Μέτρα για την ακρίβεια: Ολες οι αποφάσεις για επίδομα Πάσχα, καύσιμα, ηλεκτρικό ρεύμα και αγρότες

Μέτρα για την ακρίβεια: Ολες οι αποφάσεις για επίδομα Πάσχα, καύσιμα, ηλεκτρικό ρεύμα και αγρότες

ΤΓενναίο πακέτο περαιτέρω οικονομικής ενίσχυσης των οικονομικά ασθενέστερων κοινωνικών ομάδων από την κυβέρνηση. Ολα μέτρα για την καταπολέμηση της ακρίβεια στα καύσιμα και το ηλεκτρικό ρεύμα, το έκτακτο επίδομα Πάσχα και τους αγρότες

Τα μέτρα στήριξης νοικοκυριών και επιχειρήσεων κατά της ακρίβειας παρουσίασαν το πρωί της Πέμπτης, οι υπουργοί Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστας Σκρέκας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Γιώργος Γεωργαντάς και ο Αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών Θεόδωρος Σκυλακάκης.

Τα μέτρα λαμβάνονται προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι πρόσθετες επιβαρύνσεις που έφερε ο πόλεμος στην Ουκρανία εξήγησε ο Γιάννης Οικονόμου. Προσπαθούμε με πράξεις και όχι λόγια να ανακουφίσουμε τους πολίτες.

Ζούμε σε μια ιστορική περίοδο είπε ο Χρήστος Σταϊκούρας. Στη δίνη αυτή της νέας κατάστασης κατανοούμε την όξυνση των προβλημάτων και συναισθανόμαστε πλήρως την ανάγκη των συμπατριωτών μας για πρόσθετη στήριξη, ακούμε τον σφυγμό, σεβόμαστε τις αγωνίες, πρόσθεσε ο υπουργός Οικονομικών.

Ενεργοποιούμε στον μέγιστο βαθμό τα διαθέσιμα εργαλεία και τον δημοσιονομικό χώρο από την καλή εκτέλεση του προϋπολογισμού εξήγησε ο κ. Σταϊκούρας.

Πρώτη παρέμβαση: Αυξάνουμε σημαντικά την επιδότηση ρεύματος σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις, συνεχίζουμε την επιδότηση φυσικού αερίου. Το συνολικό ύψος ανέρχεται σε 640 εκατ. ευρώ για τον Απρίλιο

Δεύτερη παρέμβαση: Έκτακτη ενίσχυση σε 1,4 νοικοκυριά με περισσότερα από 3,2 εκατομμύρια μέλη. Η ενίσχυση θα δοθεί πριν το Πάσχα. 1,5 επιπλέον δόση επιδόματος παιδιού. Χορηγείται ενίσχυση 200 ευρώ σε 677.000 χαμηλοσυνταξιούχους με τα χαρακτηριστικά του επιδόματος του περασμένου Δεκεμβρίου. 200 ευρώ σε 35.000 ανασφάλιστους υπερήλικες, 200 ευρώ σε 167.000 δικαιούχους επιδόματος ΑΜΕΑ. Διπλή δόση σε 240.000 δικαιούχους ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος.

Τρίτη παρέμβαση για τα καύσιμα: Χορηγείται απευθείας επιδότηση καυσίμων για 3 μήνες στα φυσικά πρόσωπα συμπεριλαμβανομένων των ελεύθερων επαγγελματιών με δηλωθέν εισόδημα έως 30.000 ευρώ. Υπολογίζεται ότι 3 εκατ. φυσικά πρόσωπα καλύπτονται. Η επιδότηση αφορά 60 λίτρα μηνιαίως και θα ισούται με 22 λεπτά το λίτρο. Η ελαφύνση θα είναι της τάξης των 54 ευρώ το μήνα. Ειδικά για οτυς πολίτες σε νησιωτική περιοχή η επιδοτηση ενισχύεται σε 27 λεπτά το λίτρο. Συνολικά στα 130 εκατ. ευρώ η παρέμβαση αυτή

Επιδοτείται στην πηγή από τον κρατικό προϋπολογισμό το Diesel ώστε το όφελος στην τελική τιμή να είναι 15 λεπτά το λίτρο.

Δίνεται και επιδότηση 200 ευρώ στα ταξί για τον Απρίλιο

Τα μέτρα για το ηλεκτρικό ρεύμα

Η επιδότηση θα αφορά σε όλες τις παροχές κύριας κατοικίας όπως δηλώνονται στο Ε1, συνολικά 4,2 εκατομμύρια παροχές ανεξαρτήτως εισοδήματος και παρόχου

Η μέση ενίσχυση αυξάνεται από 40 ευρώ στα 72 ευρώ τον Απρίλιο, κατά 80%.

Το συνολικό ποσό επιδότησης για νοικοκυριά ανέρχεται στα 218 εκατ. ευρώ

Για τους πολίτες που στην περσινή δήλωση δεν είχαν δηλώσει αριθμό κύριας παροχής κατοικίας αυτή θα δηλωθεί στην νέα δήλωση και θα τους δοθεί αναδρομικά η επιδότηση από τον Ιανουάριο.

Σε μη οικιακά τιμολόγια, για τους επαγγελματικούς καταναλωτές η επιδότηση αυξάνεται στα 130 ευρώ τη μεγαβατώρα.

