Διάγγελμα Μητσοτάκη εντός της ημέρας και ανακοινώσεις για τον κατώτατο μισθό

Διάγγελμα Μητσοτάκη εντός της ημέρας και ανακοινώσεις για τον κατώτατο μισθό

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα προβεί σε ανακοινώσεις, ακόμα και εντός της ημέρας, για την αύξηση στον κατώτατο μισθό. 

Μήνυμα προς τον ελληνικό λαό αναμένεται να απευθύνει εντός των επόμενων ωρών, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Μητσοτάκης θα ανακοινώσει την αύξηση του κατώτατου μισθού.

Στο Μέγαρο Μαξίμου πραγματοποιείται αυτή την ώρα συνάντηση του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, με τον υπουργό Εργασίας, Κωστή Χατζηδάκη, όπου σύμφωνα με την επίσημη ενημέρωση συζητείται το ζήτημα της αύξησης του κατώτατου μισθού.

Η αύξηση αναμένεται να εφαρμοστεί από την 1η Μαΐου και αναμένεται να κυμανθεί από 6% ως 8%. Με μια πιθανή αύξηση 7%, συν το 2% του περασμένου Ιανουαρίου, ο κατώτατος μισθός θα έχει αυξηθεί συνολικά 9% μέσα στο 2022 και θα φτάσει στα 710 ευρώ. Με αυτό τον τρόπο θα «καλύψει» ουσιαστικά τον υψηλό πληθωρισμό του Μαρτίου, ο οποίος κυμάνθηκε στο 8,9%.

Μετά τη συνάντηση του κ. Μητσοτάκη με τον κ. Χατζηδάκη, μάλιστα, αναμένονται κι επίσημες ανακοινώσεις για την αύξηση του κατώτατου μισθού και για το ποσοστό της. Αυτό επιβεβαίωσε με δηλώσεις του στον ΣΚΑΪ, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου. «Είμαστε πάρα πολύ κοντά στις ανακοινώσεις, θα πρόκειται για μια ουσιαστική και γενναία ενίσχυση του εισοδήματος», απάντησε χαρακτηριστικά σε σχετική ερώτηση.

Τα 24 επιδόματα που επηρεάζονται από τον κατώτατο μισθό

Η αύξηση του κατώτατου μισθού θα συμπαρασύρει προς τα επάνω και συνολικά 24 επιδόματα που χορηγούνται και που συνδέονται με το ύψος του κατώτατου μισθού.

Τα επιδοματα αυτά είναι:

Επίδομα ανεργίας

Επίσχεσης εργασίας

Μακροχρόνια ανέργων

Ειδικό εποχιακό

Ειδικό βοήθημα μετά τη λήξη επιδότησης λόγω ανεργίας

Ειδικό βοήθημα μετά από τρίμηνο παραμονής στα μητρώα του ΟΑΕΔ

Ειδικό βοήθημα σε όσους εξέτισαν ποινή στερητική της ελευθερίας

Αφερεγγυότητας του εργοδότη

Διαθεσιμότητας

Παροχή προστασίας της Μητρότητας

Μαθητείας

Ασκούμενων σπουδαστών ΤΕΙ

Πρακτική άσκηση φοιτητών σχολών τουριστικής εκπαίδευσης

Ειδική επιδότηση εκδοροσφαγέων

Ειδική συμπληρωματική παροχή ανεργίας φορτοεκφορτωτών

Επιδότηση λόγω ανεργίας των ξεναγών

Επιδότηση λόγω ανεργίας αδελφών νοσοκόμων

Επιδότηση λόγω ανεργίας δασεργατών

Επιδότηση λόγω ανεργίας ρητινοσυλλεκτών

Βοήθημα ανεργίας ασφαλισμένων τ.ΕΤΑΠ-ΜΜΕ

Βοήθημα ανεργίας ασφαλισμένων τ. ΟΑΕΕ

Βοήθημα ανεργίας ασφαλισμένων τ. ΕΤΑΑ

Άδειας συμμετοχής σε εξετάσεις για σπουδαστές, φοιτητές, μαθητές που είναι εργαζόμενοι

Προγράμματα απασχόλησηςΣε ποιο ύψος θα ανέλθουν οι μέσοι μισθοί μετά την αύξηση του κατώτατου

Ο νέος κατώτατος μισθός που θα ξεπεράσει το επίπεδο των 700 ευρώ από την 1η Μαΐου 2022 θα συμπαρασύρει σε ανοδική πορεία και τους μισθούς. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Τράπεζας της Ελλάδος, για κάθε ποσοστιαία μονάδα αύξησης του κατώτατου μισθού, ο μέσος μισθός ανά εργαζόμενο αυξάνεται κατά 0,44 της ποσοστιαίας μονάδας.

Στην πράξη, σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς, ο μέσος μισθός θα «καρπωθεί» το 50% του ποσοστού αύξησης του κατώτερου μισθού. Αυτό σημαίνει ότι αν το υπουργικό συμβούλιο της 22ας Απριλίου δώσει το πράσινο φως για αύξηση 7%, ο μέσος μισθός θα αυξηθεί κατά 3,5%.

Η αύξηση των αμοιβών των εργαζομένων που βρίσκονται σε υψηλότερα μισθολογικά επίπεδα κρίνεται απαραίτητη, προκειμένου να διατηρηθούν οι μισθολογικές διαφορές σε σχέση με τον κατώτατο μισθό ως κίνητρο παραγωγικότητας. Παράλληλα, οι εργοδότες σε δυναμικούς κλάδους της οικονομίας χρειάζεται να πληρώσουν υψηλότερους μισθούς για να προσελκύσουν εργαζομένους.

Πηγή: Newsbomb.gr