Κορονοϊός: Έως και 5 φορές πιο ανθεκτική στα εμβόλια η μετάλλαξη «Δ»

Κορονοϊός: Έως και 5 φορές πιο ανθεκτική στα εμβόλια η μετάλλαξη «Δ»

Κορονοϊός: Μελέτη που δημοσιεύτηκε στο εγκυρότατο περιοδικό Nature στις 8 Ιουλίου 2021 φέρνει νέα επικαιροποιημένα δεδομένα και μελετά την ευαισθησία της μετάλλαξης Δέλτα έναντι των αντισωμάτων των εμβολίων.

Ο Καθηγητής Οργανικής Χημείας-Φαρμακοχημείας του Τμήματος Χημείας του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, Γιώργος Κόκοτος, συνοψίζει τα δεδομένα που προκύπτουν από αυτή τη δημοσίευση.

Η ευαισθησία της μετάλλαξης Δέλτα μελετήθηκε έναντι μονοκλωνικών αντισωμάτων εγκεκριμμένων για φαρμακευτική χρήση για την αντιμετώπιση του κορονοϊού, έναντι αντισωμάτων που είχαν δημιουργηθεί σε ανθρώπους που είχαν νοσήσει και έναντι αντισωμάτων που είχαν δημιουργηθεί μετά από εμβολιασμό. Σε εργαστηριακό επίπεδο, η μετάλλαξη δέλτα βρέθηκε ότι είναι ανθεκτική έναντι ορισμένων μονοκλωνικών αντισωμάτων.

Αναφορικά με ανθρώπους που είχαν νοσήσει, παρατηρήθηκε μείωση της αποτελεσματικότητας των αντισωμάτων έως τέσσερις φορές σε σχέση με τη μετάλλαξη Άλφα.

Σημειώνεται δε ότι μια δόση εμβολίου, είτε Pfizer είτε Astra Zeneca, δεν προσφέρει προστασία έναντι της μετάλλαξης Δέλτα. Αντίθετα, μετά από δύο δόσεις των υπαρχόντων εμβολίων δημιουργείται ικανή άμυνα σε υψηλό ποσοστό των εμβολιασμένων. Όμως, θα πρέπει να σημειωθεί, ότι μειώνεται σημαντικά η αποτελεσματικότητα των αντισωμάτων έναντι της μετάλλαξης Δέλτα, 3 έως 5 φορές σε σχέση με τη μετάλλαξη Άλφα.

Διαβάστε περισσότερα στο Newsbomb.gr