινούρια της ζωή

Επίθεση με βιτριόλι: Η εικόνα της Ιωάννας σήμερα και η καινούρια της ζωή

Μία δύσκολη πραγματικότητα αποτυπωμένη σε μια φωτογραφία. Δέκα μήνες μετά την επίθεση με βιτριόλι στην Καλλιθέα ο Γολγοθάς της άτυχης Ιωάννας συνεχίζεται με τα χειρουργεία να είναι διαδοχικά και την ίδια όπως λέει δικηγόρος της να μην μπορεί πλέον να βγει στον ήλιο ούτε για μια στιγμή.

Για πρώτη φορά αποφασίζει να δώσει συνέντευξη στο περιοδικό «ΟΚ» που κυκλοφορεί αυτό το σάββατο μαζί με τα «ΝΕΑ».

Περιγράφει την αγωνία της μέχρι να συλληφθεί η γυναίκα που την κατέστρεψε. Φέρνει στο μυαλό εκείνα τα εφιαλτικά δευτερόλεπτα με τους πόνους να είναι αφόρητη και μιλάει για το σήμερα που τη βρίσκει να συνεχίζει τη μεγάλη μάχη της αποκατάστασης της εικόνας πριν και μετά την επίθεση είναι ενδεικτική του μαρτυρίου της.

Η ξανθιά κοπέλα υπέστη εγκαύματα στο 93% του προσώπου της από το βιτριόλι που δέχτηκε και πλέον το κεφάλι της είναι καλυμμένο με γάζες στα σημεία που εξέχουν είναι παραμορφωμένα από την αρρωστημένη επίθεση της γυναίκας που την έβαλε στο στόχαστρο.

Δίπλα της όλο αυτό το διάστημα βρίσκονται οι στενοί συγγενείς της που προσπαθούν να της δώσουν δύναμη και κουράγιο και για εκείνους όμως είναι ένας καθημερινός γολγοθάς. Το παιδί τους δεν θα γίνει ποτέ αυτό που ήταν.

Ήταν 20 Μαΐου του 2020 όταν η ανυποψίαστη Ιωάννα έφτανε στη δουλειά της. Εκεί της είχε στήσει ενέδρα η 35χρονη που της έριξε το καυστικό υγρό. Η διαφυγή της μεταξύ καταγράφηκε από κάμερες ασφαλείας που βοήθησαν την αστυνομία να φτάσει στα ίχνη της.

Τα χειρουργεία αρχίζουν να διαδέχονται το ένα το άλλο. Ακόμα και οι γιατροί που έρχονται καθημερινά αντιμέτωποι με δύσκολα περιστατικά εμφανίζονται συγκλονισμένοι.

Όλοι ζητούν την παραδειγματική τιμωρία 35χρονης γυναίκας που οργάνωσε και εκτέλεσε την επίθεση.

Η δύσκολη καθημερινότητα της Ιωάννας συνεχίζεται με το βλέμμα σε αυτή τη φωτογραφία να συμπυκνώνει τον πόνο αλλά την οργή που αισθάνεται για την επίθεση που συντάραξε τη χώρα.

Τι λέει η γιατρός της

Η γιατρός της, κυρία Καλοφώνου μιλώντας στο MEGA εξήγησε τις ιδιότητες της μάσκας και μίλησε για την πορεία αποκατάστασης της υγείας της.

«Αυτή η μάσκα είναι μια μάσκα κατασκευασμένη ειδικά για την Ιωάννα και για όσους εγκαυματίες έχουν καεί στο πρόσωπο που πιέζει τις ουλές έτσι ώστε να μην γίνουν υπερτροφικές και να μην φουσκώσουν πολύ. Δίνει μια κατεύθυνση στις ίνες κολλαγόνου πιέζοντάς τες, ώστε το αποτέλεσμα να είναι καλύτερο και να μειωθούν οι ουλές».

«Να γίνει δηλαδή πιο μαλακό το δέρμα, να έχει δυνατότητες καλύτερες κινήσεις, γιατί τα εγκαύματα αφήνουν ουλές οι οποίες είναι άσχημες φουσκώνουν και τραβούν το πρόσωπο σε διάφορες κατευθύνσεις», εξήγησε η κυρία Καλοφώνου, διευθύντρια πλαστικής χειρουργικής στο Θριάσιο.

«Τη φορά αρκετές ώρες όσες περισσότερες αντέχει. Αυτή είναι μια ανελαστική μάσκα όπως καταλαβαίνετε είναι δύσκολα ανεκτή. Η Ιωάννα έχει δείξει ιδιαίτερο ζήλο και πάρα πολύ μεγάλη υπομονή. Τη φορά πολλές ώρες, της έχουμε εξηγήσει ότι όσες φορές τη φορά όσο περισσότερο τη φοράει τόσο καλύτερα. Την έχουμε αλλάξει αρκετές φορές αυτή τη μάσκα έτσι ώστε να διορθώνουμε σημεία που μας ενδιαφέρουν περισσότερο και είναι πάντα εκεί, πάντα στα ραντεβού της. Προσπαθεί δίνει την άποψή της βοηθάει στις διορθώσεις συμμετέχει πάρα πολύ», σημείωσε.

«Ξέρει από την αρχή ότι η μύτη και σημαντικές ουλές έχουν μία 1 χρόνο εξέλιξης. Περισσότερο από ένα χρόνο μπορεί και δύο. Όταν πολλαπλασιάζονται τα χειρουργεία οι χρόνοι παρατείνονται ακόμα περισσότερο. Ξέρει δηλαδή από τις πρώτες στιγμές ότι έχει μπροστά της πολύ δρόμο. Έχει γίνει μόνο η αρχή, δηλαδή έχουμε κερδίσει απλά το γεγονός ότι έχουν κλείσει τα τραύματα αλλά από εκεί και πέρα έχουμε να κάνουμε χειρουργεία και αισθητικά και λειτουργικά για τη λειτουργική αποκατάσταση στα βλέφαρα, στο στόμα, στο αφτί, έχει θέματα πέρα από το αισθητικό.», πρόσθεσε για τον αγώνα της νεαρής κοπέλας.

«Η κατάσταση έχει σταθεροποιηθεί ως προς την όραση. Δεν είναι τέλεια αλλά το μάτι είναι λειτουργικό. Τα βλέφαρα με τα οποία έχω ασχοληθεί πάρα πολύ και ήταν αρκετά δύσκολο για μένα. Έχουμε καταφέρει να κλείνει το μάτι το οποίο είναι πάρα πολύ σημαντικό για την προστασία του», τόνισε ερωτηθείσα για την όραση και τα τραύματα της Ιωάννας.

«Έχει ακοή, αλλά δυσκολεύεται από το γεγονός ότι έχει καεί όλο το πτερύγιο το εξωτερικό δηλαδή κομμάτι του αφτιού. Χρειάζεται περισσότερά χειρουργεία. Δεν θα είναι όπως πριν. Θα προσπαθήσουμε για το καλύτερο έτσι ώστε η εικόνα της να είναι όσο το δυνατόν αποδεκτή αλλά σίγουρα δεν θα είναι αυτό που ήταν.

«Ακόμα και αν είναι σαν εικόνα, δεν θα είναι σαν λειτουργικότητα γιατί το δέρμα έχει λειτουργίες όπως όταν το αντικαθιστούμε με άλλο δέρμα, είτε είναι αυτό τεχνητό, είτε είναι μόσχευμα, τμήμα από αυτές τις λειτουργίες χάνεται.»