Τρία νέα μέτρα στήριξης για ρεύμα και φυσικό αέριο ανακοίνωσε ο Πρωθυπουργός

Τρία νέα μέτρα στήριξης για ρεύμα και φυσικό αέριο ανακοίνωσε ο Πρωθυπουργός

Τρία νέα μέτρα ανακούφισης των πολιτών από τις επιπτώσεις της παγκόσμιας ενεργειακής κρίσης ανακοίνωσε στη Βουλή ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης.

Τρία νέα μέτρα στήριξης για το ρεύμα και το φυσικό αέριο ανακοίνωσε στη Βουλή ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

Όπως είπε ο κ. Μητσοτάκης «Ανακοινώνω τρία νέα πρόσθετα μέτρα τα οποία αφορούν καταναλωτές και επιχειρήσεις. Πρώτον θα υπάρχει πρόσθετη αύξηση της κρατικής ενίσχυσης στα τιμολόγια ρεύματος για το μήνα Δεκέμβριο. Αντίστοιχα στα κοινωνικά τιμολόγια και στα ευάλωτα νοικοκυριά. Δεύτερον θα υπάρχει αύξηση της έκπτωσης στους λογαριασμούς φυσικού αερίου κατά 40% για τον μήνα Δεκέμβριο. Τρίτον όσον αφορά στους αγρότες θα υπάρξει κάλυψη του μεγαλύτερου μέρους από την ρήτρα αναπροσαρμογής στα αγροτικά τιμολόγια ενέργειας από τον Αύγουστο μέχρι και τον μήνα Δεκέμβριο».

Τα νέα μέτρα προστασίας αφορούν νοικοκυριά, επιχειρήσεις και αγρότες. Και καλύπτουν τους λογαριασμούς ρεύματος, τις δαπάνες θέρμανσης που γίνονται με ρεύμα, φυσικό αέριο και πετρέλαιο. Καθώς και τις ρυθμιζόμενες χρεώσεις των δικτύων. #Βουλή pic.twitter.com/ylc4jTHdJS

— Prime Minister GR (@PrimeministerGR) December 18, 2021

Νωρίτερα ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στην ενεργειακή κρίση εξηγόντας πως «είναι ένα πρόβλημα ολόκληρου του πλανήτη καθώς συνδέεται ευθέως με τις επιπτώσεις της πανδημίας και το lockdown. Η ζήτηση αυξήθηκε απότομα διεθνώς και η προσφορά των προϊόντων δεν ήταν ακόμα επαρκής και αυτό οδήγησε σε σημαντικές ανατιμήσεις ενώ ταυτόχρονα ακρίβυνε η ενέργεια και ειδικά το φυσικό αέριο σε επίπεδα πρωτοφανή. Αυξήθηκαν έτσι οι πρώτες ύλες, οι χρεώσεις των μεταφορών που με τη σειρά τους επιβαρύνουν τελικά τις τιμές πολλών προϊόντων και υπηρεσιών. Αντιδράσαμε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο που είχαμε στη διάθεσή μας. Ο πληθωρισμός στην Ελλάδα είναι στο 4% έναντι 4,9% στην ευρωζώνη και 5,2% στην υπόλοιπη Ευρώπη.
Θα πρέπει να είμαστε ειλικρινείς με τους πολίτες, η ακρίβεια θα είναι μαζί μας ακόμα για ένα διάστημα, θα μας πολιορκεί και γι’ αυτό η κυβέρνηση θα είναι εδώ για να στηρίξει όλους τους έλληνες πολίτες. Από τη μία μέσα από τις πρωτοβουλίες του υπουργείου ανάπτυξης, ελέγχοντας την αισχροκέρδεια, τις περιπτώσεις αδικαιολόγητων να ανατιμήσεων στην αγορά και παρεμβαίνοντος όπου χρειάζεται».