Μωβ μέδουσες: Μακριά από αυτές τις παραλίες της Αττικής το Σαββατοκύριακο

Μωβ μέδουσες: Μακριά από αυτές τις παραλίες της Αττικής το Σαββατοκύριακο

Πού υπάρχουν μωβ μέδουσες στην Αττική αυτό το Σαββατοκύριακο

«Πονοκέφαλος» για τους λουόμενους έχουν γίνει οι μωβ μέδουσες.

Οι μωβ μέδουσες θεωρούνται από τα πιο επικίνδυνα είδη μεδουσών στη Μεσόγειο. Το τσίμπημα τους είναι επώδυνο λόγω της νευροτοξίνης που έχουν, επομένως οι λουόμενοι θα πρέπει να είναι πολύ καλά ενημερωμένοι σχετικά με το τι πρέπει να κάνουν σε περίπτωση τσιμπήματος.

Τι γίνεται με τις μωβ μέδουσες το τελευταίο 10ήμερο

Όπως αναφέρει για τις τελευταίες 10 ημέρες το JellyReport που βασίζεται στις καταγραφές που μπαίνουν στην πλατφόρμα του iNaturalist, οι άνεμοι της προηγούμενης εβδομάδας απομάκρυναν τις μέδουσες από τις περισσότερες παραλίες του Αργοσαρωνικού και τις μετέφεραν στις Κυκλάδες.

Όλες οι καταγραφές μωβ μεδουσών για το 2022

Στον παρακάτω χάρτη θα δείτε όλες τις περιοχές όπου το 2022 έχει καταγραφεί παρουσία μωβ μεδουσών.

Εδώ θα δείτε τον χάρτη του inaturalist.

Οι περιοχές της Αττικής όπου έχουν εντοπιστεί μέδουσες φέτος

Στον χάρτη που ακολουθεί θα δείτε τις περιοχές της Αττικής όπου φέτος έχουν αναφερθεί μέδουσες.

«Δελτίο μεδουσών»: Η πρόβλεψη για την εβδομάδα 11/7-17/7

Σύμφωνα με το πιο πρόσφατο JellyReport, με τους βοριάδες της εβδομάδας υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να δούμε μια σημαντική μετακίνηση των μωβ μεδουσών Νότια και ίσως και απομάκρυνση από τις Κυκλάδες (από το Αιγαίο) και από Κέρκυρα (στο Ιόνιο).

Πάντα όμως εξαρτάται και από τα τοπικά θαλάσσια ρεύματα της εκάστοτε περιοχής για το που θα μετακινηθούν οι μέδουσες.

Ωστόσο, υπάρχουν και ορισμένα ελπιδοφόρα νέα όσον αφορά στο φαινόμενο που προκαλεί πονοκέφαλο στους λουόμενους.

Συγκεκριμένα, όπως είχαν αναφέρει στην εφημερίδα «Καθημερινή» πριν από λίγες ημέρες ερευνητές του Ελληνικού Κέντρου Θαλασσίων Ερευνών (ΕΛΚΕΘΕ), δεν υπάρχουν αναφορές για παρουσία πυκνών ομάδων μεδουσών του είδους Pelagia noctiluca. «Η κατάσταση με το φαινόμενο της παρουσίας της μωβ μέδουσας δείχνει να έχει μπει σε φθίνουσα πορεία. Αυτό φαίνεται από το γεγονός πως, σύμφωνα με τις αναφορές που λαμβάνουμε από τα λιμεναρχεία αλλά και από πολίτες, δεν έχουμε περιστατικά μεγάλων συγκεντρώσεων της μωβ μέδουσας, δεν παρατηρούνται δηλαδή σμήνη. Όταν γίνεται λόγος για εμφάνισή τους σε κάποια παραλία, οι αναφορές κάνουν λόγο για παρουσία 1-3 ατόμων», λέει στην εφημερίδα ο κ. Επαμεινώνδας Χρήστου, διευθυντής ερευνών στο ΕΛΚΕΘΕ.

Βεβαίως, όπως σπεύδει να διευκρινίσει, «πρόκειται για εκτιμήσεις με βάση τις έως τώρα ενδείξεις, καθώς δεν υπάρχει συστηματική παρακολούθηση».