Μωβ μέδουσες: Αυτές τις παραλίες δεν πλησιάζετε το Σαββατοκύριακο

Μωβ μέδουσες: Αυτές τις παραλίες δεν πλησιάζετε το Σαββατοκύριακο

Εκτός από βροχές... έχουμε και τις μωβ μέδουσες.

Παρέα με μωβ μέδουσες γίνεται το μπάνιο σε αρκετές θάλασσες της χώρας.

Οι μωβ μέδουσες θεωρούνται από τα πιο επικίνδυνα είδη μεδουσών στη Μεσόγειο. Το τσίμπημα τους είναι επώδυνο λόγω της νευροτοξίνης που έχουν, επομένως οι λουόμενοι θα πρέπει να είναι πολύ καλά ενημερωμένοι σχετικά με το τι πρέπει να κάνουν σε περίπτωση τσιμπήματος.

Σύμφωνα με το τελευταίο JellyReport που βασίζεται στις καταγραφές που μπαίνουν στην πλατφόρμα του iNaturalist, το μεγαλύτερο μέρος της πληθυσμιακής έξαρσης είναι στον Αργοσαρωνικό, με επέκταση στον Αργολικό και Κυκλάδες, στο Ιόνιο, στη Νότια Πελοπόννησο, στα Βόρειο-δυτικά της Κρήτης και στο 1ο πόδι της Χαλκιδικής.

Με μικρότερες εμφανίσεις και σε άλλα μέρη της Ελλάδας, με καθαρά να φαίνονται τα νησιά - αν και δεν έχουν ακουστεί ακόμα τίποτα του Βόρειου Αιγαίο (Λήμνος, Λέσβος, Χίος, Ικαρία και Σάμος), όπως και ο Κορινθιακός (αν και πολίτες αναφέρουν ότι έχουν δει μέδουσες - δεν έχει επιβεβαιωθεί).

Εδώ θα δείτε τον χάρτη με τις καταγραφές όλων των μεδουσών για το 2022.

Πρόβλεψη για την εβδομάδα 4/7-10/7

Με τους βοριάδες της εβδομάδας αυτής ίσως να δούμε μια σημαντική επέκταση των μωβ μεδουσών και σε άλλα νησιά των νότιων Κυκλάδων και περιοχών που ήταν πιο ήρεμα την προηγούμενη περίοδο.

Πάντα όμως εξαρτάται και από το πού θα τις μετακινήσουν τα θαλάσσια ρεύματα της εκάστοτε περιοχής.