Δραματική προειδοποίηση: Να είστε έτοιμοι για ατελείωτο χειμώνα κορονοϊού στην Ευρώπη

Δραματική προειδοποίηση: Να είστε έτοιμοι για ατελείωτο χειμώνα κορονοϊού στην Ευρώπη

Με την παραλλαγή Δέλτα του κορονοϊού να επελαύνει στην Ευρώπη, ακόμη και τα υψηλά ποσοστά εμβολιασμού δεν μπορούν να αποτρέψουν τους περιορισμούς εν όψει των διακοπών. Τα εμβόλια ειναι ιατρικά θαύματα, αλλά δεν είναι αλάνθαστα αναφέρει το Politico, αναλύοντας τη νέα «δίνη» της πανδημίας στη γηραιά ήπειρο.

Νοσοκομεία γεμάτα από εμβολιασμένους και μη. Εξεγέρσεις στους δρόμους. Μάσκες στις χριστουγεννιάτικες αγορές — αν και εφόσον είναι ανοιχτές. Αυτή είναι η νέα κανονικότητα. Μετά από αρκετούς μήνες άρσης των περιορισμών, γεγονός που προκάλεσε αύξηση των κρουσμάτων, οι άνθρωποι είδαν πώς έμοιαζε η «ζωή με τον ιό». Και δεν τους άρεσε.

Έπειτα ήρθαν οι αναπόφευκτες ανατροπές της πολιτικής: εντολές για μάσκες και lockdown, ακόμη και σε περιοχές με υψηλό βαθμό εμβολιασμού, για να αποφευχθεί η καταστροφή τους χειμερινούς μήνες. Και αυτό επίσης δεν αρέσει στον κόσμο.

Η σκληρή πραγματικότητα: Τα εμβόλια κατά του κορονοϊού είναι ιατρικά θαύματα, αλλά δεν είναι αλάνθαστα. Και με την επικράτηση της εξαιρετικά μεταδοτικής παραλλαγής Δέλτα, τους σχετικά χαλαρούς περιορισμούς και τις μεγάλες μειονότητες του πληθυσμού που δεν εμβολιάζονται, η πανδημία επανέρχεται με σφοδρότητα σε όλη την Ευρώπη.

Η Γερμανία σημείωσε ρεκόρ μολύνσεων όλων των εποχών την Τετάρτη, με εβδομαδιαίο ρυθμό άνω των 400 ανά 100.000 άτομα. Κάνει ταχυδακτυλουργικά με τις γεμάτες ΜΕΘ στα νότια και τα ανατολικά, ενώ δέχεται Ολλανδούς ασθενείς στα δυτικά σύνορά της. Η Ολλανδία, το Βέλγιο και η Ιρλανδία αγωνίζονται να επεξεργαστούν τεστ PCR, ενώ η χαμηλή εμβολιαστική κάλυψη στην Ανατολική Ευρώπη έχει τροφοδοτήσει εξαιρετικά υψηλά ποσοστά θνησιμότητας.

Τα τρέχοντα επίπεδα εμβολιασμού σε όλη την ΕΕ είναι «ανεπαρκή για τον περιορισμό του φόρτου των κρουσμάτων COVID-19 και των νοσηλειών τους χειμερινούς μήνες», δήλωσε την Τετάρτη η διευθύντρια του Ευρωπαϊκού Κέντρου Πρόληψης και Ελέγχου Νοσημάτων, Άντρεα Έιμον.Τα μέτρα δημόσιας υγείας θα πρέπει «να εφαρμοστούν τώρα», είπε - και θα μπορούσαν να χρειαστούν ακόμα τα Χριστούγεννα, εάν τα πράγματα δεν βελτιωθούν.

Το τελευταίο κύμα είναι μια υπενθύμιση, λένε οι ειδικοί ότι δεν υπάρχει καμία ένδειξη πότε θα μπορέσουμε να συγχρωτιστούμε ξανά χωρίς μάσκες.«Κάθε φορά που αίρουμε τα μέτρα, αυτός ο ιός μαθαίνει πώς να μας εξαπατά», δήλωσε ο Walter Ricciardi, κορυφαίος σύμβουλος του ιταλικού υπουργείου Υγείας. Με την παραλλαγή Δέλτα, πολύ πιο μεταδοτική από την αρχική έκδοση, ούτε τα εμβόλια ούτε η κοινωνική απόσταση μπορούν να κάνουν τη δουλειά από μόνα τους.

