Μωβ τσούχτρες: Κίνδυνος! Μην τις βγάζουμε στην άμμο

Μωβ τσούχτρες: Κίνδυνος! Μην τις βγάζουμε στην άμμο

Η επέλαση της μωβ τσούχτρας συνεχίζεται στις ελληνικές θάλασσες. 

Μετά το Σαρωνικό και την Αττική, σειρά έχει η Χαλκιδική, με τους λουόμενους να βλέπουν τις θάλασσες γεμάτες με... μωβ τσούχτρες.

Μιλώντας στο GrTimes για το φαινόμενο που παραμένει σε έξαρση, ο καθηγητής του Τμήματος Βιολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, Χαρίτων-Σαρλ Χιντήρογλου υπογραμμίζει ότι το 1978 «είχε καταστρέψει το τουριστικό προϊόν στη Χαλκιδική και ο κόσμος έτρεχε να κάνει μπάνιο κοιτάζοντας τον… άνεμο, καθώς ο βοριάς έβγαζε τις μέδουσες από τις θάλασσες, ενώ ο νοτιάς τις έστελνε και πάλι μέσα».

Σύμφωνα με τον κ. Χιντήρογλου, πρόσφατη μελέτη αμερικανικού πανεπιστημίου που πραγματοποιήθηκε στον Βόρειο Ειρηνικό Ωκεανό, απέδειξε ότι το φαινόμενο της έξαρσης των μεδουσών οφείλεται, μεταξύ άλλων, στην κλιματική αλλαγή, την υπεραλίευση, αλλά και τον ευτροφισμό των θαλασσών, δηλαδή την οργανική ρύπανση.

Γιατί δεν πρέπει να βγαζουμε τις τσουχτρες στην άμμο

Όπως επιπλέον περιγράφει ο καθηγητής, «η pelagia noctiluca, γνωστή και ως τσούχτρα, δεν αποτελεί ένα συνηθισμένο είδος και έχει εμφανιστεί από τον περασμένο Νοέμβριο στη Χαλκιδική. Αφήνει πίσω της μία -εν δυνάμει- τοξική βλέννα που εμπεριέχει κνιδοκύτταρα τα οποία εκτινάσσονται όταν την πλησιάσουμε. Πρόκειται για μία ουσία που δεν μπορούμε να τη διακρίνουμε με τα μάτια μας».

Εξηγεί μάλιστα ότι αυτό αποτελεί έναν ακόμη λόγο για να μην επιχειρήσει κανείς να τις απομακρύνει από το θαλάσσιο περιβάλλον και να τις μεταφέρει στην ακτή. «Πέντε μέδουσες να βγάλει κάποιος από τη θάλασσα, θα γεμίσει η παραλία με βλέννες που φέρουν τοξίνες, οι οποίες μας δημιουργούν κνησμό», όπως λέει.

Τι πρέπει να κάνουμε σε περίπτωση τσιμπήματος

Επιπροσθέτως, ο κ. Χιντήρογλου τονίζει ότι όποιος είναι αλλεργικός, καλό θα είναι να αποφύγει να κάνει μπάνιο σε περιοχή όπου παρατηρείται αυξημένος αριθμός μεδουσών, τονίζοντας παράλληλα πως «οι αλλεργικοί, όσοι πηγαίνουν στη θάλασσα με μικρά παιδιά αλλά και γενικότερα οι λουόμενοι, θα πρέπει να προσέχουν λίγο παραπάνω».

Καλό θα είναι λοιπόν να έχουμε μαζί μας ένα φαρμακευτικό σκεύασμα για τσιμπήματα και σε περίπτωση που μας τσιμπήσουν, να ξεπλύνουμε το σημείο με καθαρό νερό και έπειτα να αλείψουμε την αλοιφή μας».

Σε ό,τι αφορά τώρα, την περίοδο κατά την οποία οι μωβ μέδουσες θα παραμείνουν στα ελληνικά ύδατα κατά χιλιάδες άτομα, ο κ. Χιντήρογλου εκτιμά πως το φαινόμενο δε θα είναι μόνιμο:

«Θα έχει διάρκεια 3-5 χρόνια. Εμείς, βρισκόμαστε στο δεύτερο έτος της έξαρσης», λέει συγκεκριμένα.