Έναρξη σχολικής χρονιάς: Πότε ανοίγουν τα σχολεία τον Σεπτέμβριο;

Έναρξη σχολικής χρονιάς: Πότε ανοίγουν τα σχολεία τον Σεπτέμβριο;

Σχολεία: Fast track προσλήψεις εκπαιδευτικών και νέα πρωτόκολλα λειτουργίας των σχολείων περιλαμβάνει ο σχεδιασμός του υπουργείου Παιδείας για το άνοιγμα των σχολείων το Σεπτέμβριο. 

Υπό το φόβο της εξάπλωσης του κορονοϊού και της μετάλλαξης Δέλτα, η επιστροφή των εκπαιδευτικών στις τάξεις προβλέπει την επίδειξη πιστοποιητικού εμβολιασμού ή εργαστηριακού τεστ. Διαφορετικά, δεν θα είναι δυνατή η είσοδος τους στα σχολεία, ενώ θα επιβάλλεται αναστολή καθηκόντων χωρίς ο χρόνος αυτός να λογίζεται ως χρόνος πραγματικής δημόσιας υπηρεσίας και δεν θα καταβάλλονται οι αποδοχές.

Αντίστοιχα, οι προσωρινοί αναπληρωτές και ωρομίσθιοι εκπαιδευτικοί, καθώς και τα μέλη Ε.Ε.Π. – Ε.Β.Π. δεν αναλαμβάνουν υπηρεσία εάν δεν προσκομίζουν πιστοποιητικό ή βεβαίωση εμβολιασμού, νόσησης ή αρνητικού διαγνωστικού ελέγχου. Την ευθύνη για τον έλεγχο των εγγράφων των εκπαιδευτικών θα έχουν οι διευθυντές των σχολικών μονάδων.

Fast track προσλήψεις με τρίμηνες συμβάσεις

Σε περίπτωση που κάποιος εκπαιδευτικός νοσήσει και χρειαστεί να απουσιάσει θα εφαρμοσθεί νέο πλαίσιο πρόσληψης αναπληρωτών με τρίμηνες συμβάσεις για την αντικατάστασή τους ή δεν θα διαθέτουν πιστοποιητικά. Οι συμβάσεις αυτές μπορούν να ανανεώνονται για ισόχρονη διάρκεια, με συμφωνία του προσωρινού αναπληρωτή ή μέλους Ε.Ε.Π — Ε.Β.Π., εφόσον κατά την αυτοδίκαιη λήξη τους εξακολουθεί να υφίσταται η ανάγκη κάλυψης του κενού, για το οποίο διενεργήθηκε η πρόσληψη.

«Όλοι μας θέλουμε τα σχολεία μας να λειτουργήσουν τον Σεπτέμβριο, δια ζώσης, κανονικά. Επίσης όλοι μας θέλουμε όλο το εκπαιδευτικό προσωπικό της χώρας και οι μαθητές και οι εκπαιδευτικοί, να λειτουργήσουν σε πλαίσιο μέγιστης δυνατής ασφάλειας» είχε τονίσει με δηλώσεις της η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως τονίζοντας πως το εμβόλιο παραμένει το πιο σημαντικό όπλο κατά αυτής της πρωτοφανούς υγειονομικής κρίσης».

Οι υποψήφιοι που ενδιαφέρονται και εντάσσονται στους τελικούς αξιολογικούς πίνακες Α⁻, Β’ και Γ (Γ1 και Γ2 ), καθώς και στον τελικό επικουρικό αξιολογικό πίνακα της παρ. 4 του άρθρου 58 του ν. 4589/2019, εκτός από τη δήλωση προτίμησης που υποβάλλουν για πρόσληψη ως αναπληρωτές ή ωρομίσθιοι σε συγκεκριμένες περιοχές διορισμού σε σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου, διάρκειας έως ενός (1) διδακτικού έτους καλούνται να δηλώσουν ότι επιθυμούν να προσληφθούν στις ίδιες ως άνω δηλωθείσες περιοχές, αν παραστεί λειτουργική ανάγκη λόγω του κορωνοϊού COVID-19, ως προσωρινοί αναπληρωτές με τρίμηνες συμβάσεις.

