Έρχεται νέο lockdown μετά τα 5.500 κρούσματα; Όλα τα σενάρια

Έρχεται νέο lockdown μετά τα 5.500 κρούσματα; Όλα τα σενάρια

Οι ανακοινώσεις του ΕΟΔΥ για τα 5.500 κρούσμα όχι απλά σήμαναν συναγερμό, αλλά έδειξαν πόσο ύπουλος είναι ο κορονοϊός αν χαλαρώσουμε...

Πόσο πιθανό είναι να οδηγηθούμε σε νέο καθολικό Lockdown αν τα κρούσματα συνεχίσουν να αυξάνονται και το ΕΣΥ φτάσει πολύ κοντά στα όρια του με τις νοσηλείες; Η κυβέρνηση τονίζει με κάθε τρόπο και μέσο ότι κάτι τέτοιο δεν θα έρθει... Όμως καλό είναι να κρατάμε μικρό καλάθι, καθώς όσο οι κλίνες λιγοστεύουν και η απροθυμία των πολιτών για εμβολιασμό αυξάνεται άλλο τόσο θα αχνοφαίνεται στον ορίζοντα το lockdown...

Προς το παρόν η κυβέρνηση προσανατολίζεται σε άλλου τύπου μέτρα που δεν περιλαμβάνουν κλείσιμο της χώρας...

Τι θα γίνει με την εστίαση

Υπάρχουν σκέψεις οι κατασκευές με τζάμι μέχρι πάνω, κλειστή οροφή και ανοιχτό χώρο μόνο στην πρόσοψη να θεωρούνται πλέον κλειστοί χώροι. Σαν να κάθεται ο πελάτης στον εσωτερικό χώρο του καταστήματος. Να είναι υποχρεωμένος δηλαδή να επιδεικνύει πιστοποιητικό εμβολιασμού ή νόσησης.

«Τώρα που θα λογίζονται και οι εξωτερικοί χώροι ως εσωτερικοί λόγω των νέων μέτρων δεν ξέρω πως θα συμπεριφερθεί ο κόσμος νομίζω ότι δεν θα λειτουργήσει θετικά ως προς αυτό που θέλουν να περάσουν» υποστήριξε ο Βαλέριος Παπαθανασόπουλος, ιδιοκτήτης καταστήματος εστίασης.

Οι ιδιοκτήτες των καταστημάτων σύμφωνα με τις προτάσεις θα μπορούν να έχουν πλαϊνά προστατευτικά, αρκεί να μην ξεπερνούν το 1,30 σε ύψος.

Ποια μέτρα βρίσκονται στο τραπέζι

Τα μέτρα που εξετάζονται, αφορούν αποκλειστικά τις «κόκκινες» περιοχές και τους μεικτούς χώρους, με εμβολιασμένους και ανεμβολίαστους .Ανάμεσα στις προτάσεις είναι :

  • Να μεγαλώσουν οι αποστάσεις στους μεικτούς χώρους, από 1,5 μέτρο στα 2 μ.
  • Μείωση των ατόμων που θα κάθονται σε κάθε τραπέζι, από 10 άτομα σε 6.
  • Για τους ανεμβολίαστους εργαζόμενους σε εστίαση και ψυχαγωγία υπάρχουν εισηγήσεις για rapid test 3 φορές την εβδομάδα (από 2 πού ισχυει σήμερα) με δική τους οικονομική επιβάρυνση.

Παράλληλα, εξετάζεται η πρόταση να μην υπάρχει μουσική στους εξωτερικούς χώρους. Οι επιχειρηματίες της εστίασης θεωρούν ότι τα νέα μέτρα δεν θα οδηγήσουν τους πολίτες στην απόφαση να κάνουν το εμβόλιο.

Η επιτροπή των ειδικών του υπουργείου Υγείας αναμένεται να συνεδριάσει την Τετάρτη και να παραδώσει τις εισηγήσεις της στην κυβέρνηση.