Εσωτερικοί χώροι εστίασης: Αυτά είναι τα νέα μέτρα - Ποιους θα αφορούν

Εσωτερικοί χώροι εστίασης: Αυτά είναι τα νέα μέτρα - Ποιους θα αφορούν

Νέα μέτρα κατά της διασποράς του κορονοϊού ανακοινώνονται την Τρίτη - Ποιους θα αφορούν

Την Τρίτη ανακοινώνονται τα νέα μέτρα που θα ξεκινήσουν να εφαρμόζονται από τις αρχές Σεπτεμβρίου, λίγο πριν το άνοιγμα των σχολείων.

Οι ανεμβολίαστοι θα βρεθούν μπροστά σε σκληρούς περιορισμούς, ενώ φαίνεται τόσο οι εμβολιασμένοι όσο και οι ανεμβολίαστοι θα πρέπει να ξαναβάλουν την μάσκα παντού. Ωστόσο, φαίνεται ότι ορισμένα νέα μέτρα έχουν κλειδώσει.

Υπέρ της λήψης μέτρων όχι αύριο, όχι τον Σεπτέμβριο αλλά… χθες εμφανίστηκε μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ALPHA ο ομότιμος καθηγητής Κοινωνικής και Προληπτικής Ιατρικής, Γιάννης Τούντας. Όπως είπε, τα μέτρα για τους εσωτερικούς χώρους έπρεπε να έχουν εφαρμοστεί εδώ και καιρό.

«Φοβάμαι ότι ήμαστε ένα βήμα μετά την επιδημία», είπε και τόνισε πως αν συνεχιστεί με αυτό τον ρυθμό η αύξηση των διασωληνωμένων το Εθνικό Σύστημα Υγείας σύντομα θα φτάσει στα όρια του. Για τον κ. Τούντα ο μόνος τρόπος να μπει ένα τέλος στην πανδημία του κορονοϊού και να επιτευχθεί η συλλογική ανοσία είναι ο εμβολιασμός.

«Νομίζω την Τρίτη θα ανακοινωθεί το πλαίσιο λειτουργίας της οικονομίας και της κοινωνίας. Δεν έχουμε τελειώσει με την πανδημία», υπογράμμισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου, μιλώντας στον ΣΚΑΙ.

Και αυτό σημαίνει ότι οι κλειστοί χώροι εστιατορίων, καφέ, μπαρ, θεάτρων και κινηματογράφων θα παραμείνουν αμιγείς (δηλαδή μόνο για εμβολιασμένους), ενώ το ίδιο ισχύει για τα γήπεδα.

Αντίθετα, υπάρχουν σκέψεις η είσοδος στα νυχτερινά κέντρα να γίνεται με εργαστηριακό τεστ.

Με ανάλογο τρόπο θα λειτουργήσουν και άλλοι τομείς δραστηριότητας, όπως η εκπαίδευση με την έναρξη του νέου σχολικού και ακαδημαϊκού έτους.

Δάσκαλοι, καθηγητές και μέλη του διδακτικού προσωπικού των πανεπιστημίων που δεν έχουν πιστοποιητικό εμβολιασμού ή ανάρρωσης από Covid-19 θα πρέπει να υποβάλλονται δύο φορές ανά εβδομάδα σε εργαστηριακό τεστ (PCR ή Rapid), με ευθύνη του εργαζομένου.

Οι μαθητές θα πρέπει να προσκομίζουν το αποτέλεσμα self test, το οποίο επίσης παρέχεται δωρεάν (μαθητές 12 ετών και άνω μπορούν επίσης να εμβολιαστούν και να φέρουν πιστοποιητικό εμβολιασμού).