Μετάλλαξη Όμικρον: Εφτασαν τα 5 τα επιβεβαιωμένα κρούσματα της μετάλλαξης

Μετάλλαξη Όμικρον: Εφτασαν τα 5 τα επιβεβαιωμένα κρούσματα της μετάλλαξης

Μετάλλαξη Omicron: Ανέβηκε στα 5 ο αριθμός των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων κορονοϊού, στα οποία εντοπίστηκε το μεταλλαγμένο στέλεχος Ομικρον.

Σχετικά με τις διαγνωσθείσες περιπτώσεις, ο ακαδημαϊκός και πρόεδρος του Επιστημονικού Συμβουλίου του Ιδρύματος Ιατροβιολογικών Ερευνών της Ακαδημίας Αθηνών, Δημήτρης Θάνος, ανέφερε στο πλαίσιο συνεδρίου πως και τα πέντε κρούσματα είχαν υψηλό ιικό φορτίο.

Βάσει των στοιχείων που παρουσιάστηκαν, τα τέσσερα από τα κρούσματα είχαν ιστορικό ταξιδιού στη Νότια Αφρική και τη Γαλλία, ενώ το πέμπτο αποτελεί στενή επαφή ενός εκ των τεσσάρων.

Και οι πέντε ήταν πλήρως εμβολιασμένοι παρουσιάζοντας ήπια συμπτώματα, όπως πονοκέφαλος, μυαλγία και πυρετός για τρεις με τέσσερις ημέρες.

Ο ΕΟΔΥ είχε ανακοινώσει την περασμένη εβδομάδα την καταγραφή τριών κρουσμάτων της μετάλλαξης Όμικρον -δύο εισαγώμενα και ένα εγχώριο- κατά τη γονιδιωματική ανάλυση σε 1.007 δείγματα που επελέγησαν τυχαιοποιημένα ή στοχευμένα την περίοδο 21 Οκτωβρίου 2021 έως 2 Δεκεμβρίου 2021.

Το στέλεχος Όμικρον καταγράφηκε σε δύο εισαγόμενα κρούσματα στις Περιφερειακές Ενότητες του Κεντρικού Τομέα Αθηνών και των Χανίων και σε ένα εγχώριο κρούσμα στην Περιφερειακή ενότητα του Κεντρικού Τομέα Αθηνών.

Άλλα δύο κρούσματα της νέας παραλλαγής εντοπίστηκαν έκτοτε στην Κρήτη και συγκεκριμένα στο νομό Λασιθίου. Σύμφωνα με πληροφορίες από το υπουργείο Υγείας φέρονται να σχετίζονται μεταξύ τους και έχουν τεθεί σε απομόνωση.

Αναμένονται και νέοι δειγματοληπτικοί έλεγχοι, ενώ σε τεστ υποβλήθηκαν όλα τα άτομα που ήρθαν σε επαφή μαζί τους το τελευταίο διάστημα. Οι αρχικές πληροφορίες χθες, Κυριακή, ανέφεραν πως η κατάσταση της υγείας τους δεν εμπνέει ανησυχία, καθώς τα συμπτώματα τους είναι ήπια.