Πανελλήνια θλίψη: Πέθανε ο Τόλης Βοσκόπουλος

Πανελλήνια θλίψη: Πέθανε ο Τόλης Βοσκόπουλος

Πέθανε ο Τόλης Βοσκόπουλος: Θρήνος για τον αγαπημένο τραγουδιστή, ο οποίος «έφυγε» από τη ζωή σε ηλικία 81 ετών.

Το ελληνικό τραγούδι θρηνεί καθώς σε ηλικία 81 ετών πέθανε ο Τόλης Βοσκόπουλος, ένας πραγματικός θρύλος του πενταγράμμου.

Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες ο Βοσκόπουλος πέθανε από ανακοπή, ενώ ήταν γνωστό πως εδώ και καιρό έδινε τη μάχη του απέναντι στα προβλήματα υγείας που αντιμετώπιζε.

Ο Τόλης Βοσκόπουλος γεννήθηκε στις 26 Ιουλίου του 1936 στον Πειραιά (Κοκκινιά). Είναι το δωδέκατο παιδί της οικογένειας Βοσκόπουλου (είχε11 αδελφές). Πρωτοεμφανίστηκε στο θέατρο, σε ηλικία 18 ετών σε σκηνοθεσία Θάνου Τράγκα, το 1963, έκανε το ντεμπούτο του στον κινηματογράφο. Μπήκε στη δισκογραφία με το τραγούδι Βήμα-βήμα του αξέχαστου μουσικοσυνθέτη Λυκούργου Μαρκέα.

Ο Τόλης Βοσκόπουλος είναι ένας από τους σημαντικότερους τραγουδιστές στην ιστορία του ελληνικού τραγουδιού, και μακράν ο πιο εμπορικός. Όταν πρωτοξεκίνησε στο τραγούδι λόγω του στυλ, του στησίματος του στο πάλκο, και του τρόπου ερμηνείας και ντυσίματος, οι φανατικοί θαυμαστές του τον αποκαλούσαν Πρίγκιπα . Ένας καλλιτέχνης που έχει φανατικούς θαυμαστές, και όπως λένε χαρακτηριστικά «τον Βοσκόπουλο ή θα τον λατρεύεις ή δεν θα τον ακούς καθόλου».

Ο Τόλης Βοσκόπουλος βρισκόταν στην κορυφή του ελληνικού λαϊκού τραγουδιού για δεκαετίες, γεγονός που οδήγησε τον εξίσου μεγάλο καλλιτέχνη και στιχουργό σε πολλές επιτυχίες του Γιάννη Πάριο να δηλώσει: «ο μόνος σταρ που έχει η Ελλάδα είναι ο Τόλης». Μάλιστα όπως έχει δηλώσει ο Γιώργος Γερολυμάτος τη δεκαετία του 1970 οι νέοι τραγουδιστές έσπαγαν το δόντι τους προκειμένου να μοιάσουν στον Βοσκόπουλο (λόγω της χαρακτηριστικής οδοντοστοιχίας του καλλιτέχνη).

Ο Γιώργος Ζαμπέτας στην αυτοβιογραφία του σημειώνει: «Ο Τόλης είναι γεννημένος θεατρίνος. Ανεβαίνει στην πίστα και την καταπίνει όλη. Γιατί η πίστα όταν ανεβαίνεις σου λέει: φάε με για θα σε φάω. Να ξηγιόμαστε. Μεγάλος εργάτης ο Βοσκόπουλος, ο μεγαλύτερος».

Όπως είχε δηλώσει ο ίδιος ο Βοσκόπουλος κάποτε σε συνέντευξη του στη δημοσιογράφο Σεμίνα Διγενή, «ξεκινώντας το τραγούδι, πήρα μαζί μου και τον ηθοποιό Βοσκόπουλο».

Κατά περιόδους έχει γράψει τραγούδια τόσο σε στίχο όσο και μουσική που έχει συμπεριλάβει σε προσωπικούς του δίσκους ή τα έχουν ερμηνεύσει άλλοι καλλιτέχνες, με πιο γνωστό το ντουέτο του με τη Μαρινέλλα Εγώ κι εσύ το 1974 το οποίο έκανε ρεκόρ πωλήσεων και τραγουδιέται μέχρι και σήμερα.

Ανάμεσα στους θαυμαστές του υπήρχαν και υπάρχουν άνθρωποι από όλες τις κοινωνικές τάξεις, από τον λαϊκό κόσμο των εργατικών συνοικιών, μέχρι την οικονομική ελίτ των εφοπλιστών, και βέβαια τον αείμνηστο Πρωθυπουργό Ανδρέα Παπανδρέου.

