Η πιο εύκολη συνταγή για μπακαλιάρο σκορδαλιά

Η πιο εύκολη συνταγή για μπακαλιάρο σκορδαλιά

Το έθιμο καλεί στο οικογενειακό τραπέζι την 25η Μαρτίου να προσφέρεται μπακαλιάρος, συνοδεία σκορδαλιάς.

Την 25η Μαρτίου, ανήμερα της διπλής εορτής, του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου και της επετείου της Εθνικής Εορτής, καταλύεται η νηστεία της Σαρακοστής. Το έθιμο μάλιστα καλεί στο οικογενειακό τραπέζι να έχει μπακαλιάρο συνοδεία σκορδαλιάς.

Η εξήγηση για τη γευστική αυτή συνήθεια είναι αρκετά απλή κι έχει να κάνει κυρίως με την αδυναμία των κατοίκων της ενδοχώρας να προμηθεύονται άμεσα και οικονομικά φρέσκο ψάρι. Παρά το ότι ο μπακαλιάρος δεν είναι ένα «ελληνικό» ψάρι, καθώς απαντάται κυρίως στις ακτές του βορειοανατολικού Ατλαντικού, το γεγονός ότι γίνεται παστός τον καθιστά ένα τρόφιμο φθηνό κι εύκολο στη συντήρηση.

Ο μπακαλιάρος έφτασε στο ελληνικό τραπέζι περί τον 15ο αιώνα και καθιερώθηκε άμεσα ως το εθνικό φαγητό της 25ης Μαρτίου, καθώς με εξαίρεση τα νησιά μας, το φρέσκο ψάρι αποτελούσε πολυτέλεια για τους φτωχούς κατοίκους της ηπειρωτικής Ελλάδας. Έτσι, ο παστός μπακαλιάρος, που δεν χρειαζόταν ιδιαίτερη συντήρηση, αποτέλεσε την εύκολη και φθηνή συνάμα λύση, έθιμο που κρατά μέχρι τις μέρες μας.

Πανεύκολη συνταγή για μπακαλιάρο σκορδαλιά

Ο Βαγγέλης Δρίσκας έδωσε συνταγή για κριτσανιστό μπακαλιάρο με σκορδαλιά που θα απογειώσει το τραπέζι σας την 25η Μαρτίου.

Τι θα χρειαστείτε για να φτιάξετε έναν πανεύκολο και γευστικό μπακαλιάρο σκορδαλιά για την 25η Μαρτίου.

ΥΛΙΚΑ

Για 4 άτομα

  • 12 κομμάτια ξαλμυρισμένου μπακαλιάρου βάρους 800 γρ.

Για το κουρκούτι:

  • 300 ml μπύρα
  • 125 γρ. αλεύρι
  • 100 γρ. corn flour
  • αλάτι
  • πιπέρι
  • αλεύρι και λάδι για το τηγάνισμα

Για τη σκορδαλιά:

  • 500 γρ. ψωμί μουσκεμένο σε νερό και στραγγισμένο
  • 100 γρ. καρύδια
  • 5 μέτριες σκελίδες σκόρδο
  • 250 ml ελαιόλαδο
  • 2-3 κουτ. σούπας ξίδι
  • αλάτι

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Για τον μπακαλιάρο:

Σε πλατύ τηγάνι βάζουμε άφθονο λάδι, τουλάχιστον δύο δάχτυλα.

Σε ένα μεγάλο μπολ βάζουμε το αλεύρι, το corn flour, λίγο αλάτι και πιπέρι. Ρίχνουμε την μπύρα και ανακατεύουμε με σύρμα. Εναλλακτικά μπορούμε αντί για μπύρα να χρησιμοποιήσουμε ανθρακούχο νερό ή σόδα.

Το αποτέλεσμα που θα πάρουμε θα πρέπει να είναι ένας ρευστός χυλός. Βάζουμε τον χυλό στο ψυγείο για μία ώρα περίπου. Αλευρώνουμε τον μπακαλιάρο και τον βουτάμε στον χυλό. Στη συνέχεια τον ρίχνουμε με προσοχή στο καυτό λάδι.

Προσοχή! Τα κομμάτια του μπακαλιάρου πρέπει να έχουν απόσταση μεταξύ τους στο τηγάνι.

Μόλις ο μπακαλιάρος ροδίσει από κάτω, τον γυρίζουμε. Όταν ροδίσει και η άλλη πλευρά το αποσύρουμε από το τηγάνι και τον τοποθετούμε σε πιατέλα στρωμένη με απορροφητικό χαρτί.

Για τη σκορδαλιά:

Αφαιρούμε από το σκόρδο το φύτρο. Χτυπάμε σε γουδί με λίγο χοντρό αλάτι μέχρι να γίνει αλοιφή. Μεταφέρουμε στο μούλτι μαζί με το ξύδι, το ψωμί και τα καρύδια και χτυπάμε.

Προσθέτουμε το λάδι, κατά προτίμηση λίγο λίγο και συνεχίζουμε το χτύπημα.

Προσθέτουμε αλάτι και δοκιμάζουμε μέχρι η σκορδαλιά να αποκτήσει τη σύσταση που μας ικανοποιεί.

Ειδήσεις και νέα απ' την Ελλάδα και τον κόσμο στο Dokari.gr.

Ακολουθήστε το Dokari και στο κανάλι μας στο YouTube.

Ακολουθήστε το Dokari και στο Pinterest.

Στο Dokari θα μαθαίνετε πρώτοι όσα συμβαίνουν στο Survivor μέσα από τα πιο έγκυρα Survivor Spoiler.