Μωβ μέδουσες: Μεγάλη ανατροπή στις ελληνικές παραλίες

Μωβ μέδουσες: Μεγάλη ανατροπή στις ελληνικές παραλίες

Πόσο έχουν απλώσει τελικά τα πλοκάμια τους στις παραλίες της Ελλάδας οι μωβ μέδουσες;

Σε εφιάλτη έχει μετατραπεί για πολλούς λουόμενους το μπάνιο τους στην παραλία, τον τελευταίο καιρό, εξαιτίας της μωβ μέδουσας.

Δεν είναι λίγες οι παραλίες όπου εμφανίζονται άτομα της Pelagia noctiluca προκαλώντας δικαιολογημένη ανησυχία στους κολυμβητές. Ακόμη και μία-δύο μέδουσες να γίνουν αντιληπτές, μπορούν να «χαλάσουν» το μπάνιο για πολύ κόσμο.

Κι αυτό γιατί όπως είναι γνωστό, το τσίμπημα της μωβ μέδουσας είναι αρκετά επώδυνο, λόγω της νευροτοξίνης που φέρει, ενώ έχει πολύ μακριά πλοκάμια που μπορεί να φθάσουν και τα δύο μέτρα.

«Δεν παρατηρούνται σμήνη»

Ωστόσο, όπως αναφέρει σχετικό ρεπορτάζ της εφημερίδας «Καθημερινή», το φαινόμενο παρουσιάζει σχετική κάμψη. Πιο συγκεκριμένα, δεν υπάρχουν αναφορές για μεγάλες συγκεντρώσεις, αν και η διασπορά συνεχίζεται και καλύπτει τον Αργοσαρωνικό, κεντρικές και βόρειες περιοχές του Αιγαίου και σποραδικά το Ιόνιο.

Για σχετική κάμψη της παρουσίας της μωβ μέδουσας κάνουν λόγο οι ερευνητές του Ελληνικού Κέντρου Θαλασσίων Ερευνών (ΕΛΚΕΘΕ), καθώς δεν υπάρχουν αναφορές για παρουσία πυκνών ομάδων μεδουσών του είδους Pelagia noctiluca. «Η κατάσταση με το φαινόμενο της παρουσίας της μωβ μέδουσας δείχνει να έχει μπει σε φθίνουσα πορεία. Αυτό φαίνεται από το γεγονός πως, σύμφωνα με τις αναφορές που λαμβάνουμε από τα λιμεναρχεία αλλά και από πολίτες, δεν έχουμε περιστατικά μεγάλων συγκεντρώσεων της μωβ μέδουσας, δεν παρατηρούνται δηλαδή σμήνη. Όταν γίνεται λόγος για εμφάνισή τους σε κάποια παραλία, οι αναφορές κάνουν λόγο για παρουσία 1-3 ατόμων», λέει στην εφημερίδα ο κ. Επαμεινώνδας Χρήστου, διευθυντής ερευνών στο ΕΛΚΕΘΕ.

Βεβαίως, όπως σπεύδει να διευκρινίσει, «πρόκειται για εκτιμήσεις με βάση τις έως τώρα ενδείξεις, καθώς δεν υπάρχει συστηματική παρακολούθηση».

Παραμένει έντονο το φαινόμενο – Οι περιοχές όπου υπάρχουν καταγραφές

Παρά την έλλειψη μεγάλων συγκεντρώσεων, η διασπορά της μωβ μέδουσας παραμένει μεγάλη, καλύπτοντας μεγάλο μέρος του Αιγαίου, με έμφαση στις κεντρικές και βόρειες περιοχές, ενώ πιο σποραδικά εμφανίζεται και στο Ιόνιο.

Σύμφωνα με τις πιο πρόσφατες καταγραφές στην πλατφόρμα του inaturalist, που γίνονται από πολίτες, υπάρχουν πολλές αναφορές για παρουσία μωβ μέδουσας στον Αργοσαρωνικό, με επέκταση στον Αργολικό Κόλπο και στις Κυκλάδες, αλλά και στο Ιόνιο, στη νότια Πελοπόννησο, στα βορειοδυτικά της Κρήτης και στο πρώτο πόδι της Χαλκιδικής.