Αυτά τα ελληνικά νησιά βρίσκονται ένα βήμα πριν το lockdown

Αυτά τα ελληνικά νησιά βρίσκονται ένα βήμα πριν το lockdown

Lockdown: Εν μέσω θέρους και τα σενάρια για την επιβολή τοπικών lockdown δίνουν και παίρνουν, με τον υπουργό Ανάπτυξης κ. Άδωνι Γεωργιάδη να λέει πως στο ορίζονται αχνοφαίνεται η επιβολή περιοριστικών μέτρων για τους ανεμβολίαστους σε ορισμένες περιοχές της Ελλάδας.

Πέντε είναι τα ελληνικά νησιά που «φλερτάρουν» με την καραντίνα... και πρόκειται για δημοφιλείς τουριστικούς προορισμούς, που «βουλιάζουν» κάθε χρόνο κυρίως από νεαρά άτομα.

Πρόκειται για: Μύκονος, Κρήτη, Ίος, Σαντορίνη και Πάρος βρίσκονται πλέον στο «πορτοκαλί» (επίπεδο 3), λόγω υψηλού επιδημιολογικού φορτίου.

«Ανεβαίνουν στο πορτοκαλί επίπεδο αυξημένης επιτήρησης με αυστηρά μέτρα προς εφαρμογή για την ενίσχυση του testing, λόγω αυξημένου ιικού φορτίου. Η κατάσταση σε αυτές τις έξι περιοχές επιβάλλει από όλους μας εγρήγορση και μας θέτει σε συναγερμό», σημείωσε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας κατά την ενημέρωση της Πέμπτης, κ. Νίκος Χαρδαλιάς.

Τόνισε δε πως «στη Μύκονο, ο αριθμός των ενεργών κρουσμάτων έχει τετραπλασιαστεί μέσα σε μία εβδομάδα. Από 77 στις 7 Ιουλίου σε 318 χθες (14/7), ενώ στο Ρέθυμνο έχει διπλασιαστεί μέσα σε μία εβδομάδα. 782 ενεργά κρούσματα από 384 στις 7 Ιουλίου και στο Ηράκλειο σχεδόν τριπλασιαστεί».

Μάλιστα, κατά την ενημέρωση από το υπουργείο Υγείας το απόγευμα της Πέμπτης, έκανε έκκληση σε κατοίκους και τοπικές αρχές για την τήρηση των μέτρων.

«Στις έξι περιοχές που κάναμε αναφορά, νομίζω είναι ξεκάθαρη η επιβάρυνση η επιδημιολογική και ναι, είμαστε ένα βήμα πριν πάρουμε συγκεκριμένα μέτρα. Θεωρούμε όμως ότι μπορούμε να τα αποφύγουμε αυτά τα μέτρα αν μπορέσουμε τα επόμενα 24ωρα να συντονιστούμε όλοι οι εμπλεκόμενοι και να γίνει αντιληπτό από όλους ότι χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή ώστε να στεγανοποιήσουμε όλα τα cluster και τις συρροές που υπάρχουν στις περιοχές αυτές», είπε μεταξύ άλλων.

Τα νέα μέτρα σε Μύκονο, Κρήτη, Ίο, Σαντορίνη, Πάρο

Το Σάββατο 17 Ιουλίου θα βρει Μύκονο, Ρέθυμνο, Ηράκλειο, Ίο, Σαντορίνη και Πάρο με την χρήση υποχρεωτικού self test και rapid test όλους τους ανεμβολίαστους εργαζόμενους σε εστίαση και τουριστικές επιχειρήσεις.

Έτσι, οι μη εμβολιασμένοι εργαζόμενοι στην εστίαση και σε τουριστικές επιχειρήσεις θα πρέπει να υποβάλλονται υποχρεωτικά σε έλεγχο 2 φορές την εβδομάδα, μια φορά με τη μέθοδο του self test και μία με αυτή του rapid, με ταυτόχρονη υποχρέωση δήλωσης του αποτελέσματος στο πληροφοριακό σύστημα ΕΡΓΑΝΗ.

Η υποχρέωση για testing 2 φορές την εβδομάδα -μία με τη μέθοδο του self test και μία με rapid- αφορά και στα μη εμβολιασμένα μέλη των πληρωμάτων επιβατηγών πλοίων και κρουαζιερόπλοιων.

Μάλιστα, ο Νίκος Χαρδαλιάς σημείωσε πως, το μέτρο είναι ξεκάθαρο ότι αποσκοπεί στην προστασία των εργαζομένων και των οικογενειών τους και στον περιορισμό της διασποράς του ιού. Επιπλέον από αύριο σε συνεργασία με τον ΕΟΔΥ μεταβαίνουν επιπλέον ΚΟΜΥ στις παραπάνω περιοχές για εκτεταμένο testing.

Η εικόνα στα νησιά

Σύμφωνα με την έκθεση του ΕΟΔΥ, παρατηρείται σημαντική διασπορά σε αρκετά ελληνικά νησιά, τα οποία είναι πόλος τουρισμού, τόσο για τουρίστες από το εξωτερικό, όσο και για το εσωτερικό.

Ρέθυμνο και Μύκονος είναι πρωταθλητές στη θετικότητα, καθώς ξεπερνάνε το 3%, ενώ ακολουθούν Πάρος και Σαντορίνη, με πάνω από 1%.

Πιο αναλυτικά, σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ, το ποσοστό θετικότητας στο σύνολο των ελέγχων ανά Περιφερειακή Ενότητα για τα νησιά, με δεδομένα από 5 έως 11 Ιουλίου, είναι το εξής:

-Ρέθυμνο: 3,69%

-Μύκονος: 3,31%

-Πάρος: 1,27%

-Σαντορίνη: 1,27%

-Ηράκλειο: 1,05%

Ειδήσεις και νέα απ' την Ελλάδα και τον κόσμο στο Dokari.gr.

Ακολουθήστε το Dokari και στο κανάλι μας στο YouTube.

Ακολουθήστε το Dokari και στο Pinterest