Συναγερμός από τις τράπεζες: Προσοχή - Έτσι σας κλέβουν λεφτά από τον λογαριασμό

Συναγερμός από τις τράπεζες: Προσοχή - Έτσι σας κλέβουν λεφτά από τον λογαριασμό

Τον κώδωνα του κινδύνου κρούουν οι τράπεζες, καθώς αυξάνονται οι απάτες επιτήδειων που προσπαθούν να υποκλέψουν κωδικούς και λεφτά online.

Τους τελευταίους μήνες έχουν αυξηθεί οι καταγγελίες από πολίτες που δέχτηκαν επίθεση «ηλεκτρονικού ψαρέματος» ή έπεσαν θύματα phishing.

Τι είναι το Phishing; Πώς σας εξαπατούν

Η πρακτική του Phishing (ηλεκτρονικό ψάρεμα στοιχείων) χρησιμοποιεί emails ή sms ως μέσα για την υποκλοπή των προσωπικών δεδομένων ενός ατόμου. Τα μηνύματα αυτά περιέχουν παραπλανητικό περιεχόμενο, με τους οι αποστολείς να υποδύονται συνήθως κάποια μεγάλη εταιρία ή κάποια τράπεζα. Οι επιτήδειοι έχουν στόχο να αποσπάσουν απόρρητα προσωπικά δεδομένα όπως κωδικούς πρόσβασης, στοιχεία χρεωστικών και πιστωτικών καρτών.

Τα περισσότερα μηνύματα ηλεκτρονικού ψαρέματος επικαλούνται είτε κάποιο πρόβλημα στον λογαριασμό του “θύματος”, είτε απαιτούν επιβεβαίωσή για μίας συναλλαγής, είτε ενέργεια αναβάθμισης υπηρεσίας, είτε επιβεβαίωση προσωπικών δεδομένων. Τα email ή sms ηλεκτρονικού ψαρέματος ζητούν από τους χρήστες να επισκεφτούν κάποια ιστοσελίδα, επιλέγοντας ένα link. Αυτό το link αποτελεί τον σημαντικότερο κίνδυνο. Αυτός ο σύνδεσμος προσομοιάζει ή αντιγράφει πλήρως οικεία ηλεκτρονικά περιβάλλοντα, όπως τα site των Τραπεζών.

Πώς να μην σας κλέψουν λεφτά και κωδικούς

Σε περίπτωση που λάβετε κάποιο ύποπτο email ή sms, συστήνεται να μην εισέλθετε στο σύνδεσμο (link) που σας προτρέπει. Στη συνέχεια και για την ασφάλειά σας θα πρέπει να επικοινωνήσετε άμεσα με την Τράπεζά σας και να δηλώσετε το περιστατικό. Επίσης θα ήταν καλό να διαγράψετε το ύποπτο email ή sms. Υπενθυμίζεται πως καμία τράπεζα δεν ζητάει προσωπικά στοιχεία μέσω mail.

Big Brother Spoiler - Όλες οι ειδήσεις από το σπίτι του «Μεγάλου Αδερφού»

Ειδήσεις και νέα απ' την Ελλάδα και τον κόσμο στο Dokari.gr.

Ακολουθήστε το Dokari και στο κανάλι μας στο YouTube.

Ακολουθήστε το Dokari και στο Pinterest