Παράταση των περιοριστικών μέτρων θα προτείνουν οι επιδημιολόγοι

Παράταση των περιοριστικών μέτρων θα προτείνουν οι επιδημιολόγοι

Για μια ακόμη εβδομάδα θα παραταθούν - εκτός απροόπτου - τα περιοριστικά μέτρα για την αποτροπή περαιτέρω εξάπλωσης του κορονοϊού στην κοινότητα.

Σε εξέλιξη βρίσκεται από τις 14:00 η συνεδρίαση της Επιτροπή των επιστημόνων, η οποία θα εκτιμήσει τα επιδημιολογικά δέδομενα και θα κάνει τις εισηγήσεις της προς την κυβέρνηση για τα υφιστάμενα υγειονομικά μέτρα, τα οποία ισχύουν μέχρι την Κυριακή.

Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες τα μέτρα αναμένεται να παραταθούν για τουλάχιστον μία εβδομάδα. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι μέχρι τις 23 Ιανουαρίου η κοινωνία θα κινηθεί με τα μέτρα που ισχύουν μέχρι την Παρασκευή και τα οποία είχαν ανακοινωθεί πριν την αλλαγή του χρόνου.

Η πορεία της πανδημίας τις επόμενες ημέρες, τα ημερήσια κρούσματα αλλά και ο αριθμός των διασωληνωμένων συμπολιτών μας, θα παίξουν καθοριστικό ρόλο στο αν θα πάμε με τα συγκεκριμένα μέτρα όλο τον Ιανουάριο ή θα έχουμε μόνο παράταση μιας εβδομάδας.

Σήμερα πάντως, τα κρούσματα που θα ανακοινωθούν το απόγευμα από τον ΕΟΔΥ θα είναι λιγότερα σε σχέση με άλλες ημέρες. Συγκεκριμένα, θα κυμανθούμε ανάμεσα στις 25 με 27.000 μολύνσεις. Το ενδιαφέρον όλων, βέβαια, στρέφεται και στους «σκληρούς» δείκτες. Ο αριθμός των θανάτων που ανακοινώνεται καθημερινά έχει αυξηθεί το τελευταίο 24ωρο, ενώ είναι ιδιαίτερα ανησυχητικός κι ο αριθμός των διασωληνωμένων. Σημαντικός δείκτης για την πίεση που ασκείται στο Σύστημα Υγείας, ειδικότερα όσο εξαπλώνεται η μετάλλαξη «Όμικρον στην κοινότητα», είναι κι αυτός των εισαγωγών. Ο μέσος όρος του τελευταίου επταημέρου έχει φτάσει στις 570 εισαγωγές, με τα νοσοκομεία να «στενάζουν» και πάλι…

Τα μέτρα που ισχύουν μέχρι τις 16 Ιανουαρίου

Τα καταστήματα εστίασης και διασκέδασης λειτουργούν έως τις 12 τα μεσάνυχτα χωρίς μουσική, 6 άτομα ανά τραπέζι, όχι όρθιοι και μετρική απόσταση στα τραπεζοκαθίσματα.

Μέσα στις απαγορεύσεις είναι και η απαγόρευση διενέργειας εκδήλωσης πάρτι σε δημόσιο ή ιδιωτικό χώρο, για να αποφευχθεί η μεταφορά της διασκέδασης σε άλλους χώρους.

Η χρήση μάσκας υψηλής προστασίας (FFP2/KN95) ή διπλής στα σούπερ μάρκετ, στα μέσα μαζικής μεταφοράς και όπου υπάρχει συνωστισμός, όπως και από τους εργαζόμενους στην εστίαση, είναι υποχρεωτική.

Εφαρμογή τηλεργασίας σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα έως 50% και κυλιόμενο ωράριο, ανάλογα με τις δυνατότητες κάθε υπηρεσίας.

Επισκεπτήριο μόνο με PCR 48 ωρών σε μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων και νοσοκομεία, ενώ στα νοσηλευτικά ιδρύματα απαγορεύεται η είσοδος σε ιατρικούς επισκέπτες.

Στα γήπεδα η πληρότητα εμβολιασμένων θεατών είναι έως το 10% της χωρητικότητάς τους, με πλαφόν θεατών τα 1.000 άτομα.

Αν δεν τηρηθούν τα μέτρα, οι αγώνες θα γίνουν κεκλεισμένων των θυρών.

Υπενθυμίζεται ότι σήμερα Τετάρτη, τόσο ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου, όσο και ο Μάκης Βορίδης, επανέλαβαν ότι από τις 16 Ιανουαρίου θα αρχίσουν να βεβαιώνονται τα πρόστιμα στους άνω των 60 ετών που δεν επέλεξαν να εμβολιαστούν.

Πηγή: Newsbomb.gr