Σήμερα, 50 χρόνια μετά την εμφάνιση του στο καλλιτεχνικό στερέωμα, ο Τόλης Βοσκόπουλος αποτελεί ένα σπουδαίο κεφάλαιο για το ελληνικό λαϊκό τραγούδι.

Η δισκογραφία του

1967 - Αναμνήσεις

1968 - Αγωνία

1970 - Αδέλφια μου αλήτες πουλιά

1970 - Σε ικετεύω

1971 - Μια αγάπη

1972 - Στιγμές αγάπης

1972 - Στοιχηματίζω

1972 - Τόλης Βοσκόπουλος

1973 - Αγόρι μου (Συνθέτης 4 τραγουδιών)

1973 - Ας είμαστε ρεαλιστές

1974 - Μαρινέλλα Βοσκόπουλος

1974 - Εγώ κι εσύ

1975 - Εγώ τι έχω και τι θάχω

1976 - Άλλη μια φορά (Συνθέτης 3 τραγουδιών)

1976 - Όταν τραγουδώ

1976 - Σμυρνέϊκα και Λαϊκά

1977 - Είναι το κάτι που μένει

1977 - Οι αναμνήσεις ξαναγυρίζουν

1978 - Τραγούδα θεατρίνε

1979 - Μέρα νύχτα παντού

1980 - Τόλης Βοσκόπουλος 80

1981 - Για όλους (Συνθέτης 9 τραγουδιών)

1981 - Καρδιά μου μόνη

1982 - Δε θέλω να θυμάμαι

1983 - Είσαι δικιά μου

1984 - Περασμένες μου αγάπες

1985 - Αυτά που τραγουδήσαμε (Συμμετοχή 3 τραγούδια)

1985 - Τότε Ο ΔΙΣΚΟΣ ΜΕ ΟΝΟΜΑΣΙΑ [ΤΟΤΕ] ΕΙΧΕ ΗΧΟΓΡΑΦΗΘΕΙ ΤΟ 1960

1985 - Τώρα

1985 - Τα Λαϊκά της νύχτας (Συμμετοχή 5 τραγούδια)

1986 - Αμέτρητα γιατί

1987 - 16 από τα ωραιότερα τραγούδια μου

1987 - Ατέλειωτο ερωτικό ταξίδι

1988 - Οι Μεγαλύτερες Επιτυχίες του

1989 - Μεγάλες Ερμηνείες

1989 - Οι Μεγαλύτερες Επιτυχίες του Νο 2

1990 - Για πάντα

1990 - Να κάνουμε έναν έρωτα όλο τρέλα

1990 - Όλη η αλήθεια

1990 - Επιτυχίες Α΄προβολής

1991 - Στάζεις έρωτα

1992 - Εγώ κι εσύ

1993 - Εγώ κι εσύ Όλες οι Μεγάλες Επιτυχίες

1993 - Κοντά σου εγώ

1994 - Τα κλασικά του Τόλη

1995 - Ανεπανάληπτος

1995 - Τα Ερωτικά

1995 - Τα πρώτα μου τραγούδια 1966 - 1971

1996 - 16 Ζεϊμπέκικα

1996 - Μάτια φεγγάρια

1996 - Τότε Τα πρώτα μου τραγούδια

1997 - Εγώ αγαπώ μόνο μία

1998 - Ήρθες σαν όνειρο

1999 - Η νύχτα γέμισε με φως

2000 - Οι Μεγαλύτερες επιτυχίες του

2000 - Τα Ερωτικά

2001 - Live 2000 - 2001

2002 - Η σωστή απάντηση

2000 - Οι Μεγαλύτερες επιτυχίες του Νο 2

2002 - Τραγουδά Βοσκόπουλο

2003 - Καλή σου τύχη

2003 - 30 Χρόνια τραγούδι Μια αγάπη μια ζωή (1970-2000)

2005 - Αντίθετο ρεύμα

2006 - Αναμνήσεις (Συλλογή 4 Cd)

2006 - 14 Μεγάλα τραγούδια

2006 - Ανθολογία 1970-2001 (Συλλογή 4 Cd)

2006 - Στης ζωής μου τις στράτες (2 Cd Live & Studio)

2007 - Να με κοιτάς στα μάτια

2007 - Χρυσή δισκοθήκη

2008 - Στο πέρασμα του χρόνου

2008 - Χρυσή δισκοθήκη Νο 2

2009 - 60 Μεγάλες Επιτυχίες (4 Cd)

2009 - Το λαϊκό τραγούδι Νο 7

2009 - Τόλης Βοσκόπουλος

2009 - Οι Μεγάλες Επιτυχίες (3 Cd)

Πηγή πληροφοριών: Wikipedia