Θλίψη: Πέθανε ο Άγις Κυνηγόπουλος

Θλίψη: Πέθανε ο Άγις Κυνηγόπουλος

Θεσσαλονίκη: Θλίψη προκαλεί στο πανελλήνιο η είδηση του θανάτου του Αγι Κυνηγόπουλου, ο οποίος έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 89 ετών.

Ο Άγις Κυνηγόπουλος έφυγε σήμερα, 13 Δεκεμβρίου, από τη ζωή σε ηλικία 89 ετών στη Θεσσαλονίκη, μετά από ραγδαία επιδείνωση της υγείας του εξαιτίας πρόσφατου τροχαίου ατυχήματος.

Ο θάνατός του βυθίζει σε βαρύ πένθος, όχι μόνο τους οικείους του, όχι μόνο την κοινωνία της Θεσσαλονίκης όπου ήταν ιδιαίτερα αγαπητός, αλλά και ολόκληρη την Ελλάδα. Και αυτό διότι με τη διαρκή, δυναμική και πολυδιάστατη συμβολή του, ο Άγις Κυνηγόπουλος υπήρξε επί σειρά δεκαετιών πρωταγωνιστής σε μια σειρά από γεγονότα και εξελίξεις της δημόσιας ζωής στη χώρα μας.

Ποιος ήταν ο Άγις Κυνηγόπουλος

Προερχόμενος ο ίδιος από τον αθλητικό χώρο, καθώς είχε υπάρξει παίκτης και προπονητής της ομάδας μπάσκετ του Ηρακλή Θεσσαλονίκης, ο Άγις Κυνηγόπουλος έθεσε τις γνώσεις, την εμπειρία αλλά κυρίως την ακατάβλητη θέλησή του για πρόοδο, κατ' αρχάς στην υπηρεσία του ελληνικού αθλητισμού. Τη δεκαετία του 1980 η φυσιογνωμία του ταυτίστηκε με την προσπάθεια για την προώθηση και διάδοση της καλαθοσφαίρισης στην Ελλάδα.

Η προσφορά του Άγη Κυνηγόπουλου στο χώρο του μπάσκετ, ήταν ευρύτερη και ουσιαστική. Έχοντας διατελέσει διεθνής διαιτητής κατά την περίοδο 1955-1960, υπηρέτησε ως κομισάριος της FIBA από το 1988 έως το 1995.

Χάρη στους καίριους χειρισμούς του, ο Άγις Κυνηγόπουλος διαδραμάτισε καθοριστικό ρόλο στη δημιουργία της μεγάλης Εθνικής Ομάδας της Ελλάδας στο μπάσκετ. Ο Άγις Κυνηγόπουλος θα γινόταν γνωστός ως «ο άνθρωπος που άνοιξε το δρόμο στο Νίκο Γκάλη», επιλύοντας μια σειρά από τυπικά και γραφειοκρατικά προβλήματα για τη διεθνοποίηση του μετέπειτα θρυλικού Ελληνοαμερικανού αθλητή. Αποκορύφωμα: Η κατάκτηση του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος το 1987. Με ορόσημο αυτό τον ιστορικό θρίαμβο, το όνειρο του Άγη να αναδείξει την πατρίδα του σε μία από τις πιο ισχυρές δυνάμεις στο παγκόσμιο μπάσκετ, έγινε πραγματικότητα.

Διετέλεσε επί μακρόν Αρχηγός των Ελληνικών Εθνικών Ομάδων Μπάσκετ ενώ ίδρυσε την Ένωση Καλαθοσφαιρικών Σωματείων Θεσσαλονίκης, της οποίας και προήδρευε επί μία δεκαετία (1975-1985). Περίπου το ίδιο διάστημα ήταν επίσης Αντιπρόεδρος της Ελληνικής Ομοσπονδίας Καλαθοσφαίρισης (1980-1985). Υπό την ηγεσία του Άγη Κυνηγόπουλου η Θεσσαλονίκη αναδείχθηκε και καθιερώθηκε ως κυρίαρχη στην ελληνική καλαθοσφαίριση. Συνέγραψε, μάλιστα, το βιβλίο «Η Ιστορία του Αθλητισμού της Θεσσαλονίκης», για το οποίο τιμήθηκε από την Ένωση Ποδοσφαιρικών Σωματείων Μακεδονίας.

Ο Άγις Κυνηγόπουλος διετέλεσε επίσης ανώτατο διοικητικό στέλεχος σε αθλητικούς συλλόγους, επαγγελματικές και αθλητικές ενώσεις, και δημοτικός σύμβουλος Θεσσαλονίκης - μεταξύ πολλών άλλων θέσεων ευθύνης τις οποίες κατά καιρούς κατείχε.

Ως προς τον επαγγελματικό τομέα του βίου του, εκτός από σύμβουλος επικοινωνίας και δημοσιών σχέσεων, υπήρξε διακεκριμένος αθλητικός δημοσιογράφος στον έντυπο και ηλεκτρονικό τύπο. Ξεκίνησε από το Εθνικό Ίδρυμα Ραδιοφωνίας (Ε.Ι.Ρ.) και ακολούθως συνεργάστηκε ως συντάκτης με μια σειρά από εφημερίδες, όπως Ελεύθερος Τύπος, Μακεδονία, Ελληνικός Βορράς, Θεσσαλονίκη κ.α.

Διαβάστε περισσότερα στο Newsbomb.gr