Σεισμός: Προειδοποίηση Τσελέντη μετά τα 4.1 ρίχτερ προς τους κατοίκους της Θήβας

Σεισμός: Προειδοποίηση Τσελέντη μετά τα 4.1 ρίχτερ προς τους κατοίκους της Θήβας

Σεισμός: Ανησυχία εξακολουθεί να προκαλεί η σεισμική δραστηριότητα στην ευρύτερη περιοχή της Θήβας και μετά τα 4.1 Ρίχτερ που σημειώθηκαν το πρωί της Τρίτης, ο Ακης Τσελέντης ήταν άκρως κατατοπιστικός...

Ως έναν σεισμό που έγινε πολύ αισθητός στη Θήβα αλλά και σε περιοχές της Αττικής χαρακτήρισε ο Άκης Τσελέντης τη δόνηση των 4,1 Ρίχτερ το πρωί της Τρίτης σημειώνοντας ότι «μας τα χάλασε γιατί πιστεύαμε ότι πηγαίναμε σε εκτόνωση».

Υπενθύμισε ότι το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο έχει υπό πολύ στενή παρακολούθηση την συγκεκριμένη περιοχή τις τελευταίες 8 ημέρες.

«Θέλει προσοχή γιατί είναι σε αστικό κέντρο με άθλια δόμηση και είναι κοντά σε πάρα πολλά ρήγματα με βεβαρυμένο ιστορικό» σημείωσε ο κ. Τσελέντης.

Πρόσθεσε, μάλιστα, μιλώντας στο ΟΡΕΝ ότι «δεν θέλω να κινδυνολογήσω αλλά οι κάτοικοι της Θήβας να ξεσκονίσουν το εγχειρίδιο με τις γνώστες οδηγίες σεισμικής προφύλαξης. Δεν εκτιμώ ότι θα γίνει μεγάλος σεισμός αλλά υπάρχει μια πιθανότητα να έχουμε κάποια ενεργοποίηση με λίγο μεγαλύτερο σεισμό, οπότε καλό είναι να είμαστε έτοιμοι με τους υπάρχοντες κανόνες σεισμικής προφύλαξης».

Αναλυτικά όσα είπε ο Ακης Τσελέντης:

Ο σεισμός των4,1 βαθμών της Κλίμακας Ρίχτερ με επίκεντρο τη Θήβα σημειώθηκε στις 8:05 το πρωί της Τρίτης.

Το επίκεντρο του σεισμού σύμφωνα με την αυτόματη ανάλυση του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου εντοπίστηκε 2χλμ ανατολικά της Θήβας.

Το εστιακό βάθος υπολογίστηκε στα 5χλμ.

Ο σεισμός έγινε αισθητός και σε πολλές περιοχές της Αττικής.

Αντίστοιχου μεγέθος σεισμός είχε σημειωθεί και τα ξημερώματα της 11ης Ιουλίου με το ίδιο επίκεντρο.

Δείτε χάρτη με το επίκεντρο του σεισμού

Υπενθυνμίζεται ότι τους τελευταίους 8 μήνες έχουν καταγραφεί περισσότεροι από 400 επιφανειακοί σεισμοί στην περιοχή ανατολικά της Θήβας σύμφωνα με τον διευθυντή Ερευνών του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου, Γεράσιμο Χουλιάρα.

Από την πλευρά του ο διευθυντής του ΟΑΣΠ Ευθύμιος Λέκκας έχει δηλώσει στο Newsbomb.gr ότι ο οργανισμός παρακολουθεί το φαινόμενο με τη συρροή των σεισμικών δονήσεων στη Βοιωτία το οποίο δεν εμπνέει καμία ανησυχία, μέχρι στιγμής.

