Πανσέληνος Απριλίου 2022: Πότε θα δούμε το «ροζ» φεγγάρι

Πανσέληνος Απριλίου 2022: Πότε θα δούμε το «ροζ» φεγγάρι

Ροζ πανσέληνος: Η πανσέληνος αυτού του μήνα είναι γνωστή και ως «ροζ» φεγγάρι και θα τη δούμε στον νυχτερινό ουρανό το Σάββατο, 16 Απριλίου.

Η Ροζ Σελήνη είναι η πρώτη πανσέληνος της άνοιξης. Η συγκεκριμένη Πανσέληνος δεν είναι στη πραγματικότητα ροζ, αλλά αντλεί το όνομα της από τα ροζ λουλούδια Phlox subulata, που ανθίζουν την άνοιξη.

Το Phlox είναι ένα φυτό που εντοπίζεται στη Βόρεια Αμερική και πιστεύεται ότι το όνομα Ροζ Φεγγάρι προέρχεται από τη δεκαετία του 1930 όταν ο Καζαμίας της εποχής, άρχισε να δημοσιεύει ονόματα για κάθε πλήρη Σελήνη του έτους. Από τότε, αυτά τα ονόματα έχουν κερδίσει δημοτικότητα και χρησιμοποιούνται πλέον σε όλο τον κόσμο, σύμφωνα με το sciencefocus.

Τι είναι η πανσέληνος

Πανσέληνος ονομάζεται η σεληνιακή φάση κατά την οποία η Σελήνη, ο μοναδικός δορυφόρος της Γης, φαίνεται «πασιφαής», δηλαδή ολόκληρο το στραμμένο προς την Γη ημισφαίριό της φαίνεται ως ένας πλήρης φωτεινός κυκλικός δίσκος. Στη φάση της Πανσελήνου η Σελήνη διέρχεται κατά το μεσονύκτιο από τον μεσημβρινό του τόπου που παρατηρείται, δηλαδή 12 ώρες ακριβώς μετά τη διάβαση του Ήλιου από τον ίδιο μεσημβρινό.

Συνεπώς την ώρα που ανατέλλει η Πανσέληνος δύει ο Ήλιος. Αυτό αποδεικνύει πως η Σελήνη στη φάση αυτή βρίσκεται στην αντίθετη πλευρά της Γης απ' ό,τι ο Ήλιος, και όταν τα τρία αυτά σώματα βρίσκονται πάνω στην ίδια ευθεία γραμμή, ή μάλλον όσο πλησιέστερα στη γραμμή αυτή είναι δυνατό. Στην αστρονομική «γλώσσα» λέμε ότι ο Ήλιος και η Σελήνη βρίσκονται σε συζυγία και πιο συγκεκριμένα σε αντίθεση. Σε αυτή τη χρονική στιγμή, όπως φαίνεται από τους παρατηρητές πάνω στη Γη, το ημισφαίριο του φεγγαριού που βλέπει τη Γη φωτίζεται πλήρως από τον Ήλιο και εμφανίζεται στρογγυλό. Κατά τη φάση της πανσελήνου, η αθέατη πλευρά της Σελήνης, που δεν είναι ποτέ ορατή από τη Γη, είναι τελείως σκοτεινή (έχει νύχτα). Η πανσέληνος αποκαλείται στην κοινή γλώσσα ή στη λογοτεχνία και ολόγιομο φεγγάρι.

Ειδήσεις και νέα απ' την Ελλάδα και τον κόσμο στο Dokari.gr.

Ακολουθήστε το Dokari και στο κανάλι μας στο YouTube.

Ακολουθήστε το Dokari και στο Pinterest.

Στο Dokari θα μαθαίνετε πρώτοι όσα συμβαίνουν στο Survivor μέσα από τα πιο έγκυρα Survivor Spoiler.