Κορονοϊός: Δεύτερο κρούσμα της ινδικής μετάλλαξης στην Ελλάδα

Κορονοϊός: Δεύτερο κρούσμα της ινδικής μετάλλαξης στην Ελλάδα

Νέος συναγερμός έχει σημάνει στις υγειονομικές αρχές καθώς εντοπίστηκε και δεύτερο κρούσμα της ινδικής μετάλλαξης του κορονοϊού, στην Ελλάδα.

Το δεύτερο κρούσμα της ινδικής μετάλλαξης του κορονοϊού, εντοπίστηκε στο κέντρο της Αθήνας. Ειδικότερα, αφορά Έλληνα πολίτη, που ήδη παρακολουθείται από τους ειδικούς και είναι σε εξέλιξη η ιχνηλάτηση των επαφών του.

Να υπενθυμίσουμε πως το πρώτο επιβεβαιωμένο κρούσμα βρέθηκε το μεσημέρι της Παρασκευής 23 Απριλίου, στην Πάτρα, για την ανίχνευση μεταλλαγμένου στελέχους κορονοϊού, της λεγόμενης ινδικής μετάλλαξης, η οποία παρουσιάζει διαφορετικά χαρακτηριστικά από όσες είναι γνωστές ως τώρα, σε έναν ασθεή. Η νέα αυτή μετάλλαξη μεταδίδεται ραγδαία και ήδη στην Ινδία έχει προκαλέσει τεράστια «έκρηξη» θανάτων.

Το βράδυ της Πέμπτης (22.04), είχε ανακοινωθεί το πρώτο κρούσμα ινδικής μετάλλαξης στην Ευρώπη, συγκεκριμένα στο Βέλγιο, ενώ την Παρασκευή (23.04), το στέλεχος αυτό εντοπίστηκε δυστυχώς και στην Ελλάδα σε μια περίπτωση ασθενούς από την Πάτρα, όπως επιβεβαίωσε ο ΕΟΔΥ.

«Στο πλαίσιο του Εθνικού Δικτύου Γονιδιωματικής Επιτήρησης του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) ανιχνεύθηκε στο ΙΙΒΕΑΑ θετικό δείγμα για τον ιό SARS-CoV-2 με το στέλεχος Β.1.617 το οποίο αποτελεί το επικρατές στέλεχος στην Ινδία», αναφέρει η ανακοίνωση του ΕΟΔΥ.

Σύμφωνα με αυτή, το στέλεχος «Ανήκει σε άνδρα που ζει στην πόλη της Πάτρας, ο οποίος βρέθηκε θετικός σε έλεγχο PCR στις 22/3. Τα συμπτώματα εμφανίστηκαν στον ασθενή από τις 16/3. Η επιδημιολογική διερεύνηση δεν έδειξε ιστορικό ταξιδιού, ούτε επαφή με κάποιο γνωστό επιβεβαιωμένο κρούσμα. Το κρούσμα εμφάνισε συμπτώματα χαρακτηριστικά της νόσου χωρίς ανάγκη νοσηλείας. Τα κλινικά συμπτώματα έχουν αποδράμει πλήρως, έχει ολοκληρωθεί η απομόνωσή του και ο ΕΟΔΥ έχει ξεκινήσει την ιχνηλάτηση και βρίσκεται σε διαρκή επικοινωνία μαζί του».

Αναφορικά με τα χαρακτηριστικά αυτού του στελέχους, ο ΕΟΔΥ υπογραμμίζει «Το στέλεχος Β.1.617 χαρακτηρίζεται από μια σειρά μεταλλάξεων στο γονίδιο της ακίδας (Spike) του ιού, μεταξύ των οποίων το συνδυασμό E484Q και L452R. Ωστόσο το στέλεχος που ανιχνεύθηκε στη χώρα μας δεν φέρει τη μετάλλαξη Ε484Q, η οποία χαρακτηρίζεται ως μετάλλαξη διαφυγής του ανοσοποιητικού συστήματος».

Τέλος, η ανακοίνωση αναφέρει πως «Τα μέχρι στιγμής δεδομένα από τη φυλογενετική ανάλυση, υποδηλώνουν ότι το στέλεχος Β.1.617 που ανιχνεύθηκε χωρίς τη μετάλλαξη Ε484Q έχει προέλευση από τις Η.Π.Α. και συγκεκριμένα την πολιτεία της Καλιφόρνια».

Πηγή: Newsbomb.gr

Survivor Spoiler - Ολες οι ειδήσεις από τον Αγιο Δομίνικο.

Ειδήσεις και νέα απ' την Ελλάδα και τον κόσμο στο Dokari.gr.

Ακολουθήστε το Dokari και στο κανάλι μας στο YouTube.

Ακολουθήστε το Dokari και στο Pinterest