Η Ευρώπη θα μπορούσε να αντιμετωπίσει ενεργειακό πρόβλημα, λέει ο επικεφαλής της Shell

Η Ευρώπη θα μπορούσε να αντιμετωπίσει ενεργειακό πρόβλημα, λέει ο επικεφαλής της Shell

Οι ευρωπαίοι καταναλωτές θα μπορούσαν να αντιμετωπίσουν ενεργειακό πρόβλημα αυτό το χειμώνα, καθώς το κόστος συνεχίζει να αυξάνεται εν μέσω του κινδύνου της Ρωσίας να διακόψει τις προμήθειες φυσικού αερίου, προειδοποίησε ο διευθύνων σύμβουλος της Shell.

 

«Θα είναι ένας πραγματικά σκληρός χειμώνας στην Ευρώπη», δήλωσε ο Μπεν Βαν Μπέουρντεν στο Συνέδριο της Άνοιξης της Aurora στην Οξφόρδη χθες, σύμφωνα με τον Guardian. «Όλοι θα αντιμετωπίσουμε πολύ σημαντική κλιμάκωση των τιμών της ενέργειας. Στη χειρότερη περίπτωση, η Ευρώπη θα πρέπει να κατανείμει την ενεργειακή της κατανάλωση».

Η προειδοποίησή του ήρθε καθώς οι προμηθευτές ενέργειας λιανικής κάλεσαν την κυβέρνηση της Βρετανίας να παρέμβει ξανά για να κρατήσει τους λογαριασμούς του Ηνωμένου Βασιλείου υπό έλεγχο, μετά από ένα πακέτο μέτρων ύψους 15 δισεκατομμυρίων λιρών που ανακοινώθηκε τον Μάιο για να διευκολύνει την κρίση του κόστους ζωής, η οποία περιλαμβάνει 400 λίρες από τους λογαριασμούς ενέργειας για κάθε νοικοκυριό.

Οι τιμές προβλέπεται να συνεχίσουν να αυξάνονται και το φθινόπωρο, καθώς η αβεβαιότητα περιβάλλει την έκταση στην οποία η Ρωσία θα μειώσει τον εφοδιασμό. Ο Van Beurden δήλωσε ότι «δεν υπάρχει τρόπος να πούμε» εάν η Ρωσία θα επανεκκινήσει τις ροές φυσικού αερίου στην Ευρώπη μέσω του αγωγού Nord Stream 1 μετά την έναρξη της συντήρησης τη Δευτέρα. Πρόκειται να ολοκληρωθεί στις 21 Ιουλίου.

«Ο Πούτιν έχει εκπλήξει αρκετούς από εμάς», είπε. "Είμαι απογοητευμένος από τα αποτελέσματα. Έχει επίσης δείξει ότι καλύτερα να ληφθεί σοβαρά υπόψη όταν κάνει απειλές ... για πολύ καιρό πιστεύαμε ότι δεν ήταν προς το συμφέρον της Ρωσίας να κόψει τη μεγαλύτερη αγορά της Ρωσίας. Είναι ικανός και πρόθυμος να οπλίσει προμήθειες».

Ο Van Beurden συνέκρινε τους στόχους μείωσης του άνθρακα με το καθεστώς φυσικής κατάστασης. Είπε: "έβαλα έναν στόχο, πηγαίνω στο γυμναστήριο κάθε πρωί, παραλείπω το πρωινό και πράγματι χάνω κιλά. Το θέμα μου είναι ότι οι στόχοι λειτουργούν μόνο αν ακολουθούνται από δράση – χρειάζεστε και τα δύο …

"Μην με παρεξηγείτε: οι στόχοι για τη μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα είναι απαραίτητοι. Πιστεύω ότι οι χώρες και οι εταιρείες που δεν έχουν ακόμη θέσει φιλόδοξους στόχους πρέπει να το πράξουν όσο το δυνατόν γρηγορότερα. Αλλά αφού τεθούν στόχοι, όλοι πρέπει να κάνουμε το επόμενο βήμα.”

Η Shell έχει αντιμετωπίσει νομικές ενέργειες σχετικά με τη στρατηγική της για τον άνθρακα.

"Θα είναι ένας πολύ δύσκολος χειμώνας. Όλοι θα αντιμετωπίσουμε σημαντική κλιμάκωση των τιμών".