Για όλα τα αρτοποιεία ενισχύουμε με πρόσθετη επιδότηση 100 ευρώ τη μεγαβατώρα.

Σε ό,τι αφορά το φυσικό αέριο η επιδότηση συνεχίζεται στα 20 ευρώ ανά θερμική μεγαβατώρα για το σύνολο της κατανάλωσης και αφορά 550.000 καταναλωτές

Συνεχίζεται η επιδότηση σε όλους τους εμπορικούς καταναλωτές στα 20 ευρώ τη μεγαβατώρα για το σύνολο της κατανάλωσης.

Τα μέτρα για τους αγρότες

Κατατέθηκε εχθές το νομοσχέδιο για την μόνιμη μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 350 εκατ. ευρώ και τη μόνιμη μείωση του ΦΠΑ λιπασμάτων από το 13% στο 6%. Στο ίδιο νομοσχέδιο περιλαμβάνεται και η επιστροφή του ΕΦΚ πετρελαίου κίνησης των αγροτών.

Υπενθυμίζεται ότι τα κάτωθι μέτρα έχουν ληφθεί για τον πρωτογενή τομέα και τη συγκράτηση των τιμών των τροφίμων, με συνολικό κόστος 200 εκατ. ευρώ για το 2022:

• Επιδότηση των κτηνοτρόφων για το αυξημένο κόστος των ζωοτροφών, σε ποσοστό 4% των συνολικών εσόδων από παραγωγή του δεύτερου εξαμήνου του 2021, με κόστος 43 εκατ. ευρώ.
• Επιστροφή του ΕΦΚ πετρελαίου κίνησης στους αγρότες για το έτος 2022, με κόστος 60 εκατ. ευρώ.
• Μόνιμη μείωση ΦΠΑ λιπασμάτων από το 13% στο 6%. Κόστος: 20 εκατ. ευρώ κατ’έτος.
• Μόνιμη μείωση ΦΠΑ ζωοτροφών από το 13% στο 6%, από 1η Οκτωβρίου 2021. Κόστος: 15 εκατ. ευρώ κατ’έτος.
• Κάλυψη του 80% της ρήτρας αναπροσαρμογής στα τιμολόγια ηλεκτρικού ρεύματος αγροτικής χρήσης για την περίοδο από Αύγουστο έως Δεκέμβριο 2021. Κόστος 50 εκατ. ευρώ για το 2022.
• Εντάσσεται στο Μεταφορικό Ισοδύναμο η μεταφορά ζωοτροφών στη Κρήτη για το έτος 2022, με κόστος 8 εκατ. ευρώ.
• Αυξάνεται κατά 50% το πρόγραμμα των μικρών νησιών του Αιγαίου για την μεταφορά ζωοτροφών, με κόστος 3,5 εκατ. ευρώ.

Στη συνέχεια ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστας Σκρέκας μίλησε για μία πρωτόγνωρή ενεργειακή κρίση.

«Η επιδότηση θα αφορά όλες τις κύριες κατοικίες όπως δηλώνονται στο Ε1 ανεξαρτήτου εισοδήματος, ανεξαρτήτως τετραγωνικών και παρόχου. Η μέση μηνιαία ενίσχυση για ένα μέσο νοικοκυριό που καταναλώνει μέχρι 300 κιλοβατώρες το μήνα, αυξάνεται από τα 40 ευρώ τον μήνα Μάρτιο στα 72 ευρώ τον Απρίλιο.

Συγκεκριμένα τον Απρίλιο για τις πρώτες 150 κιλοβατώρες κατανάλωσης επιδοτούμε με 270 ευρώ τη μεγαβατώρα από 150 ευρώ τον Μάρτιο. Για τη μηνιαία κατανάλωση από 151 έως και 300 κιλοβατώρες επιδοτούμε 210 τη μεγαβατώρα από 110 ευρώ τον Μάρτιο.

Η μέση μηνιαία ενίσχυση για τους δικαιούχους κοινωνικού τιμολογίου και τα πιο ευάλωτα νοικοκυριά, αυξάνεται στα 87 ευρώ τον Απρίλιο από 53 ευρώ τον Μάρτιο», ανέφερε αρχικά ο υπουργός.

Τα μέτρα αντιμετώπισης της κλιμάκωσης της τιμής της ενέργειας και των καυσίμων:

  • Η επιδότηση ρεύματος στα φυσικά πρόσωπα αυξάνεται από το 70% στο 80% μεσο-σταθμικά της αύξησης για τις πρώτες 310 Kwh (90% για τις πρώτες 155 Kwh και 70% για 156-310 Kwh) για τον Απρίλιο με κόστος 218 εκατ. ευρώ.
  • Η επιδότηση ρεύματος για τις επιχειρήσεις διπλασιάζεται ώστε να καλύπτει περίπου το 50% της αύξησης για τον Απρίλιο, με κόστος 278 εκατ. ευρώ.
  • Δίνεται έκτακτη επιδότηση ρεύματος ύψους 110 εκατ. ώστε να καλυφθεί το μεγαλύτερο ποσοστό των αυξήσεων ρεύματος της περιόδου Ιανουαρίου-Απριλίου στις μικρές επιχειρήσεις.
  • Συνεχίζεται η επιδότηση φυσικού αερίου και τον Απρίλιο με 40 €/Kwh για τα νοικοκυριά και 20 €/Kwh για τις επιχειρήσεις, με κόστος 30 εκατ. ευρώ.