Ωστόσο όπως χαρακτηριστικά ανέφερε, «παρακολουθούμε το φαινόμενο, δεν μας ανησυχεί μέχρι τώρα. Οι σεισμοί θα παραμείνουν τις επόμενες ημέρες στα ίδια μεγέθη. Παραμένουμε σε επιφυλακή, στην ευρύτερη περιοχή, είμαστε καθημερινά σε επικοινωνία με τους δημάρχους και τους Περιφερειάρχες»

Δείτε LIVE τι καταγράφει το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο (παρακολούθηση της σεισμικότητας σε πραγματικό χρόνο τις τελευταίες 48 ώρες)Μέτρα προστασίας από τον σεισμό

Οι πολίτες μπορούν να βρουν ειδικές οδηγίες σχετικά με το τι θα πρέπει να κάνουν κατά τη διάρκεια του σεισμού και μετά την σεισμική δόνηση στην ιστοσελίδα της γενικής γραμματείας της Πολιτικής Προστασίας. Ακολουθούν οι οδηγίες:

Τι πρέπει να κάνουμε αν γίνει σεισμός

Αν είστε μέσα στο σπίτι

Διατηρείστε την ψυχραιμία σας.Καλυφθείτε κάτω από κάποιο ανθεκτικό έπιπλο (τραπέζι, γραφείο, θρανίο), γονατίστε και κρατήστε με τα χέρια σας το πόδι του.Αν δεν υπάρχει ανθεκτικό έπιπλο, γονατίστε στο μέσον του δωματίου, μειώνοντας όσο γίνεται το ύψος σας και προστατέψτε με τα χέρια το κεφάλι και τον αυχένα σας. Απομακρυνθείτε από μεγάλες γυάλινες επιφάνειες (παράθυρα, γυάλινα χωρίσματα) ή έπιπλα και αντικείμενα που μπορεί να σας τραυματίσουν.Μην προσπαθήσετε να απομακρυνθείτε από το σπίτι.Μην βγείτε στο μπαλκόνι.

Αν είστε σε ψηλό κτήριο

Απομακρυνθείτε από τζάμια και εξωτερικούς τοίχους.

Αν είστε σε χώρο ψυχαγωγίας, εμπορικό κέντρο ή μεγάλο κατάστημα

Διατηρείστε την ψυχραιμία σας.Μείνετε στο χώρο μέχρι να τελειώσει η δόνηση.Μην παρασυρθείτε από το πανικόβλητο πλήθος που κινείται άτακτα προς τις εξόδους γιατί κινδυνεύετε να ποδοπατηθείτε.

Αν βρίσκεστε σε ανοιχτό χώρο

Απομακρυνθείτε από χώρους που βρίσκονται κάτω από κτίρια, τηλεφωνικά ή ηλεκτρικά καλώδια.Αν έχετε μαζί σας τσάντα ή χαρτοφύλακα, καλύψτε το κεφάλι σας με αυτά.

Αν βρίσκεστε μέσα στο αυτοκίνητο

Καταφύγετε σε ανοιχτό χώρο και σταματήστε με προσοχή το αυτοκίνητο ώστε να μην εμποδίζει την κυκλοφορία.Αποφύγετε να περάσετε από σήραγγες, γέφυρες ή υπέργειες διαβάσεις.

Τι να κάνετε μετά τον σεισμό αν είστε μέσα στο σπίτι

Προετοιμαστείτε για τυχόν μετασεισμούς.

Ελέγξτε προσεκτικά τον εαυτό σας και τους γύρω σας για πιθανούς τραυματισμούςΑν υπάρχουν βαριά τραυματισμένοι μην τους μετακινείτε.

Εκκενώστε το κτήριο από το κλιμακοστάσιο (μην χρησιμοποιείτε τον ανελκυστήρα), αφού πρώτα κλείσετε τους διακόπτες του ηλεκτρικού ρεύματος, του φυσικού αερίου και του νερού.

Καταφύγετε σε ανοιχτό και ασφαλή χώρο.Ακολουθείστε τις οδηγίες των Αρχών και μην δίνετε σημασία σε φημολογίες.

Μην χρησιμοποιείτε άσκοπα το αυτοκίνητό σας ώστε να μην γίνετε εμπόδιο στο έργο των συνεργείων διάσωσης.

Χρησιμοποιείστε το σταθερό ή κινητό τηλέφωνό σας σε εξαιρετικές περιπτώσεις, γιατί προκαλείται υπερφόρτωση των τηλεφωνικών δικτύων.

Αποφύγετε να μπείτε στο σπίτι σας αν βλέπετε βλάβες, κομμένα καλώδια, διαρροή υγραερίου ή φυσικού αερίου.