Με το δάχτυλο στην σκανδάλη Ουκρανοί και Ρώσοι!

Με το δάχτυλο στην σκανδάλη Ουκρανοί και Ρώσοι!

Με κομμένη την ανάσα ο πλανήτης παρακολουθεί τις εξελίξεις στην Ουκρανία... 

Σε γενική επιστράτευση καλεί ο επικεφαλής της αυτοαποκαλούμενης Λαϊκής Δημοκρατίας του Ντόνετσκ (DPR), ενώ ήδη βρίσκεται σε εξέλιξη επιχείρηση απομάκρυνσης των πολιτών προς τη Ρωσία. Ο επικεφαλής της περιοχής, Ντένις Πουσίλιν απαγόρευσε σε όλους τους άνδρες ηλικίας 18 έως 55 ετών να εγκαταλείψουν την περιοχή.

Νοσοκομεία εκστρατείας έχουν εγκατασταθεί κοντά στα σύνορα Ρωσίας-Ουκρανίας και τράπεζες αίματος έχουν επίσης εισαχθεί, σύμφωνα με πληροφορίες. Στο μέτωπο του «πολέμου της πληροφορίας», ένας φάκελος φερόμενων εγκλημάτων πολέμου στην Ουκρανία κυκλοφόρησε στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, ενώ εμφανίστηκε ένα βίντεο που υποτίθεται ότι δείχνει μια απόπειρα ουκρανικής επίθεσης σε τανκς με χλώριο στο Ντονμπάς.

Η πιο ανησυχητική εξέλιξη των τελευταίων ωρών είναι η επιχείρηση εκκένωσης στο Λουγκάνσκ και το Ντόνετσκ που δημιουργεί μια ξαφνική προσφυγική κρίση στο γειτονικό Ροστόφ της Ρωσίας. Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ, και ο κυβερνήτης του Ροστόφ ισχυρίζονται ότι δεν ενημερώθηκαν για αυτή την κίνηση.

Συνεχίζεται εν τω μεταξύ ο «πόλεμος νεύρων» ανάμεσα στη Δύση και τη Ρωσία με εκατέρωθεν απειλές, την ώρα που ο ουκρανικός στρατός και οι Ρωσόφωνοι αυτονομιστές στην ανατολική Ουκρανία ανταλλάσσουν πυρά στην εύφλεκτη περιοχή. Η Δύση ειναι πεπεισμένη οτι η εισβολή είναι θέμα ημερών, ενώ η Μόσχα απορρίπτει τις αιτιάσεις και κατηγορεί τις ΗΠΑ για πολεμοκαπηλία.

Αξιωματούχος της άμυνας των ΗΠΑ εκτιμά ότι το 40% έως το 50% των ρωσικών στρατευμάτων που αναπτύσσονται στην περιοχή των ουκρανικών συνόρων βρίσκονται πλέον σε «θέσεις επίθεσης». Ο αριθμός των ρωσικών μονάδων εδάφους στην περιοχή - γνωστές ως τακτικές ομάδες τάγματος - έχει επίσης αυξηθεί μεταξύ 120 και 125, σε σύγκριση με 83 πριν από δύο εβδομάδες.

Αν και η Μόσχα έδωσε στη δημοσιότητα βίντεο για να δείξει ότι αποσύρει στρατεύματα από την περιοχή, η Ουάσιγκτον θεωρεί ότι η στρατιωτική παρουσία της Ρωσίας κατά μήκος των συνόρων έχει ενισχυθεί περαιτέρω. Οι εκτιμήσεις υποδεικνύουν ότι 100.000 στρατιώτες βρίσκονταν στην περιοχή στα τέλη Ιανουαρίου - αλλά τώρα, αυτό μπορεί να έχει αυξηθεί σε 150.000 στρατιώτες.

«Στόχος μία πόλη 2,8 εκατομμυρίων αθώων ανθρώπων»

Μιλώντας στον Λευκό Οίκο, ο πρόεδρος των ΗΠΑ είπε: «Έχουμε λόγους να πιστεύουμε ότι οι ρωσικές δυνάμεις σχεδιάζουν και σκοπεύουν να επιτεθούν στην Ουκρανία την ερχόμενη εβδομάδα. Τις επόμενες ημέρες πιστεύουμε ότι θα στοχοποιήσουν την πρωτεύουσα της Ουκρανίας Κίεβο, μια πόλη 2,8 εκατομμυρίων αθώων ανθρώπων».

Η Maxar Technologies -η οποία παρακολουθεί τη συσσώρευση ρωσικών στρατευμάτων εδώ και εβδομάδες- δημοσίευσε δορυφορικές εικόνες που υποδηλώνουν ότι πρόσθετα αεροσκάφη επίθεσης εδάφους, μονάδες αεράμυνας και εξοπλισμός drone έχουν αναπτυχθεί κοντά στα σύνορα.

Στους Ουκρανούς πολίτες ζητήθηκε να εγκαταλείψουν τις αποσχισθείσες περιοχές με λεωφορεία. Σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Reuters, αυτονομιστές που υποστηρίζονται από τη Μόσχα λένε στους αμάχους να εγκαταλείψουν τις ρωσόφωνες περιοχές της Ουκρανίας με λεωφορεία - μια κίνηση που η Δύση φοβάται ότι αποτελεί πρόσχημα για επίθεση.

Προειδοποιητικές σειρήνες χτύπησαν στο Ντόνετσκ και το Λουγκάνσκ την Παρασκευή, αφού οι ηγέτες των ανταρτών ανακοίνωσαν την εκκένωση εκατοντάδων χιλιάδων ανθρώπων στη Ρωσία. Τα ξημερώματα του Σαββάτου, ουρές από αυτοκίνητα και λεωφορεία εκτείνονταν για μίλια από το Ντόνετσκ μέχρι το συνοριακό σημείο ελέγχου στη Ρωσία.

Διαβάστε περισσότερα στο Newsbomb.gr