«Ασφυξία» στην Αττική από τους καπνούς – Είναι σαν καπνίζεις 10 τσιγάρα σε 1 ώρα

«Ασφυξία» στην Αττική από τους καπνούς – Είναι σαν καπνίζεις 10 τσιγάρα σε 1 ώρα

Φωτιά στην Αττική: Ασφυκτική η κατάσταση στην ατμόσφαιρα από τους καπνούς – Δείτε χάρτη με την κατάσταση της ατμόσφαιρας – Τζανάκης: Είναι σαν να καπνίζεις 10 τσιγάρα

Επιβαρυμένη από τους καπνούς της φωτιάς στην Αττική είναι η ατμόσφαιρα στην πρωτεύουσα με τον καθηγητή Πνευμονολογίας Νίκο Τζανάκη να εξηγεί ότι η παραμονή σε εξωτερικό χώρο υπό αυτές τις συνθήκες για 1-2 ώρες ισοδυναμεί με το κάπνισμα 10 τσιγάρων.

Τα σωματίδια του καπνού είναι επικίνδυνα για πάρα πολλούς λόγους, ο ένας είναι ότι ειδικά τα μικρότερα σε μέγεθος, εισερχόμενα βαθιά στον πνεύμονα ερεθίζουν εξήγησε ο κ. Τζανάκης προσθέτοντας ότι το αποτέλεσμα είναι να ξεκινάει μια κατάσταση τύπου φλεγμονής- βρογχίτιδας η οποία ταλαιπωρεί ιδιαίτερα τους βρόγχους των σε ασθενείς με ΧΑΠ, βρογχικό άσθμα και δευτερευόντως από άλλα χρόνια νοσήματα , όπως άνθρωποι με καρδιακή ανεπάρκεια, ηλικιωμένοι και όλοι οι υπόλοιποι.

Θα πρέπει οπωσδήποτε συνεπώς, τόνισε ο κ. Τζανάκης, αυτές τις ημέρες, οι άνθρωποι να αποφύγουν τόσο την σωματική εργασία εκτός κι εντός σπιτιού όσο και τις αθλητικές δραστηριότητες.

«Ευτυχώς έχουμε τη μάσκα» συμπλήρωσε και διευκρίνισε ότι εν προκειμένω καλό είναι να μην χρησιμοποιούνται χειρουργικές, διπλές ή υφασμάτινες αλλά να προτιμούμε τις N95.

Όσον αφορά τα κλιματιστικά, ο κος Τζανάκης τόνισε πως τα σωματίδια είναι δυνατόν να εισέλθουν μέσα από αυτά εάν είναι παλαιού τύπου και μη συντηρημένα.

Δείτε την καταγραφή για τα μικροσωματίδια λίγο πριν τις 8:30 το πρωί της Παρασκευής στην ατμόσφαιρα της Αττικής

Πολύ άσχημη η κατάσταση της ατμόσφαιρας στην Αττική από τους καπνούς της μεγάλης φωτιάς που καίει από χθες, Πέμπτηpurpleair.comΤι είναι η ατμοσφαιρική αναστροφή

Ο καθηγητής Πνευμονολογίας εξήγησε επίσης πώς λειτουργεί το παράδοξο φαινόμενο της Ατμοσφαιρικής αναστροφής που παρατηρείται στην Αττική.

Όπως είπε στον ΣΚΑΪ ενώ κανονικά υπάρχει ένα πρανές θερμοκρασίας, δηλαδή διαφορά θερμοκρασίας η οποία διευκολύνει την κίνηση του αέρα από το έδαφος προς τα πάνω, κι έτσι αραιώνει τους ρύπους, όταν υπάρξει αυτό το μετεωρολογικό φαινόμενο της θερμοκρασιακής αναστροφής, αναστρέφεται αυτή η διαφοροποίηση της θερμοκρασίας , με συνέπεια οι ρύποι να παγιδεύονται σαν να έχουν ένα αόρατο κουβούκλιο, πάνω από το λεκανοπέδιο της Αττικής.

Πηγή: Newsbomb.gr

Ειδήσεις και νέα απ' την Ελλάδα και τον κόσμο στο Dokari.gr.

Ακολουθήστε το Dokari και στο κανάλι μας στο YouTube.

Ακολουθήστε το Dokari και στο Pinterest