Συντάξεις: Δώρο για χιλιάδες συνταξιούχους! Έρχονται πραγματικές αυξήσεις

Συντάξεις: Δώρο για χιλιάδες συνταξιούχους! Έρχονται πραγματικές αυξήσεις

Αυξήσεις που φαίνονται στα χρήματα τους θα δουν χιλιάδες συνταξιούχοι στις συντάξεις τους

Λογιστικές αυξήσεις ως και 121 ευρώ με ισόποση μείωση της προσωπικής τους διαφοράς θα δουν στα νέα ενημερωτικά σημειώματα με τον αναλυτικό επανυπολογισμό των συντάξεών τους περίπου 600.000 παλαιοί συνταξιούχοι που αποχώρησαν με περισσότερα από 30 έτη ασφάλισης.

Για τους εν λόγω συνταξιούχους έγινε νέος επανυπολογισμός με τα βελτιωμένα ποσοστά αναπλήρωσης του νόμου Βρούτση πάνω από τα 30 έτη. Οι συντάξεις τους αυξήθηκαν όμως λογιστικά, δηλαδή δεν φάνηκε κέρδος στην τσέπη. Αυτό συνέβη γιατί η αύξηση που πήραν δεν ξεπέρασε το ποσό της προσωπικής διαφοράς που τους καταβάλλεται από τον πρώτο επανυπολογισμό που είχαν με τα μικρότερα ποσοστά αναπλήρωσης του νόμου Κατρούγκαλου. Το όφελος είναι ότι μέρος της αύξησης συμψηφίστηκε με την προσωπική διαφορά που έγινε μικρότερη, γεγονός που σημαίνει ότι στον επόμενο γύρο αυξήσεων, από το 2023 και μετά, η προσωπική διαφορά θα μηδενιστεί και οι αυξήσεις από λογιστικές θα γίνουν πραγματικές, σύμφωνα με την εφημερίδα «Ελεύθερος Τύπος».

Οσοι έχουν μικρό υπόλοιπο προσωπικής διαφοράς, π.χ. 20, 50 ευρώ, θα δουν πραγματικές αυξήσεις από το 2023, ενώ όσοι έχουν μεγαλύτερο υπόλοιπο προσωπικής διαφοράς θα το δουν να μηδενίζεται σταδιακά με τις αυξήσεις του 2024 και του 2025. Χωρίς τον επανυπολογισμό συντάξεων που έγινε τώρα, θα έμεναν με τις αρχικές προσωπικές διαφορές, που για να τις μηδενίσουν με αυξήσεις θα έπρεπε να περιμένουν μέχρι το 2028.

Τα νέα ενημερωτικά σημειώματα, που έχει ξεκινήσει να ανεβάζει ο ΕΦΚΑ από το τέλος Δεκεμβρίου, θα έχουν τον νέο επανυπολογισμό συντάξεων με τα εξής στοιχεία:

  1. Το νέο ποσό της ανταποδοτικής σύνταξης βάσει του νόμου 4670 που θα είναι αυξημένο σε σύγκριση με την ανταποδοτική σύνταξη του νόμου 4387.
  2. Το ποσό της εθνικής σύνταξης που μένει ίδιο στα 384 ευρώ.
  3. Τις νέες κρατήσεις ασθένειας που θα είναι μεγαλύτερες λόγω αύξησης σύνταξης.
  4. Τις νέες κρατήσεις υπέρ ΑΚΑΓΕ (και ασθένειας στη συνέχεια) για όσους θα έχουν σύνταξη πάνω από τα 1.400 ευρώ.
  5. Το νέο ποσό σύνταξης (εθνικής και ανταποδοτικής) μετά τις κρατήσεις και πριν από το φόρο.
  6. Το νέο ποσό (υπόλοιπο) της προσωπικής διαφοράς που θα είναι μικρότερο από την αρχική προσωπική διαφορά που είχαν με τον επανυπολογισμό του νόμου Κατρούγκαλου το 2019.

Με βάση τον πρώτο πίνακα του ΕΦΚΑ (Πίνακας 1) με τον μέσο όρο των επανυπολογισμών που αφήνουν υπόλοιπο προσωπικής διαφοράς, προκύπτει ότι οι λογιστικές αυξήσεις κυμαίνονται για τους περισσότερους από τα 40 ως τα 88 ευρώ.

Στον Πίνακα 2 με τις επιμέρους κατηγορίες επανυπολογισμού φαίνεται ότι ανάλογα με τα χαρακτηριστικά του κάθε συνταξιούχου οι λογιστικές αυξήσεις φτάνουν ως και τα 121 ευρώ, που σημαίνει ότι και οι προσωπικές διαφορές θα είναι μειωμένες πιο πάνω από τον μέσο όρο για δεκάδες χιλιάδες συνταξιούχους.

Οι πρώτοι που θα δουν να μηδενίζεται η προσωπική διαφορά με αυξήσεις το 2023 και 2024 είναι οι συνταξιούχοι του ΙΚΑ και του ΝΑΤ, όπου κατά μέσο όρο τους μένει υπόλοιπο προσωπικής διαφοράς 72 ευρώ και 51 ευρώ.

Κοντά σε αυξήσεις από το 2025 είναι και οι συνταξιούχοι του ΤΑΠ-ΟΤΕ, του Ταμείου Νομικών, αλλά και για το Δημόσιο, ιδίως όσοι είναι συνταξιούχοι ΠΕ κατηγορίας με 38 έτη κα άνω, απόστρατοι κ.λπ.

Από τους 600.000 συνταξιούχους που έχουν μείωση προσωπικής διαφοράς με λογιστική αύξηση στον επανυπολογισμό, οι 203.854 είναι του Δημοσίου, οι 132.000 του ΙΚΑ, οι 106.408 είναι του ΟΑΕΕ, οι 40.000 προέρχονται από Ταμεία ΔΕΚΟ-τραπεζών, οι 24.000 του ΕΤΑΑ, οι 16.000 είναι του ΝΑΤ, και χιλιάδες άλλοι προέρχονται από μικρότερα Ταμεία.