Μωβ μέδουσες: Οι πιο επικίνδυνες παραλίες για το Σαββατοκύριακο

Μωβ μέδουσες: Οι πιο επικίνδυνες παραλίες για το Σαββατοκύριακο

Οι χάρτες με τις μωβ μέδουσες στις ελληνικές θάλασσες το Σαββατοκύριακο.

Δεν πρόκειται να μας πουν «αντίο» φέτος οι μωβ μέδουσες, ίσως ούτε και του χρόνου, όπως επισημαίνουν οι ειδικοί που παρατηρούν το φαινόμενο στις ελληνικές θάλασσες.

Ωστόσο, αν και καταγράφουν πτωτική πορεία, οι μωβ μέδουσες συνεχίζουν να προκαλούν πονοκέφαλο στους λουόμενους, λόγω του επώδυνου τσιμπήματός τους και της νευροτοξίνης που έχουν.

Συνεπώς, οι πολίτες θα πρέπει να είναι πολύ καλά ενημερωμένοι για το πού έχουν καταγραφεί μωβ μέδουσες, αλλά και τι πρέπει να κάνουν σε περίπτωση τσιμπήματος.

Οι παραλίες που πρέπει να προσέχετε

Σύμφωνα με το JellyReport του τελευταίου δεκαήμερου που βασίζεται στις καταγραφές που μπαίνουν στην πλατφόρμα του iNaturalist, βλέπουμε μια αυξημένη καταγραφή των μωβ μεδουσών στα γνωστά σημεία Αργοσαρωνικού, Κυκλάδων και Ιονίου, «χωρίς να μας ανησυχεί ιδιαιτέρως», σημειώνει το Ελληνικό Παρατηρητήριο Βιοποικιλότητας.

«Γιατί παρ' ότι μερικά ΜΜΕ βιάστηκαν να τελειώσουν την έξαρση των μωβ μεδουσών επειδή φθίνει, αυτή δεν θα μας αποχαιρετήσει φέτος για κανέναν λόγο, από του χρόνου και ίσως», προσθέτει.

Εδώ θα δείτε τον χάρτη με τις καταγραφές όλων των μεδουσών για το 2022.

Πρόβλεψη για την εβδομάδα 25/7-31/7

Με αυτό τον καιρό θα δούμε μια διάσπαση των μεδουσών σε περισσότερα μέρη.

​Πάντα όμως εξαρτάται και από τα τοπικά θαλάσσια ρεύματα της εκάστοτε περιοχής για το που θα μετακινηθούν οι μέδουσες.

Τα 11 είδη που καταγράφονται στις ελληνικές θάλασσες

Μέσα στην καρδιά του καλοκαιριού δεν είναι μόνο οι μωβ μέδουσες (Pelagia noctiluca) που βλέπουμε στις θάλασσες μας, αλλά τις τελευταίες ημέρες είδαμε σχεδόν απ' όλες τις μέδουσες. Καταγράφουν αυτές τις ημέρες οι πολίτες τις εξής μέδουσες και υδρόζωα (που μοιάζουν με μέδουσες):

 1. Chrysaora hysoscella (τσιμπάνε),
 2. Olindias muelleri (τσιμπάνε),
 3. Rhizostoma pulmo (τσιμπάνε),
 4. Pelagia noctiluca (τσιμπάνε),
 5. Aurelia aurita (ακίνδυνες),
 6. Aurelia solida (ακίνδυνες),
 7. Salpa maxima (ακίνδυνες),
 8. Salpa fuciformis (ακίνδυνες),
 9. Aequorea forskalea (ακίνδυνες),
 10. Mnemiopsis leidyi (ακίνδυνες),
 11. Cotylorhiza tuberculata (ακίνδυνες).

Παρά την ταυτόχρονη εμφάνιση πολλών μεδουσών, υπάρχουν και κάποιες εξάρσεις όπως της Salpa maxima όπου έχει τρομοκρατήσει τον κόσμο ενώ είναι πλήρως ακίνδυνες, με αποτέλεσμα να βγάζουν έξω στην στεριά ότι βρίσκουν (ακόμα και οπισθοβράγχια ή άλλους θαλάσσιους οργανισμούς). «Καλό είναι να σταματήσουν να βγάζουν οι πολίτες ότι βρίσκουν στη θάλασσα», τονίζει το Ελληνικό Παρατηρητήριο Βιοποικιλότητας.