Απαγόρευση κυκλοφορίας: Ακραίο σενάριο, αλλά πιθανό για το Πάσχα

Απαγόρευση κυκλοφορίας: Ακραίο σενάριο, αλλά πιθανό για το Πάσχα

Απαγόρευση κυκλοφορίας: Το μόνο σίγουρο είναι ότι τα δύο τελευταία χρόνια αντιμετωπίζουμε πρωτόγνωρες καταστάσεις, το lockdown έχει γίνει... δεύτερη φύση μας και μάθαμε να ζούμε με απαγορεύσεις που δεν είχαμε φανταστεί στο παρελθόν.

Σε περίπου ένα μήνα έρχεται το Πάσχα και η μετακίνηση προς τα χωριά είναι στον... αέρα. Το μόνο που γνωρίζουμε για εκείνη την εποχή του χρόνου είναι το Δώρο Πάσχα 2021 που ανακοινώθηκε σήμερα πώς θα καταβληθεί σε όσους είναι σε αναστολή.

Το καλό σενάριο για το Πάσχα είναι η αποσυμφόρηση του ΕΣΥ, η επαναλειτουργία κάποιων δραστηριοτήτων και η άρση της απαγόρευσης μετακίνησης από νομό σε νομό!

Το κακό και παράξενο σενάριο είναι οι Έλληνες πολίτες να μείνουν στα σπίτια τους στις μεγαλουπόλεις για να γιορτάσουν το Πάσχα για δεύτερη χρονιά μακριά από τα χωριά, ενώ οι τουρίστες θα... κυκλοφορούν ελεύθερα σε όλη την επικράτεια.

Στην ουσία οι τουρίστες να κάνουν Πάσχα στα χωριά και στην ελληνική επαρχία και οι Έλληνες να μείνουν εγκλωβισμένοι μέσα σε διαμερίσματα.

Μπορεί επίσημα ο Τουρισμός να ανοίγει στις 14 Μαΐου, αλλά αυτό δεν αποκλείει τουρίστες με τσάρτερ (οι πρώτοι έφτασαν ήδη στην Κρήτη) στα ελληνικά νησιά ή τουρίστες που θα μπαίνουν για οδικό τουρισμό από τη Ρουμανία και τα Βαλκάνια...

Σε κάθε περίπτωση όσον αφορά στις μετακινήσεις από νομό σε νόμο, κυβερνητικά στελέχη δηλώνουν πως είναι νωρίς ακόμη και για τέτοια συζήτηση.

Το ενδεχόμενο να επιτραπούν οι μετακινήσεις εκτός νομού αναμένεται να εξεταστεί από τους ειδικούς το αργότερο στις 23 Απριλίου, την Παρασκευή δηλαδή πριν από τη Μεγάλη Εβδομάδα.

Μετακίνηση εκτός νομού: Πότε επιτρέπεται, ποιες είναι οι εξαιρέσεις

Η απαγόρευση μετακίνησης εκτός νομού εν μέσω lockdown παραμένει σε ισχύ στη χώρα μας.

Η δύσκολη επιδημιολογική κατάσταση δεν αφήνει περιθώρια μετακινήσεων πέραν του νομού μόνιμης κατοικίας.

Ωστόσο, υπάρχουν ορισμένες εξαιρέσεις όσον αφορά την συγκεκριμένη μετακίνηση με την επίδειξη βέβαια των απαραίτητων δικαιολογητικών.

Σύμφωνα με την Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας η μετακίνηση εκτός νομού επιτρέπεται σε συγκεκριμένες περιπτώσεις.

Αυτές είναι οι εξής:

  • Μετακίνηση εκτός νομού για λόγους υγείας, με επίδειξη της σχετικής ιατρικής βεβαίωσης
  • Μετακίνηση εκτός νομού για πολίτες που εργάζονται σε διαφορετικό νομό από αυτόν στον οποίο διαμένει η οικογένειά τους και θέλουν να την επισκεφθούν, με απαραίτητη την επίδειξη Ε1 και Ε9 σε περίπτωση αστυνομικού ελέγχου.
  • Μετακίνηση εκτός νομού για μετάβαση στον τόπο μόνιμης κατοικίας, με τη βεβαίωση κατοικίας ειδικής χρήσης από την Ανεξάρτητη Αρχή Δημόσιων Εσόδων (ΑΑΔΕ) ή με το Ε1
  • Μετάβαση σε τελετή (π.χ. κηδεία) υπό τους όρους που προβλέπει ο νόμος η οποία πιστοποιείται με έγγραφη δήλωση του πολίτη
  • Μετακίνηση διαζευγμένων γονέων ή γονέων που τελούν σε διάσταση που είναι αναγκαία για τη διασφάλιση της επικοινωνίας γονέων και τέκνων και πιστοποιείται με έγγραφη δήλωση του πολίτη.
  • Εφάπαξ μετάβαση φοιτητή ή σπουδαστή από τον τόπο μόνιμης κατοικίας στην Περιφερειακή Ενότητα όπου εδρεύει η Σχολή του, για την οποία απαιτείται επίδειξη αποδεικτικού κύριας κατοικίας και έγγραφο της Σχολής για την επιστροφή σε αυτήν.
  • Εφάπαξ μετάβαση μαθητή ή εξεταζόμενου από τον τόπο μόνιμης κατοικίας στην περιφερειακή ενότητα που εδρεύει ο φορέας/εξεταστικό κέντρο για λόγους διεξαγωγής εξετάσεων.
  • Μετακίνηση με επιστροφή φοιτητή/φοιτήτριας, με τη συνοδεία ακόμα ενός προσώπου, από τον τόπο μόνιμης κατοικίας στην Περιφερειακή Ενότητα όπου εδρεύει το Τμήμα/η Σχολή, που ο φοιτητής/η φοιτήτρια σπουδάζει και μισθώνει το ακίνητο προς τον σκοπό μεταφοράς οικοσκευής ύστερα από λύση της σύμβασης μίσθωσης της φοιτητικής οικίας, εντός 72 ωρών από την έναρξη μετακίνησης προς τον εν λόγω σκοπό και απαιτείται επίδειξη αποδεικτικού κύριας κατοικίας και έγγραφο της Σχολής για την επιστροφή σε αυτήν.

Survivor Spoiler - Ολες οι ειδήσεις από τον Αγιο Δομίνικο.

Ειδήσεις και νέα απ' την Ελλάδα και τον κόσμο στο Dokari.gr.

Ακολουθήστε το Dokari και στο κανάλι μας στο YouTube.

Ακολουθήστε το Dokari και στο Pinterest