«Αν δεν χρησιμοποιήσουμε όλα τα όπλα μαζί με ορθολογικό τρόπο, δεν θα [επιστρέψουμε] ποτέ στην κανονικότητα, τουλάχιστον βραχυπρόθεσμα», είπε ο Ricciardi. «Θα πρέπει να περάσουμε τα επόμενα δύο, τρία χρόνια έτσι, ξέρετε, με μια σειρά πανδημικών κυμάτων».

Επιστροφή στα lockdown

Η Αυστρία απέδειξε ότι οι μέρες του ατελείωτου εγκλεισμού στο σπίτι δεν έχουν τελειώσει ακόμη. Ο καγκελάριος Αλεξάντερ Σάλενμπεργκ είπε ότι επέλεξε ένα lockdown 10 ημερών όχι μόνο για να σώσει το σύστημα υγείας αλλά για να παρακινήσει τους Αυστριακούς - το ένα τρίτο των οποίων αρνούνται να εμβολιαστούν - να καθίσουν και να σκεφτούν τις επιλογές τους.

Σε συνέντευξή του στο POLITICO, μίλησε για «δημιουργία μιας ευκαιρίας… με την έννοια ότι θέλουμε να βγούμε από αυτόν τον φαύλο κύκλο των συγκεχυμένων κυμάτων και των συζητήσεων για το lockdown». Σε περίπτωση που οι άνθρωποι δεν εκμεταλλευτούν αυτήν την ευκαιρία από μόνοι τους, η εντολή υποχρεωτικού εμβολιασμού της Αυστρίας έχει προγραμματιστεί για την 1η Φεβρουαρίου.

Ακόμη και στην Πορτογαλία, όπου σχεδόν όλος ο πληθυσμός έχει εμβολιαστεί πλήρως —πάνω από το 86% του πληθυσμού— «είναι ζωτικής σημασίας να διασφαλιστεί ότι θα μεταδοθεί το σωστό μήνυμα στον πληθυσμό», δήλωσε η Σοφία Ριμπέιρο, γιατρός και ειδικός στη δημόσια υγεία που εργάζεται στην πρώτη γραμμή από τον Απρίλιο του 2020: «Η πανδημία δεν έχει τελειώσει ακόμα».

Τα ποσοστά μετάδοσης, νοσηλείας και θανάτων στην Πορτογαλία αυξάνονται, ωθώντας τους αξιωματούχους να επικαλεστούν τη δυνατότητα επαναφοράς των περιορισμών. Αυτά συμβαίνουν μόλις οκτώ εβδομάδες αφότου ο συντονιστής εμβολίων της Λισαβόνας, Henrique Gouveia e Melo, είπε ότι η χώρα πέτυχε «σχεδόν ανοσία στην αγέλη» σε μια εκστρατεία που απέφευγε επιμελώς να πολιτικοποιήσει τον εμβολιασμό.

«Κρύο ντους» η επιστροφή των μέτρων για τους εμβολιασμένους

Για τους εμβολιασμένους - πολλοί από τους οποίους πίστευαν ότι η πανδημία είχε τελειώσει, τουλάχιστον για αυτούς - η επιστροφή των περιορισμών είναι ένα «κρύο ντους», δήλωσε ο δήμαρχος της Αμβέρσας Μπαρτ ντε Βέβερ.

Προφανώς, αυτό είναι λιγότερο άβολο από τα κανόνια νερού που εκτοξεύτηκαν εναντίον πολλών από τους 35.000 διαδηλωτές που συγκεντρώθηκαν στις Βρυξέλλες την Κυριακή. Η αστυνομία άνοιξε πυρ σε παρόμοια διαδήλωση κατά των νέων μέτρων στο Ρότερνταμ της Ολλανδίας, με αποτέλεσμα να να νοσηλευθούν τρεις άνθρωποι.

Η περιοχή της Αμβέρσας, η Φλάνδρα, μπορεί να υπερηφανεύεται για οκτώ στους 10 εμβολιασμένους ανθρώπους — συμπεριλαμβανομένων του 96% των ανθρώπων άνω των 65 ετών. Ωστόσο, μαζί με το υπόλοιπο Βέλγιο την περασμένη εβδομάδα επέβαλε νέους κανόνες για τις μάσκες σε εσωτερικούς χώρους και την τηλεργασία τέσσερις ημέρες την εβδομάδα, καθώς οι ΜΕΘ ήταν υπό πίεση.

Διαβάστε περισσότερα στο Newsbomb.gr