Νέα πρωτόκολλα λειτουργίας

Την ίδια ώρα, η υπουργός Νίκη Κεραμέως προανήγγειλε αλλαγές στα πρωτόκολλα λειτουργίας των σχολείων, τα οποία θα προκύψουν έπειτα από συζήτηση με την επιτροπή των ειδικών.

Στόχος να μην κλείνουν τα τμήματα με το πρώτο κρούσμα κορονοϊού καθώς, σύμφωνα με την υπουργό Παιδείας, πέρσι έκλειναν τμήματα με το πρώτο κρούσμα κορονοϊού για να αποφευχθεί η διασπορά στην οικογένεια. «Τώρα, η οικογένεια είναι ήδη εμβολιασμένη σε μεγάλο βαθμό ή τέλος πάντων μπορούν να εμβολιαστούν» δήλωσε.

«Το μήνυμά μας είναι σαφές: Εμβολιαστείτε. Δεν υπάρχει μεγαλύτερο όπλο κατά της πανδημίας» ήταν το μήνυμα της υπουργού, σχολιάζοντας ότι μεγάλο ποσοστό, άνω του 75%, των εκπαιδευτικών έχει ήδη εμβολιαστεί.

Πώς θα διεξαχθεί η εξεταστική στα ΑΕΙ

Σύμφωνα με νέα απόφαση του υφυπουργού Παιδείας, Άγγελου Συρίγου η επαναληπτική εξεταστική περιόδου Σεπτεμβρίου του ακαδημαϊκού έτους 2020-2021 για τα προγράμματα σπουδών α’ και β’ κύκλου των πανεπιστημίων διεξάγεται εξ αποστάσεως ή διά ζώσης, ανάλογα με τη σχετική απόφαση του οικείου Τμήματος/Σχολής.

Η διά ζώσης διεξαγωγή των εξετάσεων προϋποθέτει, ωστόσο, την κατοχή:

α) είτε πιστοποιητικού εμβολιασμού

β) είτε πιστοποιητικού νόσησης

γ) είτε βεβαίωσης διενέργειας αυτοδιαγνωστικού ελέγχου (self-test)

δ) είτε βεβαίωσης διενέργειας rapid test, ε) είτε βεβαίωσης διενέργειας μοριακού ελέγχου PCR, από φοιτητές, μέλη ΔΕΠ και όσους εμπλέκονται στην εξεταστική διαδικασία καθώς και την εφαρμογή όλων των προβλεπόμενων μέτρων πρόληψης και προστασίας από τον κορωνοιό

Πότε θα ανοίξουν τα σχολεία τον Σεπτέμβριο

Κανονικά θα ανοίξουν τον Σεπτέμβριο τα σχολεία δήλωσε η υφυπουργός Παιδείας Ζέττα Μακρή.

«Η προοπτική να ανοίξουν νωρίτερα δεν είναι κάτι το οποίο το έχει αποφασίσει το υπουργείο. Σε κάθε περίπτωση, δεν πρόκειται να θιγούν οι διακοπές του Αυγούστου» ανέφερε στον ΣΚΑΪ, επιβεβαιώνοντας την ημερομηνία που γνωρίζουμε παραδοσιακά για το άνοιγμα των σχολείων.

«Η απόφαση αυτή τη στιγμή είναι για 11 Σεπτεμβρίου» είπε η κ. Μακρή.

«Όλοι μας θέλουμε τα σχολεία μας να λειτουργήσουν τον Σεπτέμβριο, δια ζώσης, κανονικά. Επίσης όλοι μας θέλουμε όλο το εκπαιδευτικό προσωπικό της χώρας και οι μαθητές και οι εκπαιδευτικοί, να λειτουργήσουν σε πλαίσιο μέγιστης δυνατής ασφάλειας. Επίσης, θέλω να πιστεύω ότι όλοι μας θεωρούμε το εμβόλιο το πιο σημαντικό όπλο κατά αυτής της πρωτοφανούς υγειονομικής κρίσης», ανέφερε χθες η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως, εισηγούμενη στην Ολομέλεια την τροπολογία που αφορά στους εμβολιασμούς και εργαστηριακούς ελέγχους Covid για τους εκπαιδευτικούς.