Πάσχα στο χωριό; Εξαιρετικά επιφυλακτικός ο Δημοσθένης Σαρηγιάννης...

Πάσχα στο χωριό; Εξαιρετικά επιφυλακτικός ο Δημοσθένης Σαρηγιάννης...

Πάσχα στο χωριό: Θα επιτραπούν οι μετακινήσεις εκτός Νομού ή όχι; Τι εκτιμά για τα επιδημιολογικά δεδομένα ο Δημοσθένης Σαρηγιάννης; 

Ο καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής του ΑΠΘ, Δημοσθένης Σαρηγιάννης, μιλώντας στον ΑΝΤ1, αναφέρθηκε τόσο στα self test, για τα οποία υπογράμμισε ότι αποτελούν ένα πολύ σημαντικό όπλο για την αναχαίτιση της πανδημίας, όσο και στο αν θεωρεί ότι πρέπει να επιτραπούν οι μετακινήσεις την περίοδο του Πάσχα.

Ο κ. Σαρηγιάννης εξέφρασε την αισιοδοξία του για την πορεία των επιδημιολογικών δεδομένων και προέβλεψε ότι θα έχουμε μια αποκλιμάκωση στα κρούσματα προς το τέλος Απριλίου, εκτιμώντας ότι θα πέσουν στα 2.500 περίπου σε ημερήσια βάση.

Προειδοποίησε όμως ότι αυτό δε θα φανεί άμεσα στον αριθμό των διασωληνωμένων και κατά συνέπεια η πίεση στο σύστημα υγείας θα παραμείνει σε υψηλά επίπεδα.

Για το λόγο αυτό, ο κ. Σαρηγιάννης τόνισε ότι οι μετακινήσεις ενόψει του Πάσχα αποτελούν ρίσκο.

Να σημειωθεί ότι τα σενάρια που κυκλοφορούν για τις μετακινήσεις εκτός νομού βασίζονται στα self test και στην αύξηση των εμβολιασμένων.

Σύμφωνα με πληροφορίες του STAR, αν δώσει το «πράσινο φως» η επιτροπή για τις μετακινήσεις εκτός νομού εξετάζεται:

  • Αναχώρηση προς την επαρχία με αρνητικό μοριακό τεστ (PCR test) από 48 έως 72 ώρες πριν το ταξίδι και επιστροφή με υποχρεωτικό self test.
  • Παράλληλα, όσοι έχουν κάνει και τις δύο δόσεις των εμβολίων να μπορούν είναι ελεύθεροι όσον αφορά τις μετακινήσεις τους, ενώ θα πρέπει να έχουν μαζί τους τη βεβαίωση εμβολιασμού σε δειγματοληπτικούς ελέγχους της ΕΛ.ΑΣ.

Σε κάθε περίπτωση οι λεπτομέρειες και οι όποιες αποφάσεις αναμένεται να ληφθούν λίγο πριν ή και μέσα στη Μεγάλη Εβδομάδα.

Δείτε όσα λέει ο Δημοσθένης Σαρηγιάννης στο Newsbomb.gr