Η εφιαλτική πρόβλεψη για τον Αύγουστο και τα κρούσματα - Δεν το έχουμε ξαναδεί

Η εφιαλτική πρόβλεψη για τον Αύγουστο και τα κρούσματα - Δεν το έχουμε ξαναδεί

Κορονοϊός: Τα 2.000 κρούσματα θα μας φαίνονται όαση αν επιβεβαιωθούν τα σενάρια των λοιμωξιολόγων...

«Η επιδημία θα κλιμακωθεί γρήγορα και απότομα», προειδοποίησε ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας του ΕΚΠΑ και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας για τον κορονοϊό, Νίκος Σύψας, ενώ δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο ο αριθμός των κρουσμάτων να φτάσει ακόμη και τις 15.000- 20.000 μέσα στον Αύγουστο.

Ο καθηγητής εκτίμησε, μιλώντας στον ΣΚΑΪ, πολύ σύντομα θα βλέπουμε τα κρούσματα να διπλασιάζονται, υπολογίζοντας μάλιστα πως αυτό θα παρατηρείται ενδεχομένως κάθε βδομάδα ή και νωρίτερα. «Θα μπούμε στη λεγόμενη εκθετική φάση», ανέφερε.

Όπως εξήγησε, αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι πολύς κόσμος είναι ανεμβολίαστος. «Αν είχε εμβολιαστεί το 80%, δε θα κουβεντιάζαμε για επιδημία. Δυστυχώς δεν προλάβαμε να εμβολιαστούμε και αυτή τη στιγμή πρέπει να αντιμετωπίσουμε το επόμενο κύμα της πανδημίας» είπε ο Νίκος Σύψας.

Το καλό είναι ότι δεν παρατηρείται μεγάλη πίεση στο σύστημα υγείας. Σχετικά με αυτό, ο καθηγητής σχολίασε ότι πλέον προσβάλλονται κυρίως οι νέοι, οι οποίοι δε νοσούν συνήθως.

«Η πιθανότητα να μπει ένας νέος κάτω των 18 ετών στο νοσοκομείο είναι 12 φορές μικρότερη απ' ότι ένας άνθρωπος άνω των 18 ετών» εξήγησε, επισημαίνοντας πως ναι μεν δεν έχουμε πίεση στα νοσοκομεία αλλά όσο διασπείρεται η πανδημία αυξάνονται οι πιθανότητες ο ιός να φτάσει στους ανεμβολίαστους άνω των 50 ετών.

«Οι νέοι θα πάνε στα χωριά τους, θα πάνε στα πανηγύρια, θα γυρίσουν στα σπίτια τους, θα διασπείρουν τον ιό» είπε συγκεκριμένα, υπογραμμίζοντας πως τους επόμενους μήνες άπαντες οι ανεμβολίαστοι θα μολυνθούν. «Δε θα υπάρξει καμία εξαίρεση, κανείς δεν είναι άτρωτος», τόνισε, στέλνοντας παράλληλα ένα μήνυμα στους γονείς να εμβολιάσουν τα παιδιά τους.

«Μιλάμε πολύ για μακροχρόνιες επιπλοκές του εμβολίου, που δεν τις ξέρουμε. Όμως ξέρουμε όμως τις μακροχρόνιες συνέπειες της Covid. Το 10% έως 20% όσων νοσήσουν, θα έχει μακροχρόνιες συνέπειες. Βλέπουμε ανθρώπους στο ιατρείο μας που είχαν νοσήσει πριν από τρεις- έξι μήνες, οι οποίοι έχουν τεράστια προβλήματα υγείας. Αυτή θα είναι η επόμενη επιδημία μετά την Covid» τόνισε ο καθηγητής Σύψας.