Τι αλλάζει από το Σάββατο για τους μη εμβολιασμένους, τι θα ισχύει για τους μαθητές...

Τι αλλάζει από το Σάββατο για τους μη εμβολιασμένους, τι θα ισχύει για τους μαθητές...

Το τέταρτο κύμα της πανδημίας χτυπά ήδη την Ελλάδα και φαίνεται ότι τα 6.700 νέα κρούσματα που έσπασαν την Τρίτη κάθε προηγούμενο αρνητικό ρεκόρ, έχουν προκαλέσει εντονότατη ανησυχία σε κυβέρνηση και ειδικούς.

Στόχος του Μεγάρου Μαξίμου παραμένει ένας. Η αύξηση της συμμετοχής των πολιτών στο πρόγραμμα εμβολιασμού και γι' αυτό σπεύδει η κυβέρνηση να υιοθετήσει την πρόταση των ειδικών και να αυστηροποιήσει το πλαίσιο συμμετοχής των μη εμβολιασμένων σε μια σειρά από δραστηριότητες της καθημερινότητάς τους.

Τα νέα μέτρα για τους μη εμβολιασμένους

Έτσι, από το ερχόμενο Σάββατο θα ισχύουν νέα μέτρα για όσους δεν έχουν κάνει το εμβόλιο, ενώ για τους μαθητές που υποβάλλονται δύο φορές την εβδομάδα σε self test, αυτό θα είναι και το «διαβατήριό».

Αυτά είναι τα εξής:

  • Υποχρεωτικά δύο εργαστηριακά τεστ (PCR ή rapid τεστ) την εβδομάδα για όλους τους μη εμβολιασμένους εργαζόμενους τόσο σε δημόσιο όσο και ιδιωτικό τομέα, με δικό τους κόστος.
  • Αρνητικό rapid test για ανεμβολίαστους πολίτες προκειμένου να εισέλθουν σε δημόσιες υπηρεσίες, τράπεζες, εμπορικά κέντρα, κομμωτήρια (δραστηριότητες που δεν θεωρούνται αναγκαίες). Εξαιρούνται τα καταστήματα τροφίμων (surer market), φαρμακεία, εκκλησίες.
  • Σύσταση για χρήση μάσκας σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους όπου υπάρχει συνωστισμός τόσο για τους εμβολιασμένους όσο και για τους μη εμβολιασμένους.
  • Αναβαθμίζονται οι ποινές σε όσους δεν τηρούν τα μέτρα προστασίας, με τα πρόστιμα να ξεκινούν από 5.000 ευρώ και τις επιχειρήσεις να κλείνουν για 15 μέρες.
  • Εντατικοποιούνται και οι έλεγχοι στα πιστοποιητικά εμβολιασμού και νόσησης, καθώς και στα αρνητικά αποτελέσματα των τεστ, όπως και της ταυτοπροσωπίας.
  • Τέλος θα υπάρξει ποινή και στις ομάδες, αν δεν τηρείται η χρήση μάσκας και οι άλλοι περιορισμοί που ισχύουν για τα γήπεδα.

Πηγή: Newsbomb.gr